פסק דין יוצא דופן שניתן היום (ראשון) בבית משפט השלום בירושלים קובע כי ליהודים מותר להגיד "קריאת שמע" ולהשתחוות בהר-הבית. ההחלטה ניתנה בעקבות ערעור על מעצרם של שלושה נערים שהשתחוו וקראו "שמע ישראל" בעת שביקרו בשטח ההר. 

בצמרת המשטרה נדהמו הערב למשמע ההחלטה של בית המשפט וטוענים שיכולות להיות לכך השלכות מסוכנות. גורם בכיר במשטרה: "החלטת בית המשפט נסמכת על דברים שאמר מפכ"ל המשטרה כשבפועל - דבריו כלל לא כוונו להר הבית". בפרקליטות מתכוונים לערער על החלטת בית המשפט.

הנערים נעצרו על ידי המשטרה בשבוע שעבר וקיבלו צו הרחקה ל-15 ימים מהעיר העתיקה, בעקבות העובדה שהשתחוו והתפללו בתוך הר הבית. טענת המשטרה בבקשה לתנאים המגבילים היא שהתנהגותם עלולה להביא להפרת שלום הציבור.

לאחר שהוגש ערעור, שופט בית משפט השלום בירושלים ציון סהראי הורה על ביטול ההרחקות והתנאים המגבילים שניתנו לנערים היהודים על ידי המשטרה. בהחלטתו כתב השופט סהראי: "לטעמי, לא ניתן לומר שהשתחוות ואמירת קריאת שמע מקיימים חשד סביר להתנהגות העלולה להביא להפרת השלום, כפי שמחייב החוק. קשה להלום מצב ובו קריאת "שמע ישראל" בהר הבית תהווה עבירה פלילית של מעשה העלול להביא להפרת השלום".

יהודים משיכים לעלות אל ההר (צילום: עמית ולדמן, חדשות 2)
עולים להר הבית, ארכיון | צילום: עמית ולדמן, חדשות 2

כדי לבסס את ההחלטה, השופט בחר לצטט את דבריו של מפכ"ל המשטרה רב-ניצב קובי שבתאי בחודש הרמדאן האחרון, בהם אמר: "הר הבית פתוח. משטרת ישראל מאפשרת לכל תושבי המדינה והשטחים שמגיעים להתפלל בהר לעלות ולקיים את פולחן הדת".

"בנסיבות אלה, הצהרה פומבית של מפכ"ל המשטרה, ממנה עולה בבירור ובפירוש כי כל תושבי המדינה רשאים לעלות להר הבית ולקיים את פולחן דתם, כשמה כן היא קוראת לכל מי שחפץ בכך לעשות כן", כתב השופט סהראי, "התנהגות העוררים נעשית בהתאם לקריאתו הפומבית של מפכ"ל המשטרה ובהתאם  לחוק השמירה על המקומות הקדושים, ולא ניתן להחשידם בביצוע עבירה פלילית בשל כך".

גורם רשמי במטה הארצי אמר הערב: "כשהמפכ"ל מדבר על חופש פולחן, הרי שאין מדובר על הר הבית שבו נשמר המצב הנוהג על פי מדיניות הממשלה כפי שאף אושר בהחלטות בג"צ לאורך השנים. מדובר בפרשנות מעוותת של דבריו, תוך שדבריו הוצאו מהקשרם. בית המשפט ביסס החלטתו על פגם שנפל לגישתו בהליך וציין מפורשות שאין בהחלטתו משום קביעה כלשהי הנוגעת בחופש הפולחן בהר הבית. יובהר כי כללי הביקור במקום נותרו בעינם".

עו"ד נתי רום (צילום: אישי חזני, סטודיו מירקם)
עו"ד נתי רום | צילום: אישי חזני, סטודיו מירקם

עו"ד נתי רום, שהגיש את הערר מטעם ארגון "חוננו", מסר בתגובה להחלטת בית המשפט: "אנחנו שמחים מאוד על ההחלטה. הגיע הזמן שמשטרת ישראל תתחיל לאכוף ולעצור מתפרעים ואנשים שעוברים על פשעים בירושלים, ולהגן על תושבי העיר, ותפסיק להתעסק בבעיות אזוטריות תוך הפרה בוטה של חופש הדת של היהודים בהר הבית. משטרת ישראל יודעת כי לא מדובר בעבירה פלילית ולכן היא מנסה לטפול על עולי הר הבית כל מיני עבירות שונות ומשונות. אנחנו שמחים על החלטת בית המשפט הברורה והגיע הזמן שהמשטרה תפסיק להיטפל לעולים היהודים אל ההר".

ממזכירות הממשלה נמסר: "אין ולא מתוכנן שינוי בסטטוס-קוו בהר הבית. החלטת בית משפט השלום עוסקת אך ורק בעניין התנהגות הקטינים שהובאה בפניו, ואין בה קביעה רוחבית בעניין חופש הפולחן בהר הבית. ביחס לתיק הפלילי הספציפי עליו מדובר, נמסר לממשלה כי המדינה תגיש ערר לבית המשפט המחוזי".