לפני כשנה וחצי זו הייתה הפרשה שדיברו עליה בכל המדינה, כמעט בלי הפסקה: תלונה על אונס מזעזע של ילדה בת 7 מהקהילה החרדית בבנימין. החשוד במעשה, שהפך לנאשם, היה פועל פלסטיני שעבד בבית הספר שבו למדה הילדה, אולם בעקבות המחדלים בחקירה - כתב האישום בוטל. כעת חיים במרחק של כמה קילומטרים בלבד זה מזה הילדה, שעדיין נמצאת בטיפול נפשי ומנסה להתאושש, והחשוד המרכזי באונס המחריד, שעדיין נאבק על חפותו. האם התיק שטלטל את המדינה ייסגר בקרוב - והאם לעולם לא נדע מה באמת קרה שם?

על דבר אחד גם היום אין מחלוקת - כל מי שנחשף לראיות בתיק בטוח שהילדה, שכבר מלאו לה שמונה, אכן נפגעה מינית. בחודשים הארוכים שחלפו מאז האירוע המטלטל מנסה המשפחה לחמוק מאור הזרקורים ולאחות את השברים, בתקווה שהילדה הפגועה תצליח אי פעם להשתקם, ושימוצה הדין עם האחראים למעשה. במרחק לא רב מבית הילדה - בכפר דיר קדיס - מחמוד קטוסה ממתין לטענתו שהאמת בפרשה תצא לאור.

כעת, כמעט שנה וחצי לאחר שהוגשה התלונה, קטוסה - מי שנודע כחשוד המרכזי - מעריך כי תיק החקירה בעניינו ייסגר בזמן הקרוב, ואף קורא לחקור את הורי הילדה. עורך דינו של קטוסה עובד על עתירה לסגירת התיק וכן על תביעה אזרחית בשמו, ומאמציו עשויים להצליח. במשטרה לא שללו את האפשרות שיימנעו מלהתנגד לבקשת קטוסה וסנגורו, ובכך יסתיים חלקו של הנאשם לשעבר בפרשה. 

כשגורם במשטרה נשאל על האפשרות שיסגרו את התיק נגד קטוסה בקרוב, או לחלופין לא יתנגדו לעתירה הדורשת את סגירתו, השיב: "כשזה יגיע נצטרך לדון בזה". עם זאת, במשטרה לא הסכימו להגיב באופן רשמי לסוגיה, וכל שהסכימו להגיד בנושא הוא כי "החקירה בתיק עודנה מתנהלת ומבוצעות פעולות חקירה".

מאמצי החקירה צומצמו, קטוסה עדיין החשוד המרכזי

ל-N12 נודע כי התיק נחקר בימים אלו באינטנסיביות נמוכה יותר, במשאבים פחותים ובכוח אדם קטן יותר מאשר בראשית הפרשה. הפעולות שמתקיימות בשלב זה הן במישור המודיעיני, והחוקרים עדיין מנהלים קשרים מסוימים עם מקורות.

כמו כן, המשטרה בוחנת אם יש אירועים נוספים שאפשר לקשור למקרה, בתקווה להגיע בכך לתוצאות. בימים אלו, חוקרי המשטרה אינם פוסלים את האפשרות שמדובר בחשוד אחר, שאינו קטוסה, וחוקרים גם בכיוון זה. ואולם, האחרון היה ונותר גם כעת בעיני חוקרי המשטרה החשוד המרכזי בפרשה. 

הילדה עדיין עוברת שיקום, משפחתה: לא עסוקה בכעסים

הוריה של הילדה עושים הכול כדי להרחיק את המשפחה מאור הזרקורים ולהשתקם - כך מספר עו"ד טל גבאי, המייצג את המשפחה ביחד עם עו"ד יהודה פריד. "אני מזכיר שמדובר במשפחה חרדית, שחשיפתה לאמצעי התקשורת היא חלקית, אם היא בכלל קיימת", הוא מסביר.

המשפחה נמצאת בקשר רציף עם עו"ד גבאי, ובשיחתנו אנו שומעים כמה מהמסרים שהוא שומע ומקבל ממנה. "האינטרס המובהק שלהם הוא שהתיק הזה יגיע למיצוי, והאחראים יעמדו לדין", טוען גבאי. "הם עסוקים בשיקום הילדה, ובראש מעייניהם עומד הרצון להעלות אותה על דרך המלך כמה שניתן".

