הצעדים החריגים שיאפשרו למשטרה להיאבק בגל האלימות בהצלחה? מפכ"ל המשטרה, רנ"צ קובי שבתאי, פועל לאחרונה אישית לקדם החלטה שתאפשר למשטרה שימוש בשני כלים חריגים שמותרים עתה רק לשב"כ במסגרת מאבקו בטרור: מעצרים מנהליים - ואיסור על פגישה עם עורך דין - כך פרסמנו הערב (ראשון) במהדורה המרכזית. בפיקוד המשטרה אומרים שמדובר בסנקציות שיופעלו רק במקרים חריגים – כנראה באישור היועץ המשפטי לממשלה – לצורך מניעת רצח, הברחת נשק או ביצוע ירי.

הפגנה, אלימות, החברה הערבית (צילום: דוד כהן, פלאש 90, פלאש/90 )
מחאה בחברה הערבית על האלימות הגואה. ארכיון | צילום: דוד כהן, פלאש 90, פלאש/90

בכל האמור לבקשה למנוע היוועצות עם עורך דין, מתברר שהיא נשענת בעיקר על אירוע דריסת השוטרים בנהריה לפני כשבועיים וחצי, כשעלה חשד שמדובר בפיגוע לאומני. חוקרי השב"כ שותפו אז בחקירה, נאסר על החשוד המרכזי להיפגש עם עורך דין - ואכן, בתוך יום, הוא הודה במעשה.

עיסאם סלטי בן ה-24 שנורה למוות מכדור תועה
קורבן נוסף לאלימות בחברה הערבית. עיסאם סלטי

בנוגע לבקשה לאשר מעצרים מנהליים של עבריינים פליליים בלי להביאם לפני שופט אומרים במשטרה שהכוונה היא לפרק זמן מוגבל של כמה שבועות בלבד. בעניין זה, קיים לאחרונה המפכ"ל שבתאי כמה דיונים ונפגש עם גורמי משפט ואף עם שרי ממשלה.

בדיונים סגורים אמר מפכ"ל המשטרה שלפחות בכמה מקרים, ניתן היה למנוע מעשי רצח בחברה הערבית אם היו מתבצעים מעצרים מנהליים של חשודים בעקבות מידע מודיעיני שהושג בעניינם. גורם במערת אכיפת החוק אומר הערב: "בשעת חירום צריך לנקוט בצעדי חירום". הוויכוח כעת הוא בעיקר האם אפשר לעשות זאת גם על חשבון זכויות אדם.

היועץ המשפטי לממשלה הודיע כבר בשבוע שעבר בדיון מיוחד בראשות ראש הממשלה בנט ובהשתתפות צוות שרים לענייני המאבק באלימות בחברה הערבית, שהוא מתנגד נחרצות לאפשר מעצרים מנהליים ומניעת מפגש עם עורך דין גם במקרים של עבריינים פליליים.
 
בדיון העלה המפכ"ל את שתי ההצעות האלה, ובתגובה אמר היועץ מנדלבליט ששתי ההצעות אינן על הפרק שכן ניתן להשתמש בכלים האלה רק לצורכי מלחמה בטרור. היועץ הסביר שזה בעייתי במבחנים של משפט בינלאומי, יכול לפגוע במדינת ישראל בכל מיני פורומים בעולם. יתרה מכך, שינוי חקיקה מעין זה יצור כל מיני סיבוכים עם סמכויות השב״כ. 
 
עם זאת, בצמרת המשטרה מבהירים הערב שבכוונת המפכ"ל שבתאי וגורמים בכירים אחרים להביא לשינויי חקיקה כך שיתאפשר על פי חוק לבצע את הסנקציות החריגות האלה, באישור היועמ"ש - גם במקרים יוצאי דופן של עבריינים פליליים ובעיקר במאבק שמתנהל כעת בנגע האלימות בחברה הערבית.
 

97 קורבנות בחברה הערבית מתחילת השנה  

ובינתיים, האלימות במגזר נמשכת. הערב נפצע צעיר בן 18 באורח בינוני-קשה מירי בג'דיידה-מכר והובהל לחדר ההלם במרכז הרפואי לגליל בנהריה. 

הלילה (בין שבת לראשון) נורה למוות עאסם סלטי, צעיר בן 24 מהכפר עילוט שבצפון, לאחר שנפגע מכדור שנורה במהלך קטטה בין שתי משפחות מסוכסכות. עאסם הובהל במצב קשה לבית החולים האנגלי שבנצרת, ושם נאלצו הלילה לקבוע את מותו. רק לפני כחודשיים התחתן והקים משפחה.

אביו עיסאם אמר ל-N12: "אני עדיין לא מאמין שהקבלן והמהנדס שגידלתי, בני הצעיר שהתחתן לאחרונה אינו חי, שהוא נרצח. גם אם זה כדור תועה, מדובר ברצח". האב מחה על יחס הרשויות: "אם הכדור היה פוגע בחלון יישוב יהודי סמוך, היינו רואים צבא שחורש את הכפר להוציא את הנשק הבלתי חוקי". בזעקה מהלב הוסיף: "תוציאו את הנשק מהיישובים הערביים". 

"זה היה כדור תועה, אבל הירי ללא הפסקה מעיד על היעדר חוק וכאוס", הבהיר דודו של הקורבן, אבו אשרף א-סלטי. "נראה שהמדינה לא רוצה פתרון, זה לא המקרה הראשון שחפים מפשע משלמים את המחיר. המנוח הגיע לביקור אצל משפחתו ולא חזר לביתו". עאסם סלטי הוא הקורבן ה-97 במגפת האלימות והפשיעה שפוקדת את החברה הערבית מתחילת השנה.