משרד העבודה והרווחה פירסם היום (ראשון) את דוח הוועדה שהוקמה לאחר פרשת אונס הקטינה במלונית הקורונה בתל אביב בפברואר האחרון, שבה מואשם ירין שרף. עיקרי הממצאים מצביעים על רצף של שגיאות קריטיות החל מעבודת תכנון המסגרת, דרך בחירת המתקן ועד איוש הצוות במקום. בין ההמלצות: נקיטת אמצעים משפטיים נגד המפעיל ובחינת חלופות אחרות במידת הצורך בעתיד.

המלונית יועדה לתת מענה למאומתי קורונה קטינים ששוהים במסגרות חסות הנוער ולצעירים וצעירות חסרי עורף משפחתי ששוהים בדירות מעבר של מינהל תקון, שלא היה להם היכן לשהות בתקופת ההחלמה.

כתב אישום, ירין שרף, אונס, מלונית קורונה (צילום: החדשות12)
הפגנה להחמיר את כתב האישום נגד שרף | צילום: החדשות12

"ההחלטה הראשונית של הקמת מסגרת אחת לבני נוער ולצעירים, בנים ובנות מכלל מסגרות מינהל תקון, ללא הפרדה, הייתה החלטה שגויה", נכתב בדוח. "היעדר ההפרדה המגדרית והגילאית בקרב אוכלוסיית היעד בשונה מההפרדה הקיימת ברוב המסגרות החוץ ביתיות של מינהל תקון, תרמה באופן ישיר להיעדר המוגנות, למקרה הקשה שאירע, ולמקרים נוספים שהסתבר בדיעבד שהתרחשו במסגרת".

עוד מצאה הוועדה כי לא התקיימה עבודת תכנון מספקת עם גורמי המקצוע הרלוונטיים וכי לא הובאו בחשבון באופן מספק מאפייני האוכלוסייה ומורכבותה, ביחס למוגנות הנדרשת עבורם. "לא נעשתה חשיבה מספקת של הגדרת ואפיון הצרכים הטיפוליים ודרכי המימוש שלהם, בכפוף למגבלות הקורונה", נכתב.

למרבה האבסורד, ממצאי הוועדה מצביעים על כך שלמפעיל "לא היה ניסיון בהפעלת מסגרות כלשהן, ודאי שלא מסגרות המיועדות לאוכלוסיות קצה". בנוסף נכתב כי "צוות ההדרכה במסגרת היה ללא הכשרה או ניסיון בתחום ואי מתן הכשרה ייעודית מספקת למפעיל ולצוותו תרמו לכשל".

ירין שרף בדיון בבית המשפט היום (צילום: אבשלום שושני, פלאש/90 )
שרף - הואשם באונס | צילום: אבשלום שושני, פלאש/90

נראה שהפעלת המתקן כולו פעלה בכאוס מוחלט. חלוקת תחומי האחריות לא היו ברורים דיים, לא היה סדר יום וכוח האדם צומצמם. כל הממצאים האלו של הוועדה "היוו קרקע פורייה לאינטרקציות לא רצויות ולהיעדר מוגנות מספקת", כלשון הדוח.

"המבנה שנבחר לשמש כמתקן החלמה לא אפשר הפרדה מגדרית וגילאית מספקת", כתבה הוועדה. "על פי החלוקה בתוך המלון, הקומה הראשונה יועדה לנערים, הקומה השנייה לצעירים ולצעירות ללא הפרדה מגדרית, ואילו הקומה השלישית יועדה לנערות. עם זאת, נמצא כי המעבר בין הקומות היה חופשי ללא הפרדה פיסית של דלת או שער למרות שנאסר על השוהים במלונית לעבור בין הקומות. מצלמות האבטחה שהותקנו במלונית צפו באופן חלקי על מרחבי המסגרת ובפועל לא כל המסדרונות נצפו באופן מלא".

בהתאם למסקנות הוועדה היא יצאה בשורת המלצות, ביניהן סגירת המלונית ונקיטת אמצעים משפטיים נגד המפעיל.

שרף תחילה הואשם בבעילה אסורה בהסכמה אך לאחר לחץ ציבורי אדיר החמירה הפרקליטות את האישום לאונס. בפרקליטות הסבירו כי ההחלטה לשנות את סעיף האישום נעשתה משום "שבתיק סיכוי סביר להרשעה בעבירת אינוס, וכי בנסיבות העניין מוצדק לבקש לתקן את כתב האישום".