עו"ד גבאי מאשר בשיחתנו כי גם היום, שנה וחצי אחרי האירוע, הילדה עדיין עוברת טיפול. הוא מדגיש כי מדובר בפגיעה טראומטית מאוד, בגיל רך, שמצריכה שיקום אינטנסיבי שאין לדעת מתי יסתיים ומה יהיו תוצאותיו. כשנשאל אם המשפחה כועסת על התנהלות המשטרה בפרשה, משיב עו"ד גבאי: "המשפחה אינה עסוקה בכעסים. היא רק רוצה שהתיק הזה יסתיים, זה הכל".

"אני לא זוכר שום בקשה של המשטרה ושאלה שלא נענתה", מצהיר עו"ד גבאי. "כשהתבקשנו, בערב ההחלטה על ביטול כתב האישום של קטוסה, לאפשר חקירה נוספת של הילדה- אפשרנו זאת. למרות כל הקושי, הסכמנו לנבור פעם נוספת בפצע הכואב. בכל עדות התבשרנו שהראיות רק התחזקו, ושהמידע שמסרה הילדה מבסס את החשד נגד קטוסה".

ואולם, למרות שלדבריו גרסת הילדה מתמקדת בקטוסה, מבהיר עו"ד גבאי: "אין לנו עניין דווקא בקטוסה". הוא אף מזכיר כי לפי תיאור הילדה את האירועים, שני גברים נוספים החזיקו אותה בעת האונס. "בהחלטה על ביטול האישום אין מחלוקת שיש לנו פה את אחד האירועים הפליליים הקשים אי פעם בישראל, שבמסגרתו בת 7 נפגעה מינית על ידי שלושה עברייני מין קשים. הם מסתובבים בחברה באין מפריע, ואי אפשר להשלים עם זה".

כשעו"ד גבאי נשאל בפירוש אם המשפחה בטוחה שקטוסה הוא האחראי למעשה, הוא מגיב: "אם הציפייה היא שהמשפחה תדע מי החשוד, כמובן שהחקירה נועדה לכישלון. אם המשטרה מבקשת לברר באמצעות המשפחה מי עומד מאחורי הפשע הנוראי הזה, כנראה שלא נגיע לחקר האמת אף פעם". 

מחדלי החקירה 

אפריל 2019, משפחה חרדית מיישוב באזור יהודה ושומרון חוששת שבתם הקטנה עברה תקיפה מינית, אולם האירוע כולו היה ועודנו מוקף בערפל. גם היום קשה עדיין לקבוע מתי בדיוק אירעה הפגיעה, וההורים וגורמים שונים שמעורים בתיק סבורים בהסתמך על חקירת הילדה כי ייתכן שמדובר בסדרת פגיעות. לפי הערכתה הראשונית של המשטרה, האירוע שעורר את חשדם של ההורים התרחש ב-5 באפריל.  

בתחילה פנו ההורים למנהלת בית הספר ואחר כך לרב חיים קנייבסקי, ממנהיגיו הרוחניים הבולטים של הציבור הליטאי. אחרי הפגישה עם הרב הם החליטו לפנות למשטרה, והתייצבו ב-15 באפריל בתחנה במחוז ש"י. כבר אז הם העלו את האפשרות שמי שביצע את המעשה הוא שרת בבית הספר בשם מחמוד קטוסה. משלב זה, מתחילים המחדלים.

ראשית, לאחר שכבר החלה החקירה הגיעו האם והבת בעצמן לבית הספר כדי לזהות את החשוד במעשה. הן אף נעזרו בצוות במקום, ומעשיהן הביאו בהמשך לטענה כי הליך הזיהוי זוהם. בשלב זה של החקירה העידה הילדה בפני חוקרת ילדים.

שנית, על אף החשד לביצוע עבירה חמורה, חלפו שבועיים ממועד הגשת התלונה - שבה מצוין בפירוש שמו של קטוסה - ועד הרגע שבו נעצר החשוד המרכזי ב-1 במאי. כמעט שבוע לאחר מכן, 7 במאי, הגיעו חוקרי המשטרה לתביעה הצבאית ביהודה ושומרון והציגו את הממצאים. מאותו רגע מלווים את התיק שני תובעים מנוסים.  

מפגיני להבה מול הכפר של האנס (צילום: חדשות)
מחאה לאחר חשיפת הפרשה | צילום: חדשות

קטוסה, פלסטיני בן 47 מדיר קדיס, עבד בבית הספר במשך שנים. אין לו עבר פלילי או ביטחוני והוא החזיק בהיתר כניסה לישראל. הוא שהה במעצר שהוארך מעת לעת בבית המשפט הצבאי בעופר, ובשלב מסוים הגישה בעניינו הפרקליטות הצבאית הצהרת תובע, לקראת כתב האישום המתגבש נגדו.

