לאחר ההמלצה על כתב אישום - פרטים חדשים מחקירת ליצמן: חקירת המשטרה העלתה חשד לפיה סגן שר הבריאות שכנע את הפסיכיאטר המחוזי לשנות מקצה לקצה חוות דעת בנוגע להסגרתה של מלכה לייפר לאוסטרליה. בפרשיית בית עסק – למרות תלונות על תחלואה מסכנת חיים, אפשר מכירת מזון עם חיידקים, מה שהוביל להדבקת לקוחות במחלות, ביניהם של אישה הרה – שאף הפילה את תינוקה בעקבות המחלה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

חקירת המשטרה בתיק מלכה לייפר מעלה שליצמן פעל ושכנע את הפסיכיאטר המחוזי להפוך ולשנות מקצה אל קצה חוות דעת שהעביר, ושעליה בית המשפט היה אמור להסתמך בהחלטתו אם ניתן להסגיר אותה לשלטונות האוסטרליים.

בחוות הדעת הראשונה של הפסיכיאטר צוין שלייפר כשירה לעמוד לדין ולהסגרה, אולם בעקבות פגישה בארבע עיניים עם סגן השר הפך הפסיכיאטר את החלטתו וקבע שהיא אינה שפויה ולפיכך אינה ברת הסגרה. בהקשר זה צריך לציין שפסיכיאטרים אחרים שהתבקשו להעיד טענו כי במפגשים עם השר ליצמן היה ברור שאם לא יעשו את מה שמצופה מהם הם צפויים לפיטורים.

יעקב ליצמן המלצה לכתב אישום (צילום: החדשות 12)
צילום: החדשות 12

הגם שדברים אלו לא נאמרו באופן מפורש – החוקרים סבורים שאפשרות זו הייתה קיימת בעת שהפסיכיאטר המחוזי נפגש עם ליצמן והשתכנע להפוך את החלטתו. בתום החקירה לא התבססה תשתית להעמיד לדין פסיכיאטרים בפרשה זו, אך גורם במשטרה טוען שייתכן כי בדיונים שיתקיימו בפרקליטות ההחלטה הזו תשתנה. לייפר עבדה בעבר עם אשתו של ליצמן והכירה אותה אישית.

עניינה של הפרשה שקיבלה את הכינוי "פרשת בית העסק" היא בבית עסק לממכר מזון שנמצא בשכונת מגוריו של ליצמן, בו הוא קונה – ויש שם אפילו מוצרים שנקראים על שמו. מהחקירה עולה שבין השנים 2011 ל-2015 הצטברו עוד ועוד תלונות על כך שבית העסק מהווה מוקד לתחלואה של חיידקים מסוג סלמונלה וליסטריה – חיידקים שבמקרים מסוימים יכולים גם לגרום לסכנת מוות.

מלכה לייפר (צילום: AP Mahmoud Illean)
הנאשמת בפדופיליה מלכה לייפר, ארכיון | צילום: AP Mahmoud Illean

בעקבות מספר מקרים של אנשים שחלו ובהם גם אישה הרה, שלאחר מכן הפילה את תינוקה, הוציא מערך המזון במשרד הבריאות החלטה באמצע שנת 2015 לסגור את בית העסק. יומיים לאחר מכן ביקש ליצמן להקפיא את ההחלטה וזימן פגישה מיוחדת בבית העסק עם חמישה גורמים במנהל המזון שבמשרדו, בהם מומחים ופרופסורית אחת. בפגישה אמר להם בין השאר שהוא קונה ואוכל במשך שנים בבית העסק ומעולם לא קרה לו כלום.

יעקב ליצמן המלצה לכתב אישום (צילום: חדשות 12)
צילום: חדשות 12

בתום המפגש התרשם ליצמן שלא הצליח לשכנע מכיוון שהם העלו טיעונים כבדי משקל שמבססים את ההחלטה ולכן קיים מפגשים אישיים עם כמה מהמשתתפים – שבהם הוא התעניין אך ורק בתנאי העסקתם במשרד. לדעת חוקרי המשטרה, הייתה בפעולותיו כוונה להצעת שוחד הגם שבסופו של דבר המומחים ובעלי התפקידים לא שינו את החלטתם בכל הנוגע לבית העסק וההחלטה נותרה בעינה.

"חוק הגיוס לא יעבור כפי שהוא" (צילום: יהודה חיים, פלאש 90, חדשות)
נחשד בהצעת שוחד, ליצמן | צילום: יהודה חיים, פלאש 90, חדשות

המשטרה חקרה גם פרשה שלישית - שעסקה בחשדות לפיהן ליצמן ניסה לפעול למענם של אסירים חריגים ובעיקר ניסה מול גורמים בשב"ס וגורמים אחרים להיטיב עם האסירים ולשפר את יציאותיהם לחופשות בחגים ובמקרים אחרים ניסה לקצר את עונשי מאסרם. מדובר בלא מעט אסירים פדופילים שנשלחו למאסר על עבירות מין. בחלק מהמקרים חלה התיישנות ובמקרים אחרים לא נמצאה תשתית מספקת לביסוס החשדות ולכן במקרה הזה לא הייתה המלצה.