משפט נתניהו נמשך: חקירתו הנגדית של עד המדינה ומנכ"ל משרד התקשורת לשעבר, שלמה פילבר, נמשכת בבית המשפט המחוזי בירושלים. פילבר, שגרם בשבוע שעבר מבוכה רבה לפרקליטות בעקבות מועד "פגישת ההנחיה", חשף הבוקר (שלישי) כי הפנייה אליו שישמש כעד מדינה - נעשתה לפני שניתן אישור לחקירת ראש הממשלה, קרי בניגוד לחוק יסוד הממשלה. על חקירותיו במשטרה אמר: "הרגשתי שהחוקר אומר 'תביא את הראש של נתניהו או של אלוביץ' - אבל לא היה לי מה לתת להם".

ראש האופוזיציה בנימין נתניהו בבית המשפט (צילום: אורן בן חקון, פלאש 90)
בנימין נתניהו. החוקרים רצו את "הראש" שלו? | צילום: אורן בן חקון, פלאש 90

משפט נתניהו ב-N12:

"חשבתי ביני לבין עצמי, וגם התייעצתי עם אשתי, אבל לא היה לי באמת מה להביא חוץ מרכילות", סיפר פילבר לפרקליטו של נתניהו, עו"ד בעז בן צור, שהחל להקריא לעד המדינה את הדברים שאמר בחקירתו ברשות לניירות ערך.

"דיברנו על רפורמה, שימוש בתשתיות של חברות אחרות - סלקום בעיקר אבל גם פרטנר. אחרי שהרפורמה יצאה לדרך ניצלו או ניסו לנצל לשפר מחירים, לאמץ מחירי רפורמה. בדקנו, המחירים שדוברו היו מסבים עשרות מיליוני שקלים הפסד לבזק בשנה אם נכפה על בזק לתת את השירות. אני פעלתי עניינית, מקצועית".

ניר חפץ (צילום: AP / FLASH 90, יונתן זינדל, פלאש 90)
ניר חפץ | צילום: AP / FLASH 90, יונתן זינדל, פלאש 90

בן צור המשיך ושאל: "מה שחשוב לי כרגע זה בעצם התודעה שלך בחקירה. להבנתי, אתה לא תלך ותפתח דיון אם אתה לא מאמין באמת ובתמים שפעלת רק באופן מקצועי". פילבר השיב וחזר כי הוא קיבל את ההחלטות לגופן ופעל תמיד באופן מקצועי.

"החקירה התמקדה כל הזמן בתהליך העבודה שלי מול בזק", המשיך פילבר. "הם עצרו כל הזמן בפריים מסויים, אני ניסיתי להרחיב בנוגע לתהליך. זה הדליק אצלי נורה אדומה גדולה שבאה ואומרת 'לא מעניין אותם המיילים, מעניין אותם משהו יותר גדול'". בן צור: "אתה אומר 'אני הרגשתי ממנו (החוקר יריב עמיעד), תביא את הראש של נתניהו או אלוביץ', נראה שחוץ מלומר את השם המפורש לא היה ביטוי שלא קיבלו". פילבר השיב: "האנשים מלמעלה - זה מה שהבנתי, אלוביץ' ונתניהו".

בן צור המשיך לחקור את פילבר - ועקץ עד מדינה אחר, ניר חפץ: "אתה אומר שלא היה לך מה להביא, חוץ מרכילויות. היה פה עד נוסף, אני מניח שאתה מתכוון לניר חפץ, שהביא כל מיני סיפורים ורכילויות ואתה אמרת שאתה לא מביא רכילויות", פילבר השיב בחיוב.

פילבר: "היה להם חשוב להבין איפה נתניהו מעורב, אבל המשכתי". בן צור המשיך ושאל את פילבר על תחילת חקירתו ב-2017 ועל חוקרו יריב עמיעד: "קודם כל אתה מבין שאנחנו מדברים כאן על אותם מיילים ותכתובות עם בזק. ומה שאומרים לך זה שהחיים שלך הולכים להשתנות באופן רדיקלי". פילבר ענה לבן צור וסיפר לו שאובדן שמו הטוב ומקום העבודה שלו - עננה על חייו וחיי משפחתו.