בהצהרת התובע ציינה הפרקליטות את מועד האירוע, 5 באפריל - כפי שהסיקה מתלונתם של ההורים. ואולם אחר כך, במעורבות אחד ממעסיקיו של קטוסה שמשמש גם עד בתיק, נמצא לו אליבי. מורה מבית הספר ובעלה העידו כי במועד הנקוב הוא שהה בדירתם וביצע עבודת צביעה. הם אף העידו שאחד מהם השגיח על הפועלים לאורך כל משך שהותם במקום.

וכך, בצעד חריג חזרה בה התביעה מהצהרת התובע. גם מיקום הפגיעה עמד בסימן שאלה. בהתחלה עלתה האפשרות שהיא בוצעה בביתו של קטוסה, אולם לאחר מכן שינה צוות החקירה את עמדתו בעניין. המיקום החדש, בשכונה סמוכה לבית הספר, היה בית שבו עבד קטוסה בשיפוצים ולפי התביעה תאם במידה רבה את הפרטים שתיארה הילדה בחקירתה באופן בלתי תלוי.

חשיפת המחדלים

התביעה הסתמכה על ראיות מחזקות נוספות, בהן קביעתה של חוקרת הילדים שבת ה-7 עברה פגיעה מינית וחוות דעת של רופאת משפחה שאצלה נבדקה הילדה לאחר האירוע. היו גם שתי בדיקות הפוליגרף שנערכו לקטוסה - שבאחת מהן לא היו ממצאים חד משמעיים, ובשנייה יצא החשוד דובר שקר - ותהליכים נוספים שבהם, כך טוענת התביעה, זיהתה הילדה את קטוסה.

למרות סימני השאלה הגדולים לגבי מועד התקיפה, מיקומה וזיהוי החשוד - ב-16 ביוני החליטה הפרקליטות הצבאית להגיש כתב אישום כנגד קטוסה. באשר לשאלת מועד העבירה והמקום שבו התרחשה - בכתב האישום נכתב כי התקיפה אירעה בין החודשים פברואר לאפריל, והיא קרתה בבניין באזור סמוך לבית הספר.  

ואולם, כשהפרשה התפרסמה עם הגשת כתב האישום נגד קטוסה, מיד התחילו להתגלות עוד ועוד חורים בחקירה. כבר בערב 16 ביוני פרסמנו את טענת המשפחה של הילדה כי היו אירועים נוספים מלבד אלו שמופיעים בכתב האישום. במשפחת הילדה טענו אז כי באירוע האונס המדובר נכחו שני אנשים נוספים, שהחזיקו את הילדה במהלך האונס, וטרם נעצרו. "הם אמרו לה 'מגיע לך' ושאם היא רוצה לצאת משם שלא תספר לנו. האמירות השפילו אותה", סיפרו הורי הילדה לגורם שמעורה בתיק.

בכתבה שפורסמה למחרת צוטט גורם במשטרה שהודה כי אין בידיה שום קצה חוט לגבי השניים הנוספים שהיו בזירה - ואף ציין כי החקירה נתקלה בקשיים משמעותיים. גם גורם המעורה בתיק הסביר את המורכבות שבעדות הילדה ובגיבושה לכתב אישום. בהמשך עלו עוד סימני שאלה. בעוד כתב האישום ציין שהנאשם לקח את הילדה למקום ביצוע העבירה ברגל והיא אף נפלה ובכתה, כשהגענו למקום ב-18 ביוני ושחזרנו את המסלול מדובר היה בהליכה של יותר מ-10 דקות ביישוב לעיני העוברים ושבים.

באותו היום נחשפה גם עדות האחראי על מצלמות האבטחה בבית הספר - שאמר כי אין ראיה במצלמות. הילדה גם לא נבדקה על ידי רופא מומחה, לא היו ראיות DNA, והסתבר שבדיקת הפוליגרף בוצעה בעברית ולא בערבית, שפת אימו של קטוסה. המשטרה גם התרשלה בביצוע פעולות חקירה מסוימות כמו איכונים סלולריים והייתה גם חוות דעתה של חוקרת הילדים שאומנם האמינה שהילדה נפגעה - אך קבעה שלא ניתן לקבוע את מהימנותה בשאלת הזיהוי של החשוד. 

