הדיון הגורלי על כהונת נתניהו - מנדלבליט לא ימסור חוות דעת: ביום שלישי הקרוב, 31.12, ידון בג"ץ בשאלה האם מועמד שנגדו הוגש כתב אישום רשאי להרכיב ממשלה. למרות שלפי הנוהל המקובל, על היועץ המשפטי לממשלה למסור לבג"ץ חוות דעת בטרם הדיון, הודיע היום (חמישי) אביחי מנדלבליט כי לא ימסור את חוות דעתו בנושא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

מנדלבליט היה אמור למסור את חוות דעתו עד 48 שעות לפני הדיון, אך בהודעתו היום הסביר כי בגלל שבג"ץ בכלל לא הכריע "אם בכוונתו לדון בסוגיה לגופה", הוא לא מתכוון למסור את חוות דעתו בעניין העתירה. הדיון יתקיים ביום שלישי בשעה 09:00 בבוקר, בתשובה לעתירה שהגישו 67 חברי קהיליית ההייטק, האקדמיה והביטחון הישראלי. בראש ההרכב תעמוד הנשיאה אסתר חיות. עוד בהרכב: המשנה לנשיאה, השופט חנן מלצר והשופט עוזי פוגלמן. 

לפי מנדלבליט, על בג"ץ להחליט ראשית אם הוא דוחה באופן מיידי את העתירה או לא: "היועץ המשפטי לממשלה מבקש כי הדיון שיקיים בית המשפט בעתירה ביום 31.12.19, יהיה ביחס לשאלה אם לדחות את העתירה על-הסף או לדון בה לגופה".

בית המשפט העליון בירושליים (צילום: Hadas ParushFlash90)
בית המשפט העליון, ארכיון | צילום: Hadas ParushFlash90

"שאלה כבדת משקל"

עוד הבהיר מנדלבליט כי "בנסיבות אלה, וכל עוד לא התקבלה הכרעה כאמור, היועמ"ש סבור שאין בסיס משפטי לחייבו להגיש עמדה מטעמו לגופם של דברים". לדבריו, הצגת העמדה שלו לא נדרשת "טרם קיום דיון בעתירה, וללא הוצאת צו על תנאי ולאחר מכן צו מוחלט".

בפנייתו לבג"ץ הסביר מנדלבליט, באמצעות מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, כי "עצם השאלה האם על ביהמ"ש לדון ולהכריע עתה בסוגיה שבמוקד - מבלי להידרש לסוגיה גופה - היא כשלעצמה שאלה כבדת משקל, מורכבת ורגישה, ולפיכך יש להידרש אליה בשלב מקדמי ונפרד, טרם בירור העתירה".

עם זאת, הבהיר מנדלבליט, הוא ימסור את עמדתו – בכפוף להחלטת בג"ץ לאחר הדיון ביום שלישי. "ככל שביהמ"ש יחליט כי יש לדון ולהכריע עתה בסוגיה המשטרית-חוקתית כבדת המשקל דנן, הוא יגיש את עמדתו בעניין, תוך שתינתן השהות המתאימה לכך, בשים למורכבות ולתקדימיות הסוגיות החוקתיות והמשטריות בהן עסקינן, והכול בהתאם להוראות בית המשפט". גם לפני שבוע הודיע מנדלבליט כי לא ימסור את עמדתו בנושא אלא אם בג"ץ ידון בכך.

בעתירה, שהובלה על ידי עו"ד דפנה הולץ-לכנר והיזם ברק חכמוב, נתבקש בג"ץ לתת צו הצהרתי לפיו אין להטיל את תפקיד הרכבת הממשלה על חבר כנסת שהוחלט להגיד נגדו כתב אישום בעבירות שיש עמן קלון – בדומה לכתבי האישום שיוגשו נגד נתניהו. מנדלבליט, כזכור, סירב להתייחס לסוגיה באומרו כי "מדובר בסוגיה תיאורטית בלבד" כל עוד לא הוחלט רשמית על בחירות נוספות ולא נודעו תוצאותיהן".