מחאת "פחות מסימונה" לשחרורה של סימונה מורי: פעילי מטה המאבק מפגינים הבוקר (שלישי) בכניסה לפרקליטות מחוז תל אביב שהייתה הגורם היחיד שהתנגד לשחרורה של מורי בוועדות השחרור האחרונות. המפגינים תלו מול הכניסה לבניין שלטים עם שמותיהם של אסירים שביצעו עבירות חמורות יותר וקיבלו עונשי מאסר פחותים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

המחאה מגיעה כחלק מקמפיין "פחות מסימונה" שמוביל מטה המאבק לשחרורה המורכב מפעילויות חברתיות ואיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. במסגרת הקמפיין מתפרסמים החל מיום ראשון פוסטים ברשתות החברתיות שמעמידים את העונש של סימונה והסיפור שמאחוריו מול סיפוריהם של גברים שרצחו את בנות זוגם - וקיבלו עונש קל יותר.

עו"ד אריה שרעבי שמייצג את מורי בוועדת השחרורים אמר בשיחה עם חדשות 12: "אני מוקיר ומכבד את מטה המאבק לשחרור סימונה. אין היום בישראל אסירה שראויה יותר לשחרור מוקדם. סימונה עברה שנים של מסכת התעללות נפשית ופיזית שלא יכלה לחמוק ממנה, למרות תלונות חוזרות לרשויות".

מחאת מטה המאבק לשחרור סימונה מורי
מחאת מטה המאבק לשחרור סימונה מורי, הבוקר

עו"ד שרעבי הוסיף: "על פי כל ההערכות וחוות הדעת בעניינה, הגיע הזמן שתשוחרר. ההערכה הפסיכולוגית החדשה שנערכה לה הראתה שיפור מדהים נוסף בשנים האחרונות, וקבעה לה רמת מסוכנות נמוכה המאפשרת את שחרורה. כולי תקווה שבוועדה מחר כל הגורמים ירתמו וסימונה סוף סוף תשתחרר אחרי 22 שנים".

"אחד הדברים שבלטו לנו ביותר בסיפור של סימונה, מעבר לעוול המזדעק, הוא הזמן הארוך שהיא כבר ריצתה במאסר", אמרו במטה המאבק לשחרור סימונה מורי. "אלו שנים אבודות שלא יחזרו וזה בולט במיוחד על רקע קול הענות החלושה שבה מסתיימות פרשות רבות של רצח נשים ואלימות מינית".

לטענתם, הפרקליטות ובית המשפט היו מודעים להתעללות הקשות שעברה סימונה, אך לא ראו בה אקט נואש של הגנה עצמית שמהווה נסיבה מקלה: "במקרים אחרים בהם נאשמים לא רק שלא חוו התעללות כזאת, אלא להיפך, לרוב היו אלימים בעצמם - המערכת המשפטית הסתפקה בעונשים צנועים בהרבה".

סימונה מורי (צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה)
סימונה מורי. ארכיון | צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה

במטה המאבק הוסיפו: "איך רוצים שסימונה, שפעלה כשחייה היו על הכף, תצא מהכלא בגיל 60, כשיוסי בן נעים, שדקר למוות את לימור רימוק ז"ל וזרק את גופתה בפארק שנתיים אחרי שנפרדו, השתחרר אחרי 12 שנים כשכל החיים לפניו? אנחנו מרגישות שהמספרים האלו מדגישים את האבסורד והאטימות שבהתעקשות הפרקליטות להוציא מסימונה את המחיר הגבוה ביותר. רצינו שאנשים ייראו את המספרים האלו מול העיניים".

בפרקליטות המדינה הגיבו לפרסומים על המחאה והודיעו: "אנחנו לא מתמהמהים. עם כל הכבוד לקמפיין הרשתי, עמדות משפטיות נציג בדיון הרלוונטי ולא בפייסבוק". לאחר מכן הבהירו כי "ראוי ורצוי" שהעמדה תוצג בדיון ולא ברשתות החברתיות.‎

לאחר שסימונה מורי ריצתה 22 שנים, מתוך 28 השנים שנגזרו עליה, בגין רצח בעלה המתעלל - מחר ועדת השחרורים אמורה לדון בעניינה. בדיון האחרון הפרקליטות הייתה הגורם היחידי שהתנגד לשחרורה, וכעת הפעילים מעוניינים להשפיע על ההחלטה יום לפני הדיון - במחאה המזכירה את מחאת "יותר מבוכריס" נגד תא"ל אופק בוכריס שהודה והורשע בעבירות מין במסגרת הסדר טיעון.

סימונה מורי (צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה)
סימונה מורי. ארכיון | צילום: אור בן זריהן, באדיבות המשפחה

בתחילת השנה אושר בכנסת תיקון לחוק העונשין שקובע כי העונש המקסימלי לאישה שהרגה את בן זוגה המתעלל לא יעלה על 15 שנים, וברוח החוק המתוקן החל מאבק ציבורי לשחרורן של נשים שמרצות מאסרי עולם בגין רצח בני זוגן האלימים. 

סימונה מורי הורשעה לפני 22 שנה ברצח בעלה המתעלל, שהכה ואיים על חייה. היא נידונה למאסר עולם והיום - שש שנים לפני השחרור המתוכנן - ילדיה מובילים מאבק ציבורי לשחרורה המוקדם. היא הייתה רק בת 15 כשהכירה את שלום רחבי, בן זוגה שהיה מבוגר ממנה ביותר מעשור. במשך שנים ארוכות הוא התעלל בה, הכה אותה באכזריות ואיים לפגוע בה. היא אושפזה בבית חולים, התלוננה במשטרה, במוסדות הרווחה ואפילו הגיע למקלט לנשים מוכות - אך כלום לא עזר.

בנובמבר 1996 נמצאה גופתו של רחבי במחסן ליד ביתו ביפו, כשהוא דקור בגופו מספר פעמים. סימונה נעצרה ביחד עם מי שהיה באותה העת בן זוגה - ושניהם הואשמו ברצח. מי שדקר למוות את רחבי היה בן זוגה של סימונה, אבל בית המשפט קבע שהיא הייתה שותפה לתכנון המעשה. שניהם הורשעו ברצח ונדונו למאסר עולם.