שאול אלוביץ (צילום: Hadas Parush Flash90)
שאול אלוביץ' | צילום: Hadas Parush Flash90

בהמשך, בן צור שאל את פילבר על הדברים שנאמרו לו בחקירות: "הסבירו לך שיש להם יכולות טכנולוגיות אינסופיות - יותר מרשויות הביון בארה"ב אפילו. אמרו לך שמה שאתה רואה בסרטים ממשטרת ישראל זה מעולם אחר. אקדח מעשן הוצג לך?", פילבר ענה שלא, ואמר שהציגו לו למעשה התכתבויות שלו ושל "עיתונאי רכילות פוליטית".

לאחר מכן, בן צור ניגש לפילבר ואמר לו: "אמרו לך שהמשפחה שלך תשלם מחיר, שתהיה דרך קשה. אמרו לך שאם תגיע לקיר זה נגמר ואל תרוץ לשם. החוקר הזה היה שופע במטאפרות ודימויים. מה אתה יכול לעשות כדי לחסוך לעצמך את הדבר הזה?", פילבר ענה: "להיות עד מדינה על נתניהו ואלוביץ'". בן צור המשיך ושאל את פילבר: "ההצעה היא 'בוא תיתן הצעה על השר נתניהו' - אין הצעה אחרת", ופילבר סיפר שהחוקר הציע לו לגשת הביתה ולהתייעץ עם אשתו.

בשלב מסוים, בן צור אמר כי לפרקליטות לא היה אישור של היועץ המשפטי לממשלה לבצע פעולה דרמטית, כמו גיוס עד מדינה שיפליל את נתניהו: "מה ההשלכה של פתיחת חקירה פלילית נגד ראש ממשלה מבחינה ציבורית?", שאל בן צור ופילבר השיב כי "זה דרמטי".

בנימין נתניהו
עו"ד בעז בן צור ובנימין נתניהו

בן צור: "אין לנו פה אישור אין לנו השחרות, יש טענה עובדתית. 2 באוקטובר 2017 בית המשפט קבע מה שקבע בסוגייה, אבל שצריך לבדוק מה היה. אנחנו בדקנו מה היה וראינו מה היה. ביולי 2017 אתה מוזמן להיות עד מדינה נגד נתניהו".

בן צור המשיך: "יש לנו בקשה שהגשנו, יש חוק יסוד שבית המשפט דיבר על הצד הפרוצדוראלי שלו, אבל צריך לברר את התשתית הראייתית. אין אפשרות להפליל ראש ממשלה - זו הפרה של חוק יסוד". בשלב זה, עו"ד בן צור חזר לחקירותיו של פילבר: "שקלת, בחנת וחזרת לחוקרים שלך. חיפשת, אמרת שהיו לך אולי רכילויות - אבל שאין לך מה לתת". פילבר: "מבחינתי, בעולם שבו חייתי אז, זה היה רכילויות, אני העדתי במשך שעות ונתתי את תמונת המצב הכללית.

עו"ד בן צור הגיב לפילבר: "אתה אמרת שאין לך מה לתת, והתודעה שלך הייתה שאין לך מה לתת למעט רכילויות. ואז אתה נעצר ב-18 בפברואר, ועכשיו לא אומרים לך ללכת הביתה ולחשוב, אתה נמצא בסרט רע מאוד". עוד הוסיף בן צור כי "סיפרת בחקירתך הראשית בבית המשפט על שיחה שקיבלת מנתניהו, אתה מיקמת את זה בחודשים אפריל-מאי 2016." פילבר מצדו טען שהוא לא זוכר את מועד את השיחה, אבל כן את ההקשר שלה. בן צור אמר: "אמרת פעם אחר פעם שיש לך זיכרון חד שהשיחה הייתה במוצ"ש".