חוזרים אחורה: מנאשם - לחשוד

לאחר חשיפת המחדלים הועברה החקירה ליחידה המרכזית במחוז ש"י, אך גם ראיות חדשות כמו בגדים שמסרה המשפחה לשוטרים וגבייה נוספת של עדויות לא חיזקו את החשד. לאחר ביקורת תקשורתית רבה והתייעצויות קדחתניות של צמרת אגף החקירות, הפרקליטות הצבאית וכן תוך עדכון פרקליט המדינה, החליט ב-25 ביוני אשתקד הפרקליט הצבאי הראשי (הפצ"ר) אלוף שרון אפק על ביטול כתב האישום ושחרורו של קטוסה

עם זאת הוא קבע: "כלל המשתתפים סברו כי קיימות ראיות לכך שהקטינה נפגעה מינית, וכן שקיימת תשתית ראיות מסוימת המצביעה על מעורבות של קטוסה בפגיעה בה. עם זאת, כולם סברו שאין בתיק החקירה כיום די ראיות לביסוס כתב אישום נגד קטוסה. לעמדת כולם, יש צורך בפעולות חקירה נוספות, באמצעותן ניתן יהיה למצות את כלל כיווני החקירה הדרושים, הן ביחס לקטוסה והן בכיוונים נוספים".

הפרקליט הצבאי הראשי, שרון אפק (צילום: Roy Alima/Flash90, חדשות)
הפרקליט הצבאי הראשי, אלוף שרון אפק | צילום: Roy Alima/Flash90, חדשות

קטוסה נותר החשוד המרכזי בעיני המשטרה והחקירה נמשכה, בתחילה בעצימות גבוהה יותר - כשרבים מהפועלים הפלסטינים באותו יישוב מצאו עצמם נחקרים. המשטרה גם בדקה מצלמות אבטחה באזור והפעילה אמצעים טכנולוגיים. היא לא הסכימה להגיב לשאלתנו אם אחת הפעולות האלו חיזקה את החשד, אך הזמן הרב שחלף ללא התקדמות בתיק מדבר בעד עצמו. 

מי שעדיין נחשב בעיני המשטרה לחשוד המרכזי צופה שהפרשה הקשה תסתיים בקרוב, לפחות מבחינתו. "עורך הדין שלי לא נתן לי תאריך מסוים", אמר השבוע קטוסה. "אבל הוא אומר לי שלא ייקח הרבה זמן עד שנסגור את התיק. הוא מדבר עם המשטרה, זה התפקיד שלו, ומהשיחות שלו הוא חושב שהתיק ייסגר בזמן הקרוב". 

קטוסה: המשטרה צריכה לחקור את הורי הילדה

קטוסה, שזכה לקבלת פנים מרגשת עם שחרורו, לא חש ביקורת כלפיו לאחר חשיפת הפרשה. "הרבה אנשים מכירים אותי ויודעים מי אני. גם מהעיר (שבה לפי החשד אירע המקרה) באו אליי", סיפר. "מנהלי בתי ספר, מנהלות ומורים התקשרו אליי ואמרו שהם מאמינים בי. אני לא בן אדם שיכול לחשוב בכלל על לאנוס בחורה או ילדה, זה לא נכנס לראש שלי. לא מבין איך המשפחה הזאת הגיעה אליי, אני לא מכיר אותם בכלל".

גם היום הוא מספר שהוא זוכה לאהדה, והוא חש בה במיוחד לפני כמעט חודשיים כשחיתן באמצע חודש אוגוסט את בנו. "אלפי אנשים היו בחתונה, אמרו לי שלא קרה דבר כזה ברמאללה אף פעם", אמר קטוסה. "כל הכפר שלנו, כל הכפרים, כל החברים שלי - אף אחד לא האמין והיו בטוחים שזה לא קשור אליי בכלל, וזו האמת. אנשים מאמינים בך שאתה בן אדם, ושאתה לא יכול לחשוב אפילו לעשות דבר כזה".

ובכל זאת, המקרה עדיין מעסיק את קטוסה. "אני מרגיש שאני לא חי בצורה נורמלית", אמר בכאב. "קודם כל זה הרס את החיים שלנו. הייתי מתנהל טוב עם כל האנשים, אבל עכשיו אין עבודה. אני מנהל את הפועלים דרך הטלפון, אשתי מורה, יש לנו רק מעט כסף כדי לחיות. אני כל הזמן חושב למה הגיעו דווקא אליי, ואין לי מה להגיד. אין לי מושג מה קרה שם. בטוח שהמשטרה בסוף תמצא את האמת, זה דבר שלא ייאמן, כמו סרט". 

קטוסה סבור שהמשטרה צריכה לחקור את דווקא הורי הילדה. "צריך לחקור אותם, מפה זה מתחיל", אמר והתייחס לעדות שסיפקו נגדו: "אני בטוח שזה שקר. מבחינתי, זה לא קשור אליי. לא יודע מה עבר על הילדה או על המשפחה. נגדי הם שיקרו, אבל מה קרה - אני לא יודע, צריך לגלות את האמת".

