שלום ממן ז"ל, חולה לב, נאלץ לעבור במסגרת עבודתו מבחן ריצה – וזמן קצר לאחריה מת במפתיע. בני משפחתו הגישו בחודש שעבר תביעת נזיקין עקב רשלנות רפואית על סך 2.5 מיליון שקלים נגד "מכבי שירותי בריאות". בחודש נובמבר האחרון פורסם בחדשות 12 כי משפחת ממן תבעה את חברת האבטחה והמשטרה  - אולם חזרה בה מתביעתה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

על פי כתב התביעה שהוגש על ידי פרקליטי המשפחה, עורכי הדין רן שפירא ורותם ציוני ממשרד עוה"ד אלמוג - שפירא, ממן, בן 58 במותו, לקה בשנת 2010 בהתקף לב שלאחריו עבר שני צינתורים דחופים. לאחר תקופה התאוששות ארוכה, רופאה תעסוקתית שבדקה אותו קבעה כי המנוח הוא חולה לב ובמצבו הרגיש הוא אינו יכול לבצע עבודה פיזית מאומצת. משכך, הוא התקבל לעבודה כשומר לא חמוש ב"אישפוזית", היחידה לגמילה מסמים המופעלת על ידי משרד הבריאות, כשבמסגרת תפקידו הדגיש שהוא איננו נדרש לפעילויות פיזיות.

במסגרת עבודתו, נדרש המנוח להעביר שאלון רפואי מטעמו בכל הנוגע ליכולותיו הבריאותיות לבצע פעולות גופניות. הוא פנה לרופא קופ"ח "מכבי" בה היה חבר, והרופא מילא את השאלון ובמסגרתו ענה על השאלות בשלילה. הוא גם קבע, בין היתר, שלממן אין מחלת לב חרף עברו הלבבי.

שלום ממן ז"ל‎
ממן ז"ל. "רשלנות"

לפני כשנתיים, כך על פי התביעה, נתבקש ממן על ידי מעסיקתו להגיע לאתר מטווחים על מנת לבצע מטווח. כאשר הגיע לביצוע המטווח, הוא התבקש לבצע גם מבחן ריצה. ממן ביצע את הנדרש ממנו ובסיום הריצה התקשר לאשתו ואמר לה כי הוא אינו חש בטוח, מרגיש תעוקה בחזה ולחץ בגרון. אשתו יצאה את המקום בו הוא נמצא במהירות והזעיקה ניידת מד"א.

הפרמדיקים שהגיעו למקום מצאו את ממן בהכרה מלאה, אך כ-30 שניות לאחר הגעתם הוא התמוטט ואובחן כסובל מפרפור חדרי הלב. הוא הובהל לבית החולים תוך כדי ניסיונות החייאה, שלא הועילו. משהגיע לבית החולים נקבע מותו והוא בן 58 בלבד.

בתחילה לא הבינה סיגל, אלמנתו של שלום, כיצד אישרו בכלל לבעלה לבצע פעילות גופנית לאור עברו הלבבי הבעייתי. בתחילה סברה כי מדובר ברשלנות חמורה של מעסיקו, אך מבירור שנעשה עלה כי הסיבה שהמעסיקים אפשרו לשלום לבצע את הפעילות הגופנית נעוצה בשאלון שמולא על ידי רופא המשפחה בקופת חולים "מכבי", שאישר למעלה שאין לו כל בעיה רפואית ולבבית שיש בה כדי למנוע את השתתפותו בפעילות זו.

בשיחה עם חדשות 12, סיגל לא חסכה ביקורת מהרופא המשפחה שלטענתה התרשל במילוי תפקידו. "מאיפה לרופא המשפחה היה בכלל את האומץ לכתוב על המסמך ולקחת אחריות על אדם שהוא יודע בוודאות שהוא חולה לב?", אמרה. "הרי אתה מכיר אותו, טיפלת בו לאחר האירוע הלבבי שעבר".

עוד לפני שידעה כי רופא המשפחה הוא זה שמעל במילוי תפקידו, כך לטענתה, היא סיפרה לו שבעלה נפטר לאחר שסיים ריצה. "הוא החליף צבעים ואיבד את הקול, ראו שמשהו עובר עליו, הוא לא האמין שזה מה שקרה לו", תיארה.

עו"ד רן שפירא‎
עו"ד רן שפירא

לדבריה של סיגל, לאחר פטירתו של שלום היא ומשפחתה החליטו לעזוב את קופת חולים "מכבי". "איבדתי אמון ברופא הזה, לא אתן לו להתקרב אליי או לטפל במשפחתי", אמרה. "פתאום, ביום בהיר אחד, אבא של הילדים יצא ולא חזר, אנחנו מתמודדים לבד עם האסון הכבד הזה". שלום ז"ל הותיר אחריו אישה ושלושה ילדים.

לתביעה צורפה חוות דעת רפואית של פרופ' יאיר יודפת, מומחה ברפואת משפחה. פרופ' יודפת קבע בחוות דעתו כי הרופא המטפל התרשל בכך שמילא את השאלון באופן שמנוגד חד משמעית למצבו הרפואי של המנוח טרם אירוע הריצה. לדבריו, הרופא המטפל הכיר את מצבו של המנוח ועליו היה לדעת את הסיכונים בביצוע פעילות גופנית - למסור את המידע הנכון, אשר על בסיסו לא היה מתאפשר למנוח לבצע את הפעילות הרלוונטית, ופטירתו המצערת הייתה נמנעת. "רשלנותו החמורה ביותר של רופא המשפחה הייתה הגורם הישיר למותו של המנוח", הוסיף.

מקופת חולים "מכבי" נמסר בתגובה: "אנחנו לומדים את פרטי התביעה ונגיב במסגרת ההליך המשפטי".