לאחר הפסקה קלה עזב נתניהו את בית המשפט והדיון נמשך. עו"ד בן צור ביקש לאמת את פילבר עם "ראיות חפציות". "אמרת שהשיחה הייתה שונה משיחות אחרות שקיבלת במוצאי שבת, שהיא הייתה שיחה ארוכה יותר ביחס לשיחות אחרות". לאחר מכן הציג בן צור שיחות ממוצאי שבת באפריל-מאי 2016 - שאורכן קצר מדקה, אך פילבר השיב כי אין לו קו ביתי וכי קיבל את השיחות בטלפון האישי. בן צור טען כי "התיאור שלך שיש שיחה של 3-5 דקות, ששונה מהשיחות האחרות - אין לה שום עיגון".

נתניהו בבית המשפט (צילום: ראובן קסטרו)
משפט נתניהו | צילום: ראובן קסטרו

בהמשך אמר בן צור: "בחקירה הראשית אתה סיפרת בבית המשפט לגבי הרן, אתה אמרת שאתה לא יודע להגיד את המועדים, אבל שרצית לא לחדש להרן את עבודתו על בסיס חוזה מיוחד, וכי רצית לבחור סמנכ"ל כלכלה שיילך איתך על המהלכים שלך". פילבר השיב: "כן, בתחילת 2016 בדקתי את האפשרות לא לחדש לו את החוזה ולצאת למכרז חדש, הייתה שבירת אמון בנינו".

לאחר מכן, הציג בן צור את ההתכתבות של פילבר עם עדי קאהן, בו כתבה: "איזה הזוי הוא, תביא מישהו מעליו, שיהיה מכרז והוא לא ייבחר, שינוי ארגוני", והוסיפה "איזה באסה!". בן צור המשיך: "עדי לא יודעת מזה, הרן לא יודע, משאבי אנוש לא יודעים, הנציבות לא יודעת ואין תיעוד בכתב". פילבר ענה: "אני בהסתייגות שזה לא מסוג הדברים שהייתי מעדכן אותך".

בן צור הוסיף וביקש מפילבר: "תאשר לי שלא היה פולואפ בינך לבין נתניהו - לא דיברת איתו על שום דבר שהיה או לא היה, עשית ופעלת". פילבר ענה: "אמרתי לו שאני מכיר את זה ואטפל בזה וחוץ מזה כלום. אחרי שהשיחה מסתיימת אני לא עושה פולואפ ולא מעדכן אותו, והוא גם לא שואל אותי". זו בעיה קשה לפטר עובד מדינה, אני הגעתי עד הנציב עם זה, ואחרי זה לא עשיתי שום פעולה, לא אמרתי כלום. רק אמרתי לו שאני מכיר את הסוגיה ומכיר את העניין - ואטפל בזה".

בן צור: "ב-25 בפברואר אתה אומר בחקירתך שנתניהו חזר על 2 משפטים כל הזמן: 'מי זה ההרן הזה?', 'למה אתה מחזיק אותו?'". פילבר ענה: "אני ראיתי את שיחת הנזיפה כ'נזיפה לפרוטוקול', זה היה בטון חריג. הוא סמך עליי והעביר לי מסרים, אבל זה לא דבר חריג מאוד במערכת היחסים בנינו להגיד 'תנוח דעתך, אני מטפל בזה'".

לאחר מכן ביקש בן צור להשוות את תגובתו של פילבר בשיחת הנזיפה לשיחה מראש הממשלה בנושא גולן טלקום: "אתה זוכר שיחה מראש הממשלה לגבי מיכאל גולן מגולן טלקום, ובוא נראה איך אתה מתאר את השיחה. פילבר: "בוא נעשה הפרדה בין שיחה שלא קשורה לשום דבר במוצ"ש, לבין משבר פוליטי שיכול להגיע לפירוק ממשלה, שכחלון מתלונן עליו - צריך להבין את הפרופורציות". עוד הוסיף כי "יש שיחות איתו שהן נזיפה לפרוטוקול, שהוא עושה כדי לסמן וי. בדרך כלל מקובל שבמוצ"ש הוא נמצא בסביבות אחרות - בסביבה חברתית ומשפחתית, והרבה פעמים אנשים מנצלים את הזמן הזה כדי להגיע אליו ולהתלונן".