כשנשאל קטוסה על העדויות מעוררות השאלות של ההורים במשטרה, שבמהלכן מיקמו את אירועי התקיפה בכמה מקומות שונים, השיב: "אם אמרו 'היה פה, היה שם', מה אפשר לחשוב? מבחינתי, כל מה שהם טענו נגדי היה שקר".

"לא יכול להיות שבן אדם ייקח ילדה באמצע הלימודים"

בשיחתנו שאלתי את קטוסה אם הוא כועס על הפרקליטות והמשטרה, אך נראה שהוא דווקא מבין אותם במידה מסוימת. "בסוף הייתה תלונה, והם חייבים לחקור ולנסות את כל הכיוונים", אמר. "אני לא יודע על מי צריך לכעוס, אבל מה שעבר עלינו... אנחנו לא יכולים לחזור לחיים נורמליים".

בשלב זה של השיחה חזר קטוסה על גרסתו. "הייתי מורה 11 שנים", הסביר. "אחר כך ניהלתי 80 פועלים, ובחיים לא הייתה תלונה אחת. איזה ראיות יש? בתאריך שדיברו עליו הייתי עבדתי בבית של מורה באחד מבתי הספר. אני צובע להם, למנהלים ולמנהלות, את הבתים לפני החגים שלהם. הבוס שלי יודע מזה".

"נתנו לאנשים הרגשה שזה המקום", המשיך קטוסה והתייחס לדירה שנחשדה כזירת הפשע. "זה הכל שקר. אני נכנסתי לבית ספר בערך ב-9:15 ויצאתי ב-12:30, זה בזמן של הלימודים. לא יכול להיות שבן אדם יצליח לקחת ילדה במשך הלימודים, זה לא מתקבל על הדעת. ויש מצלמות, תראה לי תמונה אחת שבה דיברתי עם איזושהי ילדה. במשך שמונה שנים הזהרתי את הפועלים שלי לא לגנוב ולא לעשות שטויות". 

בתקופת התנהלות הפרשה, מעסיקיו של קטוסה מהיישוב שבו גרה הילדה נרתמו לסייע לו ומצאו עבורו את עורכי הדין שייצגו אותו. הם התראיינו בתקשורת למן הרגע הראשון שהפרשה נחשפה, הגנו עליו, וטענו ושוב שזה לא הגיוני שדווקא העובד המוכר ביצע את התקיפה. עורכי הדין הללו הם גם אלה שסיפקו עבורו את האליבי. 

"המעסיקים שלי גם הם מאמינים בי", הסביר קטוסה. כשנשאל אותו אם הופתע מכך שהתגייסו מיד לסייע לו למרות ההאשמות הקשות, ענה: "אני בן אדם עובד ואחראי על פועלים, שעושה את העבודה שלו כמו שצריך. בטח שהם צריכים לדאוג לי, והם דאגו לי". 

במשך שנה וחצי צל הפרשה הזו עדיין מרחף מעל קטוסה. "אני מחכה שהאמת תצא לאור - זה מה שחשוב לי", הצהיר בשיחתנו. "אני צריך לשמוע מי מאחורי התיק הזה. נקודה. כולם בטוחים ב-100% שזה לא קשור אליי, גם המשפחה שלי, כולם מחכים לאמת".

אי דיוקים בגרסת משפחת הילדה? פרקליטם מגיב לטענות

השיח הציבורי בעת חשיפת הפרשה התמקד בין היתר בזמן שעבר - יותר משבוע - ממועד האירוע שעורר את חשדם של ההורים ועד להגשת התלונה במשטרה. עם זאת עו"ד גבאי מסביר כי המשפחה עומדת על כך ששיתפה פעולה באופן מלא. 

"המשפחה פנתה בתחילה לבית הספר, אחר כך לרב ותוך לא יותר מעשרה ימים למשטרה", מפרט עו"ד גבאי, "זו משפחה חרדית וזו לא ציפיה סבירה שהיו מתייצבים מיד עם הילדה במשטרה אבל זה היה סמוך. לאחר שהגישו את התלונה התברר שאין לזה משמעות כי במשך יותר משבועיים קטוסה שהוזכר בתלונה לא נעצר".

