הזעם מתחדש - וגם תיק החקירה שמסעיר את הרחוב הערבי? אחרי הפסקה של חודשים רבים, הפגנות הזעם של יום שישי חזרו היום (שישי) לאום אל-פחם. אחרי התפילה מאות יצאו והפגינו מול תחנת המשטרה והניפו שלטים במחאה על כך שהשוטרים לא עושים מספיק כדי להילחם בתופעת אמצעי הלחימה, האלימות והפשיעה בחברה הערבית.

מתחילת השנה נרצחו שמונה מתושבי אום אל-פחם - שלושה מהם בשבוע האחרון. בתוך כך, מתברר כי תיק חקירת מותו של מוסא חסונה בלוד בזמן המהומות בחודש מאי נסגר כלפי חמישה החשודים, אך עדיין פעיל. גורמים בכירים במשטרה אומרים היום: "נכון שאמש הפרקליטות הודיעה שהתיק כנגד החשודים נסגר. אכן התיק נגדם נסגר. אבל מבחינתנו החקירה נמשכת. מתבצעות לא מעט פעולות לאתר ולהגיע אל היורים.מרבית החקירה מתנהלת תחת צו איסור פרסום".

ההרוג מוסא מאלק חסונה‎

המחאה באום אל פחם: "אי אפשר לסבול את זה"

כוחות רבים נכחו במקום, כולל אנשי מג"ב וכוחות משטרה רבים, והשגיחו על מסלול הצעדה. אחד המפגינים אמר בשיחה עם N12: "חזרנו להפגין כי אנחנו רוצים להחזיר את הביטחון האישי לתושבים. מאסנו במצב. כשהייתה רגיעה הוחלט להפסיק את הפגנות הזעם, אבל כשזה חזר יצאנו שוב. אי אפשר כבר לסבול את זה". מארגני ההפגנה אמרו ל-N12: "ההפגנות יימשכו לא רק ביום שישי". גורם שמעורב במחאה הוסיף: "יהיו הפתעות בהמשך לגבי אופי ומיקום ההפגנות".

עד כה לא פוענחו כל 8 מקרי הרצח שאירעו באום אל-פחם בשנה האחרונה. מוקדם יותר היום ערך השר לביטחון הפנים וסגנו ביקור בעיריית אום אל פחם ובה דנו הצדדים על התוכנית למיגור הפשיעה בחברה הערבית ועל מאמצי המשרד והמשטרה לטיפול בפשיעה. גורמים בעירייה אמרו: "מרוצים מהרצון הטוב של השר עומר בר לב. הוא ערך כבר כמה ביקורים ביישובים ערביים, הוא רוצה להאזין לכאב בניגוד לקודמיו שרק העבירו ביקורת. מכאן מתחיל תהליך שיתוף הפעולה ויישום התוכניות ואולי בדרך הזו נגיע למצב שאנחנו נשתלט על המגפה הזו".

הפגנה באום אל פחם
"היינו בשקט אבל אי אפשר לסבול את זה"

שיח' כאמל ריאן, יו"ר מרכז אמאן למיגור הפשיעה בחברה הערבית, אמר בשיחה עם התוכנית אל אוסבוע: "לפי המרכז שלנו, יש 30 אלף מקרי ואירועי ירי בחברה הערבית כל שנה – זה נתון מטורף, מדאיג, מפחיד ומבהיל. המשטרה צריכה לעשות בדק בית וגם אנחנו כחברה צריכים לעשות בדק בית".

עוד סיפר: "מדאיג אותי שחלק מהרוצחים מנסים להוביל הפגנות נגד אלימות, הם אלו שמתפללים במסגדים וזה מפחיד. אנחנו חייבים, גם כהנהגה, לעשות בדק בית ולטפל בתופעת האלימות והפשיעה בחברה הערבית".

הפגנה באום אל פחם
הפגנה באום אל פחם

וואסים בדר, דובר משטרת ישראל לחברה הערבית, התראיין ואמר: "המשטרה עושה ככל שניתן על מנת להגיע למרצחים ולשולחיהם. אנחנו מצליחים לעצור מאות אנשים שקשורים לאלימות ולמקרי הירי וגם להגיש כתבי אישום. להגיד שהמשטרה לא עושה כלום - זה פשוט לא נכון. אנחנו עושים, נמשיך לעשות וזה תפקידה של משטרת ישראל בשילוב כוחות עם ההנהגה המקומית".