האלימות בחברה הערבית ממשיכה להשתולל, ובעקבות גל אירועי הפשיעה החליטו המפכ"ל שבתאי והשר לביטחון פנים בר-לב לקדם שני מהלכים במטרה להשתלט על המצב, ביניהם שילוב השב"כ במאבק בפשיעה. אתמול (שלישי) פרצה ברשתות מחאה נרחבת נגד אוזלת היד של המשטרה בטיפול בפשיעה במגזר, תחת ההאשטאג "#חיי ערבים חשובים". הערכה היא שהשנה ישבר שיא הנרצחים בחברה הערבית.

התוכנית של המשטרה: גיוס שוטרים מאסיבי ושילוב השב"כ

השר לביטחון פנים ומפכ"ל המשטרה קיימו בימים האחרונים שיחות ממושכות בנושא הפשיעה בחברה הערבית, והחליטו על שני צעדים שנועדו להשפיע בטווח הקצר. המהלך המשמעותי ביותר, שעשוי להיות שובר שוויון במאבק בפשיעה, הוא שילוב השב"כ במאבק בפשיעה האזרחית בחברה הערבית. סביב צעד זה מתקיימים דיונים שמטרתם למצוא נוסחה משפטית שתאפשר לשב"כ לקחת חלק.

המפכ"ל יעקב שבתאי והשר לביטחון הפנים בר-לב (צילום: דוברות המשטרה)
בר-לב ושבתאי, דוחפים לערב את השב"כ במאבק בפשיעה | צילום: דוברות המשטרה

הצעד השני עליו החליטו בר-לב ושבתאי הוא גיוס מאות שוטרים חדשים בשבועות הקרובים. השוטרים יגויסו מתוך 1,100 השוטרים החדשים שהממשלה כבר אישרה לגיוס, וכולם יופנו למאבק באלימות בכפרים ובערים הערביות. כוח זה צפוי להוות תוסף כוח משמעותי ולסייע לתחושת הביטחון בציבור הערבי. למרות הצעדים האלו, במשטרה לא צופים שינוי מיידי ונראה כי השנה יישבר שיא הרציחות במגזר הערבי, כך שאת יעילות הצעדים ניתן יהיה למדוד רק בשנה הבאה.

#חיי ערבים חשובים – מחאת הרשת שצברה תאוצה

למרות ההבטחות החוזרות ונשנות של הממשלה והמשטרה, האלימות בחברה הערבית עודנה משתוללת ונותרה בלתי מרוסנת. בעקבות שתי הרציחות שהתרחשו אתמול, רבים ברשתות החברתיות פתחו במחאה נגד התנהלות המדינה בטיפול בפשיעה בחברה הערבית, והעלו פוסטים תחת ההאשטאג "#חיי ערבים חשובים". המחאה הפכה לוויראלית מאוד וזכתה לאלפי ציוצים בנושא מאתמול.

במחאה, שכללה ערבים ויהודים, לקחו חלק גם חברי הכנסת ממרצ מוסי רז ומיכל רוזין. העיתונאית והבלוגרית שירין פלאח סעב היא זו שיזמה את המחאה. "עוד לפני שמתחילים ביישום, התופעה הזו צריכה להדאיג כל אזרח, איש ציבור ואיש תקשורת. גם לאנשי תקשורת יש אחריות להתייחס לכך במהדורת החדשות, בשיח הציבורי. לראות בערבים כשווים ולהתייחס לבעיות שלהם באופן שווה", כתבה.

מפכ"ל המשטרה קובי שבתאי בזירת האירוע בנהרייה
מפכ"ל המשטרה בזירת האירוע בנהרייה

פאדי אמון, ממובילי המחאה, סיפר על היעד של המחאה ועל מה שמקווים המוחים להשיג באמצעותה: "המטרה היא להעלות עוד יותר את סוגיית האלימות לתודעה הציבורית. הפשיעה בחברה הערבית זו בעיה של המדינה כולה". היו בין המוחים שהשוו בין אפקטיביות המשטרה בלכידת המחבלים שברחו מהכלא לבין אוזלת היד של המשטרה בטיפול ברוצחים בחברה הערבית.

גם השר לביטחון פנים בר-לב התייחס למחאה והגיב לה ברשתות החברתיות. בר-לב הצהיר כי היעד המרכזי של משרדו הוא מיגור הפשיעה הגואה בחברה הערבית, אך הבהיר: "סדרי עולם לא יתהפכו בתוך 100 ימים". בר-לב הוסיף: "בשבועות הקרובים יעבור התקציב ונוכל להעלות הילוך. 1,100 שוטרים יגויסו ויופנו לכך, תחנות ונקודות משטרה יעובו, השב״כ יסייע. אני לא אוותר".

 

 

 

 

הפשיעה משתוללת: 88 מקרי רצח בחברה הערבית מתחילת השנה

אתמול (שלישי) נדרס למוות חוסאם סג'ייר, שוטר מתנדב בשנות ה-30 לחייו מירכא באתר בנייה בנהרייה. החשוד, תושב עראבה ולשעבר בכיר בעולם הכדורגל הערבי-ישראלי נעצר ונלקח לחקירה. המשטרה קבעה כי האירוע פלילי.

בעקבות יוזמה מקומית, נציגים מעראבה הגיעו לירכא להשתתף בצער משפחת השוטר שנדרס כדי לוודא כי האלימות לא תזלוג למקומות אחרים. גם ראש העדה הדרוזית הצטרף ליוזמה במטרה לרסן את האלימות.

שלשום התרחשו שני מקרי רצח בחברה הערבית. עלאא סרסור בן ה-25 נרצח במהלך חתונה בטייבה לאחר שרעול פנים התפרץ לחתונה בעיר ופתח באש לעבר הנוכחים. סרסור נורה למוות ו-3 נוספים נפצעו. מוקדם יותר אתמול אלמונים פתחו באש לעבר רכבו של פאדי גריפאת, בן 24, וירו בו למוות בכפר זרזיר שבצפון.

עלאא סרסור, הצעיר שנרצח בחתונה בעיר טייבה (צילום: אתר האינטרנט פאנט)
עלאא סרסור, הצעיר שנרצח בחתונה בטייבה | צילום: אתר האינטרנט פאנט

ועד ראשי הרשויות הערביות בישראל הגיב על מקרי הרצח: "הירי המזעזע בטייבה מצטרף לרצח הנורא בזרזיר. לצערנו זו תזכורת לעובדה שהחברה הערבית עדיין נמצאת תחת מתקפה אלימה וברברית של ארגוני פשיעה. אנחנו קוראים לציבור הישראלי כולו להתעורר. זה לא מאבק ערבי, זה מאבק של אזרחי המדינה כולה למען החזרת השפיות לרחובות".

בערב יום הכיפורים נורו למוות שני גברים בעכו וג'סר א-זרקא. בשבוע שעבר רעול פנים ירה מטווח אפס בגבר בן 54 בשפרעם ופצע אותו קשה.