עו"ד פריד ועמיתו טל גבאי (צילום: ללא, חדשות)
מייצגי משפחת הילדה, עו"ד יהודה פריד וטל גבאי | צילום: ללא, חדשות

"מבחינתם, היה שיתוף פעולה מלא", מצהיר בשם המשפחה עו"ד גבאי, "הם הגיעו, מסרו תלונה, מרגע זה זה התחיל לרוץ אצל גורמי החקירה. הבטיחו להם הבטחות שהחקירה הבשילה, ההבטחות האלו אפילו מומשו כשהוגש כתב אישום נגד קטוסה. ואז התרחש אותו מפח נפש של החזרה מכתב האישום, מבלי שבאמת יש סיבה ברורה שידועה להם לחזרה הזאת".

בשיחתנו שאלתי את עו"ד גבאי על העדויות השונות של האם, שבאחת מהן למשל היא תיארה שהאירוע בכלל אירע באוטובוס. "אלו שברי משפטים ואנחנו לא חשופים לחקירה המלאה", ענה, "החקירה של האם היא לפי מה שהילדה סיפרה, אני לא יודע אם היא הגיעה עם מכשיר הקלטה אבל מטבע הדברים יכול להיות שנמסרו דברים לא מדויקים עד הסוף. אם אכן קיימים אי דיוקים הם טבעיים כאשר חווייה של תקיפה מינית כל כך מזעזעת מדוחת מפי ילדה שהיא רק בת שבע. מעבר לעדות הקטינה, התווספו ראיות אשר מחזקות את החשד".

"אני לא מבין מה החשיבות של טענה של אי דיוקים", טען עו"ד גבאי, "כשאנחנו תמימי דעים והחלטת הפצ"ר קובעת שהאירוע המיני אירע. אותי פחות מעניין אם הוא אירע באוטובוס או שהוא היה רק כלי תחבורה והיא נפגעה בדירה. חייבים לזכור שלא בהכרח מדובר באירוע אחד וגם אם מדובר באירוע ממוקד ואירוע אחד יכול להיות שהילדה תספר בשל גילה הרך פרטים לא מדויקים. העיקר שחוקרת הילדים קבעה שהיא מהימנה". נזכיר - חוקרת הילדים סברה שהילדה אכן עברה פגיעה מינית, אך לא יכלה לקבוע את המהימנות לגבי הזיהוי שלה את החשוד.  

בהחלטת הפצ"ר ב-25 ביוני אשתקד נקבע כי "חקירת המשטרה תימשך ביתר שאת" ואולם עו"ד גבאי לא עודכן על שום התקדמות לטענתו. "אני לא זוכר וגם המשפחה לא זוכרת", הוא עונה כשאני שואל על הפעם האחרונה שקיבלו עדכון כלשהו מהמשטרה או מהפרקליטות הצבאית. "הפרשה היא כתם של ממש על כל הפרקליטות הצבאית, ובראשה האלוף שרון אפק. חשבתי שלאחר חקירה רוויית כשלים זה ישמש כגורם מדרבן, אך נראה שהפרשה הזו עושה דרכה אל עבר תהום הנשייה". 

לפני מעט יותר מחודש, ב-7 בספטמבר שיגרו פרקליטי המשפחה מכתב לאלוף שרון אפק. הם כתבו: "לא יעלה על הדעת שתיק תקיפה מינית כה מזעזעת יישאר פתוח תקופה ארוכה". עד עתה הם לא קיבלו תשובה למכתב. בתגובה לעניין זה נמסר בתגובתם המשותפת של המשטרה והפרקליטות הצבאית כי: "המכתב התקבל בצה"ל ויענה במישרין לפונה". 

"לצערי לא קיבלנו תשובה וזה מצטרף להרגשה הכללית שלנו שלא נעשה דבר", אמר עו"ד גבאי, "המכתב שלנו נועד לברר מה נעשה שנה וחצי מהגשת כתב האישום, אפילו לא קיבלנו מענה פורמלי שהמכתב התקבל ותשובה תינתן בהמשך הדרך - עד כדי כך". 

מחמוד קטוסה (צילום: יונתן סינדל, פלאש/90 )
קטוסה ביום שחרורו מהמעצר | צילום: יונתן סינדל, פלאש/90

במפגש אינטרסים מעניין, גם המשפחה וגם קטוסה מעוניינים שתתקבל החלטה בתיק בהקדם. "כל עוד אין החלטה, אני לא יכול לראות את החומר ולא יכול לערער עליה", מסביר עו"ד גבאי. "החומר שנאסף עד להגשת כתב האישום שבוטל מצוי כרגע רק בידי עורכי דינו של החשוד. הפצ"ר מציין בהחלטה מיוני שעבר שלאחר החקירה, תוקם ועדת בדיקה יחד עם ראש אגף חקירות להתנהלות בתיק הזה - וכל עוד אין החלטה היא למעשה לא יכולה לקום". 