הקרע בין מילצ'ן לבן צור (צילום: החדשות)
עו"ד בעז בן צור | צילום: החדשות

בן צור המשיך: "לקראת סוף 2016 התקיימה פגישה במשרד התקשורת בנושא האפשרות של הפרדה תאגידית בבזק". פילבר אישר, והוסיף: "עם נציגי האוצר, כותרת ראשית בגלובס". לאחר מכן בן צור הקריא מתוך עדות פילבר בחקירה: "מה שקורה, יש הדלפה, אתה מנסה לבדוק מאיפה זה הגיע, מוציא מייל, ואז הרן בא ואומר 'יש לי הסבר'".

פילבר: "בראשון מתוכננות פגישות עם מנכ"ל פרטנר, ואז מודיעים שמבטלים. קיבלתי טלפון מהרן, להגיע לבית קפה. פוגש אותי צחי הנגבי והחליט לבטל הפרדה תאגידית, סיפר שהגיע עם סמנכ"ל. אחרי חצי שעה הוא קם ופוצץ את הפגישה ואמר 'אתה עושה לי שימוע'. במקביל, בדיעבד, אני מבין שאדם צ'סנוב כל הסופ"ש הפציץ את הנגבי בהודעות תלונות. הבטחנו שלא נפתיע ופתאום אנחנו מפתיעים. פרטנר כנראה הדליפו לגלובס".

לאחר מכן הציג בן צור עדכון מהשיחה הראשונה, בנושא המחירים, של הרן ובזק. עדי קאהן כתבה: "היתה שיחה טובה בין שרון (פליישר, סמנכ"לית רגולציה) להרן. לפי דיווח של שרון, היא הציעה 22 שקלים ו 3 אגורות. הוא אמר שישחק עם המספרים לפי המתודולוגיה. נשמע טוב. מעניין אם הוא יטרח לעדכן". בן צור שאל את פילבר אם כל הראיות שהוא מציג, הוצגו לו בחקירה, ופילבר השיב בשלילה.

בן צור המשיך בחקירה: "אתה זוכר שהתכתבת גם עם הרן לבאות?". פילבר השיב: "לא זוכר, אבל יכול להיות. קיבלתי יותר פידבקים דרך עדי מבזק לגבי מה שקורה במו"מ". בן צור הגיב: "תראה כמה הזיכרון שלך לא תואם דברים. הקשר וההתכתבויות שלך עם הרן". פילבר אמר כי "אתם מצפים שאני אזכור אלפי הודעות. אני עושה כל מאמץ לזכור, אז אני מזכיר לכל הנמצאים פה שבסוף זה משפט של עשרות אלפי לבטים".

בשלב זה הוצגו הודעות בין פילבר להרן. בן צור: "יש לך התכתבויות עם הרן סביב המו"מ עם בזק. הרן אומר לך שהוא מדבר עם האוצר, קרוב לסגירה, עם הסכמה עקרונית למהלך כולל". פילבר ענה: "מבחינתי הייתה חבילה, הטלפוניה היא מרכיב בחבילה".

החקירה הנגדית של שלמה פילבר (צילום: N12)
החקירה הנגדית של שלמה פילבר | צילום: N12

בהמשך אמר בן צור: "התזה שמישהו בתקופה הזו יילך לשר ויגיד 'תלך תפטר את הרן לבאות' - לא מתכתב". פילבר השיב: "תיארתי את השיחה, עובדתית. תיארתי השערה שלי על בסיס הסוגיות שעלו על סדר היום". בן צור המשיך: "לשיטתך קיבלת שיחת נזיפה מלא פחות מראש הממשלה, אתה מבחינתך - תראה באיזה תקופה אתה נמצא איתו". פילבר: "תוכן השיחה היה סטנד אלון". בן צור: "אני צריך להתמודד עם גרסה, זו המציאות ואני מראה לך כי מישהו פה בדה סיפור על משבר עם הרן. זה הדבר האחרון שאפשר לומר".

בן צור חזר להתכתבויות: "בוא נראה מה הרן אומר לך", ופילבר צוחק בעת קריאתן: "כנראה יש פה רנסנס כמו שאתה אומר. אמרתי בחקירות מיד, אני לא תמיד זוכר את התאריכים. ניסיתי לתת פרשנות להקשר". בן צור: "מראה לך אפריל, מאי ויוני. בתקופה הזו, שבה מגיעה שיחה או לא, שבה בזק לא כועסים על הרן כי הם במו"מ מאוד נינוח ומתקדם עם הרן לבאות ואין פנצ'ר". פילבר השיב: "באפריל-מאי לא".

