חשיפה: משטרת ישראל סגרה תיק בחשד להטרדה מינית של מוקדנית בחברת תקשורת גדולה, למרות שהשיחה המטרידה, ממספר מזוהה - הוקלטה. שני גורמים שונים אישרו ל-N12 כי המתקשר כבר נחשד בעבר בעבירת מין, ובכל זאת היחידה החוקרת בתחנה שבמחוז חוף החליטה שאין עניין לציבור. רק לאחר פניית N12 - התיק נפתח מחדש. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מדובר בתלונה של צעירה שהגיעה למשטרה בתחילת חודש אוגוסט. מתקשר ממספר מזוהה השמיע מהעבר השני של הקו קולות גניחה ואמר לה "אני עומד לגמור". בחברת התקשורת בה עבדה הצעירה, עודדו אותה להגיש תלונה במשטרה ואף סיפקו למשטרה את הקלטת השיחה. אך המשטרה בחרה בתחילה לסגור את התיק מבלי לבצע חקירה פלילית.

מדובר באירוע עם השלכות קשות עבור הצעירה. "לפני מספר שנים עברתי אונס", סיפרה בשיחה עם N12. "זה החזיר אותי לשם. הייתי נערה צעירה והוא בן 30. אובחנתי כמי שיש לה פוסט-טראומה, בין היתר מהאירוע הזה, ומההתעללות מינית שעברתי כשהייתי קטנה. השיחה המטרידה הייתה טריגר מאוד גדול".

כמעט פי 5 שנאה ברשת תוך 3 שנים (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"מובטלת מאז ההטרדה"

הצעירה מתארת כי הגישה תלונה על מקרה התקיפה המינית כשהייתה נערה, והחשד היה בעילה אסורה בהסכמה. עם זאת, לדבריה התיק נסגר מחוסר ראיות, בין היתר לאחר שהגבר בן ה-30 טען כי לא ידע את גילה. "אני מרגישה שהגענו למצב שגברים יכולים לעשות מה שהם רוצים והם לא ייענשו", הדגישה, "אני לא יכולה לצאת מהבית מרוב פחד".

הנפגעת חשה שהיא נבגדת על ידי משטרת ישראל בפעם השנייה. "אחרי המקרה לא יכולתי יותר לתפקד בעבודה", היא מספרת, "בהסכמת חברת התקשורת יצאתי לחל"ת, רצו לשמור אותי בחברה. אבל אחר כך התפטרתי, לא יכולתי להמשיך לתפקד. אני גם לא מרגישה מסוגלת להתחיל במקום חדש, אני מובטלת מאז ההטרדה". 

בשיחה עמנו היא גם מתארת כי הטרדות מיניות הן חלק משגרת העבודה של מוקדנית טלפונית. "היה אירוע כזה כל שבוע שבועיים, הם פשוט לרוב התקשרו מחסום", אמרה, "הפעם הוא שכח לחסום את המספר ולכן יכולתי להגיש תלונה. אני ממש לא היחידה שחוותה את זה". 

אילוסטרציה (אילוסטרציה: 123rf)
אילוסטרציה | אילוסטרציה: 123rf

המחדל המשטרתי

החוק למניעת הטרדה מינית קובע כי "התייחסות מבזה או משפילה המופנית לאדם ביחס למינו או למיניותו" היא עבירה פלילית שדינה שנתיים מאסר. גם אם החוקרים סברו שהשיחה המטרידה אינה עומדת ברף הפלילי לפי חוק זה, חוק "תקשורת - בזק ושידורים" אוסר "לפגוע, להפחיד, להטריד, ליצור חרדה או להרגיז שלא כדין" באמצעות הטלפון, ומגדיר לכך עונש של שלוש שנות מאסר. 

האינטרס הציבורי לחקור את התיק הזה מתחדד נוכח החשד שהמתקשר היה מעורב בעבירות מין קודמות. שני גורמים שונים אישרו ל-N12 כי זיהו את פרטיו של המתקשר לפי מספרו באמצעות אפליקציה לזיהוי שיחות, ולאחר בדיקה התברר כי הוא נחשד בעבר בעבירת מין.

עם זאת ועל אף שההקלטה וכן זהותו של המתקשר הועברה למשטרה, התיק נסגר בתוך כמה ימים. הצעירה ניסתה לערער על כך במכתב, בכתב ידה, שהגישה לשוטרים. "אני מבקשת שתפתחו את התיק ותחקרו כמו שצריך", הפצירה אז בחוקרים באמצע חודש אוגוסט. אך זה לא עזר. 

ב-24 בספטמבר קיבלה הודעה דרך מערכת נפגעי עבירה כי הוחלט לסגור את התיק, כלשון ההודעה, ללא ביצוע חקירה פלילית. העילה - מדובר באירוע שההליך הפלילי אינו מסגרת מתאימה לבירורו, עילה שכונתה קודם לכן "חוסר עניין לציבור". רק לאחר פניית N12 החליטו במשטרה לשנות את ההחלטה ולחקור את התיק. במסגרת הבחינה המחודשת של התיק, החליט קצין החקירות הממונה לפתוח אותו מחדש ולבצע את כל הפעולות הנדרשות במטרה להגיע לחקר האמת.

ממשטרת ישראל נמסר: עם קבלת התלונה במשטרה נפתחה חקירה ובהמשך התיק נסגר. במסגרת בחינה מחודשת של התיק, החליט קצין החקירות הממונה לפתוח אותו מחדש ולבצע את כל הפעולות הנדרשות במטרה להגיע לחקר האמת.