עו"ד גבאי מצטרף לקריאה כי גם אם התיק כנגד קטוסה ייסגר החקירה צריכה להמשך. "זה לא אומר שהאירוע לא אירע", ציין, "לכן ככל שייסגר התיק נגד קטוסה החקירה צריכה להמשך ביתר שאת. סגירת התיק מחוסר ראיות לא תנקה מעליו את עננת החשד שכן כבר נקבע שיש תשתית ראייתית מסוימת נגדו, אבל בכל מקרה דובר על שני מעורבים נוספים וצריך לחפש גם אותם. במצב שנוצר מצד אחד החקירה ממשיכה כביכול ומצד שני לא מגיעים לממצאים. זה מצב בלתי נסבל". 

פרקליטו של קטוסה: אולי התוקף הוא ממשפחת הילדה

מי שייצג את מחמוד קטוסה לאורך מרבית הפרשה וגם היום הוא עורך הדין נאשף דרוויש. הוא דווקא לא מוטרד מדי מכך שהתיק טרם נסגר: "אין החלטה פורמלית אבל זה דבר רגיל, קורה כמעט ב-99% מהתיקים. מסיימים חקירה ועד שמגיעים לסגירה לוקח שנים, אני מקווה שתהיה כאן סגירה זה חשוב לקטוסה".

"הצדק יצא לאור", סנגורו של קטוסה (צילום: החדשות)
מפנה אצבע מאשימה למשפחת הילדה. עו"ד נאשף דרוויש | צילום: החדשות

"אם אף אחד לא ישאל אותם זה לא יקרה", מסביר דרוויש, עו"ד פלילי ותיק ובכיר, "הכוונה שלנו לדאוג שזה יקרה. נגיש עתירה מתאימה. אני לא מדבר עם גורמי החקירה כי התיק הזה נגמר מבחינה חקירתית. מבחינת כל מי שהיה מצוי בו הוא נגמר. המשטרה לא עושה שום דבר פעיל". מעלה עו"ד דרוויש טענה בסתירה לתגובת המשטרה לידיעה. 

"ההגדרה של חשוד היא פורמלית", הוא טוען, "לא מעבר, לא אדם שחוקרים בעניינו. הפצ"ר שקרן, הוא לא יכול לבוא ולהגיד אין כלום מבחינתו. אם היו ראיות הוא היה עצור ולא היו משחררים אותו. כל מי שראה את התיק והבין מה יש בו, לא יכול להבין איך נעצר. צריך בסיס ראייתי אפילו דל ביותר, אין נגדו אף ראיה". 

כשנשאל עו"ד דרוויש על הגרסאות השונות בעדויות של האם, הדגיש: "הסתירות האלו רלוונטיות למה שקרה ולא קרה, הן לא רלוונטיות לשאלה אם קטוסה מעורב או לא. בכל מקרה הן פוגעות ברמת המהימנות. לא יודע אם ההורים שיקרו למשטרה. אני לא חושב שהמשפחה של הילדה שיקרה במובן הרגיל בתיק". 

"בוא ניכנס לנעלים של ההורים", הוא ממשיך, "נצא מנקודת הנחה שנפגעה - אין מישהו שראה ועיין בחומרים ולא חושב שנפגעה. עברה פגיעה מינית, לדעתי גם יותר מפעם אחת. לא בתקופה קצרה אלא בתקופה ארוכה. יש אופציה שהמשפחה, או מישהו מהמשפחה מעורב בתקיפה, שהתקף הוא מהמשפחה - אבא, בן אולי שכן". 

בשיחתנו שאלתי את פרקליטו של קטוסה אם המשטרה בחנה את הכיוון הזה. לדבריו, הוא לא ראה בחומר הראיות שהאפשרות הזו נבחנה. "לא ראיתי בתיק הראיות שזה המשפחה", מבהיר עו"ד דרוויש, "אבל זה לא אומר שזה לא מה שקרה, בשביל למצוא ראיות צריך לחקור בכיוון ואף אחד לא חקר בכיוון. אפשרות נוספת היא תפירת תיק או שהמשטרה הסתירה שקרוב משפחה היה מעורב וגם אין לי כל אינדיקציה כאן שזה המצב". 

עו"ד של קטוסה: התיק - תוצאה של גזענות עמוקה

מה שהוביל לתיק הזה אם כן, לטענתו של עו"ד דרוויש, זו דינמיקה מסוימת שמקורה בגזענות עמוקה. "חשוב להבין איך הגיעו למחמוד", הוא אומר, "הילדה עברה אירוע, התלונה הוגשה יותר משבוע ימים אחרי. במועד האירוע ובשעות היה למחמוד אליבי מוצק. ברגע שיש ראיה כזו - לא משנה מה אומרת הילדה". 