עוד הוסיף בן צור כי "אם היתה שיחה של 'יש פקיד בכיר שמשתלח בי ובך', לא קשור לאלוביץ' ולא קשור לבזק, הרן מתשלח במנכ"ל ובשר, ואז יש שיחה, אומר לך השר, בסוף 2015". פילבר הגיב: "אני זוכר את השיחה, תיארתי בעדות. לא בדיתי שום דבר. מה שאמרתי זכרתי - במקרה הזה אמרתי שאני לא יודע את הקשר, ניסיתי לתת פרשנות". בן צור: "מכיוון שלא אומר הקשר, מציע לך כאפשרות - שאולי הייתה שיחה בסוף 2015, אולי זה מה שאתה זוכר".

לאחר מכן העיר ושאל השופט בר-עם: "איך הגעת לאפריל-מאי?". פילבר השיב כי "כששאלו החוקרים, העליתי השערה, הנחת עבודה, ניסיתי לבדוק איפה באירוע בזק-הרן מתחבר לאירוע ברמה שמישהו מבזק עשוי להתלונן. לא זכרתי מתי היה המו"מ, פרשתי כשהמו"מ לא הגיע למיצוי. אולי היה עילה לשיחה, כך הסברתי לפי פרשנות".

שלמה פילבר, משפט נתניהו (צילום: N12)
שלמה פילבר | צילום: N12

בהמשך הוצג על המסך מכתב לביטול הפרדה מבנית, "בשלה השעה". פילבר טען כי "בהסכמת הרן ודנה נויפלד, כדי שיהיה ברור שכל המשרד עומד מאחורי המהלך", והוסיף: "לי הציגו בכל החקירות שהדרג המקצועי התנגד למהלכים שלי. אנחנו רואים את זה אחד לאחד בניואנסים מאוד דקים לתזה שלי".

בן צור המשיך בחקירה: "יש שיחה ביוני, במוצ"ש, 2 וחצי דקות, בתקופה שהיא הכי קרובה למימוש המהווים של בזק. הם עושים את זה בשיתוף עם השוק כמו שראינו. זה לא מתיישב" פילבר השיב: "בתקופה זו אני זכרתי באופן כללי את שיתוף הפעולה, לא את הניואנסים ואת האמירות לפרטיהם", והוסיף כי "באופן כללי בתקופה שבה המכתב יצא לא היה פיצוץ, הייתה תחילה של שיתוף פעולה עם בזק". בן צור: ‏"רואים בתקופה זו שמכל כיוון יש לא מעט כיוונים וראיות, הכל מעיד על מו"מ טוב ומתקדם עם הרן לבאות. פילבר ענה שהמו"מ "מתמקד בסלע המחלוקת - במחירי הטלפוניה, גם בבזק".

לאחר מכן ביקש בן צור מפילבר לאשר לו שהעלה בפני הגורמים המקצועיים את עניין ההוזלה במחירים. פילבר השיב כי "היה פה עיוות במשך כמעט 15 שנה. נקבע שמחיר קו טלפון הוא 60 שקלים. אמרו לא למכור ב-60 ולא רצו לתת לה להוריד את זה, ואז נוצרה בעייתיות וניסו במרווח הזה להכניס את החברות האחרות. בפועל לא היה ביקוש ולא שום דבר. הם כל הזמן האמינו שאם נשאיר את המחיר גבוה אצל בזק, אנחנו במרווח הזה נכנס ונעשה רווחים גדולים - זו הרגולציה".

בן צור: אנחנו רואים מה ההודעה אומרת, ב-2022 מפחיתים את מחירי הטלפון הביתי. מה שאנחנו רואים זה שהרפורמה הייתה פיקציה כי אף לקוח לא הצטרף". פילבר השיב: "זו הודעה של משרד התקשורת בכישלון של הרפורמה שאני שרפתי עליה כל כך הרבה זמן. זה פתרון הקסם הפשוט".