פרקליטות מחוז המרכז הודיעה אמש (חמישי) על סגירת תיק החקירה שנוגע למותו של מוסא חסונה, שאירע במהלך בהתפרעויות האלימות בלוד בחודש מאי - בעיצומם של מבצע "שומר החומות" והעימותים האלימים בערים המעורבות.

ביחס ל-4 מהחשודים התקבלה חוות דעת ששוללת את האפשרות שביצעו את הירי שהביא למותו של חסונה. מדובר בחוות דעת בליסטית, כלומר כזו המבוססת על ניתוח כיוון הירי ומיקום האנשים בזירה. ביחס לחשוד החמישי, הבדיקה הבליסטית לא הצליחה לשלול ולא לאשר שהוא זה שביצע את הירי הקטלני. יחד עם זאת, ציינו בפרקליטות כי בזירה נמצאו תרמילים רבים נוספים מכלי נשק שבעליהם עדיין לא אותרו - ולכן לא ניתן לקבוע ברמת הוודאות הנדרשת במשפט הפלילי כי חשוד זה הוא שביצע את הירי הקטלני.

"הרגשתי סכנת חיים"

יום למחרת סיפר החשוד המרכזי בירי כי "הרגשתי סכנת חיים, הייתי חייב לפעול. כשירינו לאוויר האירוע רק הסלים והסלים. פחדנו לחיינו, היינו חייבים לירות". החשוד, כבן 34, תושב העיר ואב ל-4, הוסיף: "בהיעדר נוכחות משטרתית הייתה סכנת חיים ממשית. היינו חייבים לפתוח בירי". עורך דינו עדי קידר מסר: "מרשי נאלץ הלילה לירות מנשקו האישי אשר מחזיק ברישיון, כדי להניס פורעים רעולי פנים אשר תקפו קבוצה גדולה של תושבים ובתים באמצעות אבנים, אלות ובקבוקי תבערה".

המהומות בלוד (צילום: N12)
המהומות בלוד בזמן מבצע "שומר החומות" | צילום: N12

על טענה זו אמרה הפרקליטות כי "גם אם היו די ראיות להוכיח כי הירי שביצע החשוד פגע במנוח, הרי שיש לקבל את טענתו כי פעל מתוך הגנה עצמית בנסיבות העניין, ולכן אין מקום להעמיד אותו לדין פלילי בשל זאת. נזכיר כי מדובר בימים בהם התרחשו אירועים קשים מאוד, וגם הסיטואציה שנוצרה במקום היתה חריגה ביותר. באותה עת היו במקום מתפרעים רבים שיידו אבנים ובקבוקי תבערה לעבר החשודים ונוספים, ואף השמיעו קריאות המלמדות על כוונתם לבצע מעשי אלימות קשים יותר".

"החשודים ניסו להרחיק את המתפרעים באמצעות ירי באוויר, אולם הירי באוויר לא הצליח להרתיע את המתפרעים אשר התקדמו והמשיכו במעשיהם האלימים. החשיכה ששררה במקום והעובדה שניסו שוב ושוב להזעיק את המשטרה, שנוכח ריבוי האירועים לא הייתה מסוגלת לתת מענה למצב הקשה שבשטח, הוסיפו אף הם לתחושת אי-הוודאות והפחד. מכלול נסיבות אלה הובילו לחשש קונקרטי וממשי מפני פגיעה, ולמסקנה שהירי שבוצע במהלך אירוע זה בוצע מתוך הגנה עצמית".

כוחות משטרה בלוד (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
כוחות משטרה בלוד בזמן המהומות בעיר | צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

מאלכ חסונה, אביו של מוסא, טען בשיחה עם N12 כי המשפחה תגיש תלונה נגד ישראל בהאג: "זה היה ידוע שהם יסגרו את התיק, לא היתה להם כוונה לעצור מישהו אחד מההתחלה. אני ידעתי שזה יקרה. כשיגאל יהושע נרצח, עצרו חצי עיר והגישו כתבי אישום. אני הכרתי אותו ואהבתי אותו, וטוב שזה קרה. אבל איך נגד הרוצחים של הבן שלי אין כתבי אישום? אנחנו מתכוונים להגיש תביעה בבית דין בין-לאומי, ואנחנו נוכיח מי ירה בו בדיוק".

"היה כרוך בעינוי דין"

עו"ד עופר ברטל, שייצג את החשוד החמישי, מסר הערב כי "אני מברך על החלטת הפרקליטות המקבלת במלואה את גרסת הצעירים, ומקווה שבכך יסתיים מסע הייסורים שנאלצו לעבור, ויתאפשר להם להשיב את חייהם וחיי משפחותיהם לשגרה".

עו"ד עדי קידר מארגון חוננו, שעמד בראש צוות ההגנה של רוב החשודים מסר, מסר כי "אנו מברכים על הודעת הפרקליטות על סגירת התיק כנגד התושבים מחוסר אשמה. לצד זאת, אנחנו מדגישים כי מדובר באירוע שתחילתו בפרעות נגד יהודים שהגנו על עצמם, ואני מקווה שסגירת התיק הזה מלווה בהפקת לקחים ומסקנות ובראשם המצב הבלתי נתפס בו משטרת ישראל הפקירה פשוטו כמשמעו את אותם תושבים - אשר מתחילת הארוע זעקו לעזרה וסיוע ומשאלה לא הגיעו הם נאלצו להתמודד מול סכנת חיים ממשית, באמצעות ירי מדוד ומציל חיים".

עוד הוסיף קידר כי "לצערינו לקח זמן רב שהיה כרוך בעינוי דין ושינוי קיצוני בשגרת החיים של המשפחות מהקצה אל הקצה. חלק מהם נאלצו לעזוב את העיר והאירוע כולו והחקירות השפיעו עליהם ועל בני משפחותיהם באופן קיצוני. אנו מקווים כי אירוע זה לא ישנה והמסקנות והלקחים יופקו".

ממרכז עדאלה המייצג את משפחת חסונה נמסר בתגובה: "כאשר הקורבן הוא ערבי, נראה שאין כל סיבה להאמין שמישהו ישא באחריות להרג שלו, בין אם הוא נעשה בידי אזרחים פורעי חוק ובין אם בידי לובשי מדים. הודעת הפרקליטות שמגיעה הערב לאחר חודשים ארוכים שהיא והמשטרה התעלמו מפניות המשפחה לקבלת מידע על החקירה, מעידה על היחס המזלזל של הרשויות לאבדן של חייו של מוסא חסונה. אנו נדרוש לראות את כל חומרי החקירה בתיק, כדי להבין כיצד התקבלה ההחלטה הזו שלוקה בחוסר סבירות קיצונית וכדי לפעול להביא לדין את האחראים להרג. היום הזה שהחל בפסק הדין של בג"ץ שאישר את סגירת תיק חקירת ההרג של יעקוב אבו אלקיעאן ומסתיים בהודעת הפרקליטות הזו, מדגים היטב מהו יחסם של מערכת אכיפת החוק ושל שומרי הסף לחייהם של האזרחים הערבים פלסטינים בישראל".