השימוש לכאורה של משטרת ישראל בתוכנת הריגול של NSO לא היה אמצעי שנעשה בו שימוש "מקומי", אלא אחד הכלים השמישים ביותר בידי המשטרה לאיסוף מודיעין - כך דווח הבוקר (שני) באתר "כלכליסט". לטענתם התוכנה הותקנה במכשירים ניידים של פוליטיקאים, אנשי עסקים בכירים, מנכ"לי משרדים ממשלתיים, ראשי ערים, מנהלי חברות ענק, עיתונאים, מארגני מחאות שונות ואף במכשירו של אבנר נתניהו, בנו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו.

לפי כלכליסט, במשטרה החליטו להתחקות אחר מכשירו של אבנר מכיוון שחשדו כי לעתים אשת ראש הממשלה דאז משתמשת בו לצרכים אישיים. עוד עולה מהתחקיר כי גם המכשירים הניידים של יועצי התקשורת של נתניהו, טופז לוק ויונתן אוריך, הודבקו בתוכנה. מסתמן כי בסיגינט צותתו גם לטלפון הנייד של איריס אלוביץ', אשתו של שאול אלוביץ' ואחת הנאשמות בתיקי נתניהו.

אבנר נתניהו בדיון בבית המשפט (צילום: פלאש/90 )
אבנר נתניהו, ארכיון | צילום: פלאש/90

למרות התנערות המשטרה, נראה כי אנשי צוות המבצעים מיוחדים בחטיבת הסייבר־סיגינט המשטרתית חודרים במשך שנים באופן סמוי וללא צווים מבית המשפט לטלפונים של אזרחים, ומשתלטים עליהם ללא היתר בחוק. לאנליסטים ביחידת הסייבר־סיגינט המשטרתית נאמר לפי התחקיר כי מטרתם היא לאסוף מודיעין מוקדם בשל "חשש לפגיעה בסדר הציבורי".

איסוף המידע המודיעיני נעשה לכאורה, כאשר בראש הפירמידה עמדו המפכ"ל וסגן ראש השב"כ לשעבר רוני אלשייך, ותחתיו ראש חטיבת הסיגינט תת־ניצב יואב חסן וראש מחלקת טכנולוגיות יוסף כחלון - שניהם הגיעו למשטרה מיחידת המודיעין הצה"לית 8200.

רמי לוי בדיון בוועדת הכלכלה בכנסת (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
בין הבכירים שאחריהם עקבה המשטרה: רמי לוי ושי באב"ד | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מסתמן כי תוכנת הריגול הותקנה גם בטלפונים של מארגני הפגנות יוצאי אתיופיה שמחו נגד יחסה של המשטרה עצמה כלפיהם. כך נעשה גם במחאת האימהות יוצאות אתיופיה בצומת עזריאלי בשנת 2019. עוד עולה חשד כי תוכנת המעקב הושתלה גם בטלפונים של מתנחלים ביהודה ושומרון, סמוך לפינוי מאחזים ומכשירים של כמה ממארגני מחאת "הדגלים השחורים".

"אם הדברים האלה נכונים, זה חמור מאוד", הדגישה שרת הפנים איילת שקד. "בדברים האלה אין אופוזיציה וקואליציה. מדינה שבה המשטרה שואבת מידע מטלפונים של ראשי ערים ופוליטיקאים לא ראויה להיקרא דמוקרטית. זה שלמשטרה יש את הדברים האלה זה חשוב, אבל למלחמה בסוחרי סמים ובפדופילים, ולא באזרחים תמימים"

שקד הדגישה כי "צריך לחשוב איזה ועדת חקירה אפשר להקים, שיש לה גם סמכויות לחקור את גופי החקירה. ראש הממשלה ושר המשפטים צריכים לעבוד על זה".

שאול ואיריס אלוביץ'‎ (צילום: POOL New, ראובן קסטרו)
שאול ואיריס אלוביץ'‎, ארכיון | צילום: POOL New, ראובן קסטרו

בין הבכירים ואנשי הציבור שאחריהם עקבה המשטרה, נמנים: קרן טרנר-אייל, מנכ"לית משרד האוצר לשעבר, רמי לוי, מנכ"ל אחת מרשתות השיווק הגדולות בישראל, שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר ואבירם אלעד, מנכ"ל חדשות 13 ולשעבר העורך הראשי של אתר "וואלה!".

"כוכבי" הפרשה מדברים

"יום עצוב לדמוקרטיה הישראלית", אמר טופז לוק, אחד מיועציו של ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, בשיחה עם N12. "זו אחת הפרשות החמורות ביותר בתולדות המדינה - אם לא החמורה ביותר. פשוט מפחיד. מרגיש כאילו אנחנו חיים בדיקטטורה".

לוק סיפר שבתקופת הקמפיין של נתניהו הוא חש הפרעות לא רגילות בטלפון: "היו מצבים שהטלפון היה יורד מ-90% סוללה ל-4% ברגע. אין לי מושג למה צריך לעקוב אחרי יועץ או ראש ממשלה. לא הייתי חשוד בכלום מעולם. אם הסיפור יתברר כנכון - אני אשקול את צעדיי".

מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, שי באב"ד, שנכלל ברשימת השמות, התייחס לדיווח הבוקר בגל"צ: "שמעתי על זה, עדיין לא ראיתי את הדברים. לא חשדתי (שעוקבים אחריי), אין לי מושג, שמץ של מושג. אני חושב שאם הדבר הזה אכן קרה, זה יום עצוב לדמוקרטיה הישראלית, אני חושב שזו פגיעה מאוד חמורה בזכויות הפרט. זה לא נעשה על ידיעתי, אף אחד לא פנה אליי"

"אני חושב שאם הדבר הזה אכן קרה, זה יום עצוב לדמוקרטיה הישראלית"

שי באב"ד, נכלל ברשימת שמות הנעקבים
 

אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר, שנכללה גם היר ברשימת הנעקבים, מסרה ל-N12: "אני מזועזעת, מנסה לעכל". מטעמו של אבנר נתניהו נמסר: :אין שום חשיבות ללהיות מעורב או לא - זה יקרה בסוף לכולם".

דובר משטרת ישראל, אלי לוי, מסר: "אנחנו כספר פתוח לכל בדיקה ובשקיפות מלאה. עד לרגע זה לא נפל פגם בעבודת המשטרה. כל מה שנעשה נעשה לפי צו חתום של בית משפט. נעשה עוול לקציני משטרה בכירים בימים האחרונים. נמתין לתוצאות ועדת הבדיקה שמינה היועמ"ש".