הרב מצגר (צילום: רויטרס, חדשות)
הרב מצגר, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

מהרבנות הראשית - בדרך לספסל הנאשמים: היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין הודיע היום (שלישי) כי הוא שוקל להעמיד לדין את הרב האשכנזי הראשי לשעבר, יונה מצגר, בגין עבירות רבות ובהן שוחד - בכפוף לשימוע שייערך בקרוב. וינשטיין טען כי על פי החשד, מצגר לקח לכיסו מיליוני שקלים כשוחד, אך פרקליטיו של הרב טוענים כי הוא מכחיש את החשדות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

החקירה נגד מצגר התנהלה במשך זמן רב במשרדי יחידת להב 433 במשטרה, ובעקבות הממצאים המליצו פרקליט המדינה ופרקליטת מחוז ירושלים להעמידו לדין. הרב חשוד בעבירות רבות ובהן קבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, קשירת קשר לביצוע פשע, הלבנת הון ועבירות מס. במשטרה ובפרקליטות טוענים כי מצגר ניצל את מעמדו הרם כדי לקבל לידיו כספים רבים - כעשרה מיליון שקלים, מתוכם לקח כשבעה מיליון לכיסו על פי החשד.

כמו כן טוענים במשטרה ובפרקליטות כי במרבית המקרים שימש חיים אייזנשטט, נהגו האישי של הרב מצגר, כשליחו לקבלת כספי העבירות. "בשל מערכת היחסים הקרובה בין השניים ובשל חלקו בביצוע העבירות, חילק לכאורה הרב מצגר את כספי העבירות, חלוקה שבמסגרתה קיבל אייזנשטט עשרות אחוזים מכספי העבירות", כתב וינשטיין לבאי כוחו של מצגר.

אחת הפרשות העומדות במרכז החקירה היא "פרשת הגיורים", במסגרתה נבדק החשד כי מצגר קיבל טובות הנאה מבעלי ממון תושבי חוץ שביקשו להתגייר או לערוך בירורי יהדות. מהחקירה עולה כי רב מחו"ל יצר קשר עם מצגר, וסיכם איתו כי יפנה אליו מתעניינים בגיור - בתמורה למחצית מהסכום אותו יקבל הרב.

מינוי למנכ"ל בית הדין הרבני יבוטל, וינשטיין (צילום: חדשות 2)
זימן לשימוע לפני העמדה לדין. וינשטיין | צילום: חדשות 2

חשד: כספי השוחד הועברו בחתונת הבן

באחד המקרים, על פי החשד, קיבל מצגר כ-180 אלף דולר עבור הפניית איש עסקים רוסי לגיור אצל הרב היושב בחו"ל. "כמו כן, בחלק מהמקרים קיבל לכאורה הרב מצגר את הכספים תוך שהוא מקפיד על כך ששמו לא יירשם כמוטב העברות הכספים, וזאת במטרה להסתיר את מקור הכספים, את מיקומם ואת בעלי הזכויות בהם", הדגיש וינשטיין.

במקרים אחרים המצויינים במכתב, נטען כי מצגר פעל תוך ניצול מעמדו ותפקידו כרב הראשי לישראל לגיוס תורמים לעמותות. על פי החשד, לא מדובר בפעולה נדבנית - במשטרה ובפרקליטות טוענים כי בעלי העמותות העבירו למצגר עשרות אחוזים מן התרומות - בסך עשרות אלפי שקלים.

כמו כן, על פי החשדות, במהלך כהונתו כרב הראשי לישראל בין השנים 2003-2013, קיבל לכאורה הרב מצגר לכיסו הפרטי טובות הנאה בסכומי כסף משמעותיים מאנשים פרטיים בעד פעולות הקשורות בתפקידו כרב הראשי. וינשטיין טען כי אפילו חתונת בנו של מצגר ב-2010 נוצלה לצורך העבירות, כששניים מהמוזמנים העבירו לכאורה כחצי מיליון דולרים כמתנה באמצעות החתונה.

חשד נוסף שעולה מחומר הראיות הוא שמצגר השמיט מידע על הרווחים מן הדוחות השנתיים שמסר למס הכנסה בכוונה להתחמק מתשלום מס. לצורך מעשים אלו, נחשד כי מצגר ביקש מהנהג חיים אייזנשטט להציג גרסה שקרית בחקירתו, והפציר בו עשרות פעמים כי ימשיך "לשמור עליו" ולהגן עליו במסגרת החקירה.

סנגוריו של הרב יונה מצגר, פרופ' דוד ליבאי ועו"ד אלעד רט, מסרו בתגובה: "קיבלנו היום מהיועץ המשפטי לממשלה כתב חשדות נגד הרב יונה מצגר והזמנה לשימוע. הרב מצגר מכחיש את החשדות המיוחסים לו. לדברי הרב הוא לא קיבל שוחד, לא באמצעות עד המדינה ולא באמצעות אחרים, ולא הלבין הון. את התייחסותנו לחשדות נגד הרב נטען במסגרת השימוע, אליו הוזמנו, לאחר שנקבל לעיוננו את חומרי החקירה".

מהרבנות הראשית נמסר בתגובה: "הרבנות הראשית לישראל מצרה על זימונו של הרב מצגר לשימוע. הרבנות הראשית לישראל על כל עובדיה מחוייבת למנהל תקין ושקיפות וכך אכן הדברים נעשים".

בהכנת הידיעה השתתף יאיר שרקי.