"הפנייה הראשונה הייתה לבית הספר", מזכיר עו"ד דרוויש, "האם מגיעה ומבקשת לראות את המצלמות של היום הספציפי, אחת המורות מלווה אותה לחדר הצפייה ובדרך הן עוברות ליד מחמוד. מחמוד ישב על הרצפה והתעסק בפעולת תחזוקה, חריץ ישבנו בצבץ. המורה אמרה לאם 'תראי איזה ערבי מגיל, לא יודעת למה מעסיקים אותו כאן כל הזמן, הריח שלו דוחה והוא כל הזמן מתעסק בטלפון'". 

לפי עו"ד דרוויש, כשהאימא הגיעה להתלונן למשטרה, היא גילתה את האמת שלא מצאה ראיה במצלמות, אבל אמרה שראתה בבית הספר בחור ערבי והיא חושבת שאולי זה הוא. המשטרה שלחה אותה בחזרה עם הילדה לזהות את אותו עובד תחזוקה ולאחר חיפוש האם מגיעה אליו. הגרסאות כאן נחלקות: לפי אחת מהן, הילדה זיהתה את מחמוד קטוסה באופן ספונטני וגרסה אחרת טוענת שהאם שואלת אותה אם זה מי שפגע בה. 

גבר באזיקים (צילום: shutterstock | sharpner)
עוד חשודים עוכבו לחקירה - ושוחררו | צילום: shutterstock | sharpner

"הבעיה בתיק הזה זו הגזענות של המורה", טוען עו"ד דרוויש, "מה שסיפרתי לך עכשיו הרבה יותר עמוק מהתנהגות של חוקר שמפעיל יותר לחץ כי החשוד ערבי. לא מדברים על התנהגות מפלה רגילה אלא על חשד שקם מלכתחילה בגלל גזענות עמוקה של מורה בבית ספר. מי שכיוון את החץ הייתה המורה".

ואולם עו"ד דרוויש לא מוותר גם למערכת כולה. "גם גזענות מערכתית הייתה בתיק הזה", הוא טוען, "אם הוא לא היה מתנהל בבית משפט צבאי אלא בבית משפט בארץ - בפתח תקווה, ראשון לציון, באר שבע - הוא לא היה נשאר במעצר שבוע. אף תובע שמכבד את עצמו לא היה מגיש את זה. בגלל שזה התנהל במחשכים של בית משפט צבאי בעופר באולמות זה הגיע לאן שהגיע. יש פה גם תעודת עניות למערכת". 

"הפתרון לגזענות - להכיר אחד את השני", טוען עו"ד דרוויש כשהוא מנסה להסביר את התמיכה שקיבל קטוסה מתושבים מסויימים ביישוב בו בוצעה על פי החשד העבירה. "ברגע שאתה מכיר בצורה אישית אתה פחות גזעני ויותר קל להאמין בחפות". 

בין אם מדובר בתיק של זיהוי מוטעה שנגוע בגזענות ובין אם קטוסה אכן ביצע את המעשה, ברור שרצף של מחדלים במשטרת ישראל ובפרקליטות הצבאית שליוותה את התיק מאיים להוביל את הפרשה הזו אל תהום הנשייה מבלי שנמצא לה פתרון. כל המעורבים מייחלים שהאמת תצא לאור, אבל במשטרה צמצמו את המשאבים שמושקעים בתיק ובפרקליטות הצבאית אפילו לא טרחו לענות למכתב ממשפחת הילדה. בין אם התיק אכן ייסגר בקרוב (לפי חלק מההערכות) ובין אם חקירה מצומצמת כלשהי תימשך עוד זמן רב, מדובר בכתם על מערכת אכיפת החוק בישראל ועל מערכת המשפט הצבאית.

ממשטרת ישראל ומצה"ל נמסר: "חקירת המקרה עודנה מתנהלת בימים אלו בלווי ופיקוח צמוד של מפקד המחוז. במסגרת החקירה בוצעו מגוון רחב של פעולות חקירה, וכן הושקעו משאבים ואמצעים רבים. נציין כי החקירה בתיק עודנה מתנהלת ומבוצעות פעולות חקירה ומטבע הדברים לא נפרט אודות חקירות מתנהלות. אנו נמשיך לחקור את המקרה ביסודיות במטרה להגיע לחקר האמת. המכתב התקבל בצה"ל ויענה במישרין לפונה".

עיצוב גרפי: ים גלבוע