להב 433, ארכיון (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90, חדשות)
"לא מעכבים חקירות בגלל בחירות" | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90, חדשות

אחרי הפרסומים השונים אודות הקפאה לכאורה של חקירות של נבחרי ציבור בפרשת השחיתות, מבהירים גורמים במשטרה כי טרם בשלו התנאים לזימון חברי כנסת נוספים לתשאול. הם הוסיפו כי אם תידרש המשטרה לכך - תתבצע פנייה ליועץ המשפטי לממשלה בנושא.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעקבות הדיווחים, אמר חבר הכנסת עפר שלח, יו"ר סיעת יש עתיד, כי "המשטרה גילתה עד כה אומץ לב ומקצועיות בחקירת פרשיות השחיתות השונות ואסור שתפסיק לעשות זאת תחת לחץ פוליטי.

"הצורך לבער את השחיתות קודם לכל שיקול אחר וכך גם הצורך שהציבור ידע מי הם חברי הכנסת החשודים במעשי שחיתות ומהם החשדות לגביהם. המשטרה חייבת להמשיך בחקירות ללא מורא, ללא משוא פנים ובלי להכנע ללחצם של פוליטיקאים המפוחדים ממה שעלול להתגלות".

"המשטרה חייבת להמשיך לחקור" (צילום: מתוך youtube)
"המשטרה חייבת להמשיך לחקור" | צילום: מתוך youtube

בתוך כך, שוחררה היום (ראשון) למעצר בית בתנאים מגבילים בן חמישה ימים טלי קידר, החשודה בביצוע עבירות שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ומרמה והפרת אמונים בהקשר לתקציבי פרסום של משרדי ממשלה שונים.

השיטה נחשפת: הצ'ק האבוד שחשף את פרשת השחיתות

בחודש שעבר נחשפה בקול תרועה רמה פרשת השחיתות של בכירי ישראל ביתנו, בהם סגנית שר הפנים, ח"כ פאינה קירשנבאום. כך עבד על פי החשד מנגנון השחיתות: במרס 2013 התקיים משחק גמר גביע המדינה לנשים. זה לצד זו, ישבו שם ח"כ פאינה קירשנבאום ומשה קליסקי, אז כבר לא חבר בהנהלת איגוד הכדורסל. "בשלב הזה נדלקה לי נורה אדומה. שאלתי את עצמי: מה היא עושה שם איתו?", תהה שאול אייזנברג, מקים סיעת האופוזיציה באיגוד. "שאלתי שאלות, ואמרו לי שהיא תורמת כסף לאיגוד".

משחק הכדורסל הזה הוביל בסופו של דבר לחקירת המשטרה בפרשת השחיתות שנחשפה בקרב בכירי ישראל ביתנו. האחראים לכך הם אייזנברג וצביקה שרף, מהדמויות הבולטות בכדורסל הישראלי שאז היו באופוזיציה באיגוד בו שלטו אבנר קופל ומשה קליסקי - שניהם נעצרו השבוע ושוחררו למעצר בית.

תועמד לדין. קירשנבאום, ארכיון (צילום: ארז ביטון)
גם היא בנחקרים. ח"כ קירשנבאום | צילום: ארז ביטון

העמלה - על שם אשתו של מנכ"ל משרד החקלאות, איש ישראל ביתנו

"הגיע פתאום לתוך האיגוד מידע מאוד משמח, קופל הביא לאיגוד הכדורסל עבור האקדמיה מיליון שקלים. לא אמרו מהיכן", סיפר שרף. "כשקופל עזב ובדקנו את העניינים, הגענו לוועדת הכספים. בדקנו כל שורה ולמדנו את המסמכים, ראינו 96,600, הוצאה על סך הסכום הזה. עוד לא הייתה חשבונית. אז יו"ר ועדת הכספים הסתכל על המנכ"ל, המנכ"ל הסתכל עליו - והם אמרו שזו עמלה, כזו שתרמו לאקדמיה - שנה אחרי שקופל אמר שהוא הביא כסף. מיליון שקלים".

"שאלנו מה זה, ואז אמרו לנו תלכו לקופל - או למשטרה. פנינו לבית הדין העליון, ונציג מטעמנו ראה את החשבונות בחדר סגור. הוא ראה שהעמלה הועברה לאישה מסוימת עם חשבונית בשם בתיה כהן ממכבים-רעות. משם התגלגל כל הסיפור", הוסיף.

כאן גם מתברר הקשר לישראל ביתנו: בתיה כהן היא אשתו של רמי כהן, מנכ"ל משרד החקלאות - ואיש ישראל ביתנו. אף אחד לא ידע להסביר מדוע דווקא היא קיבלה עמלה מכובדת על תרומה שהעבירה קירשנבאום.

ובמקום הזה נשאלת השאלה: מה פסול בלהעביר עמלה למישהו שהביא תרומה כה מכובדת? "אם עובר כסף ממשרד ממשלתי לאיגוד הכדורסל לאקדמיה, זה חשוב, אבל לא יכולים לגבות עמלה", הבהיר שרף. "כיושב ראש ועדת השיווק של האיגוד הבאתי מיליוני שקלים כל שנה. מעולם לא עלה בדעתי שמישהו צריך לקבל עמלות על זה, ואיש לא קיבל עמלה ואפילו לא אגורה על זה", סיפר אייזנברג.

באוגוסט 2013 החליטו אייזנברג ושרף להתלונן באגף החקירות והמודיעין של המשטרה. התלונה הזאת הובילה בסופו של דבר לחקירה הגדולה - ולחשיפת הפרשיות האחרות.