טניה רוזנבליט, סטודנטית אחת מאשדוד שעמדה על שלה וסירבה להיכנע לחרדים שדרשו ממנה לפנות את מקומה בקדמת האוטובוס, הפכה היום לגיבורת הכותרות הראשיות בכל כלי התקשורת בישראל. אחרי שראש הממשלה הזכיר את האירוע בפתח ישיבת הממשלה, ואחרי שהשרה לימור לבנת הזמינה את טניה להופיע בפני הוועדה לקידום מעמד האישה, אומרת יו"ר האופוזיציה ציפי לבני: מדובר במאבק שלם על פרצופה של המדינה.

"מדובר באישה שביקשה לממש את חייה במדינת ישראל, נתקלה בבעיה וגילתה אומץ אישי גדול מאד", אמרה לבני בריאיון מיוחד לחדשות 2 באינטרנט. "אבל הסיפור הוא לא רק האדם עצמו, האישה הזו שנלחמה באותו רגע על זכותה לשבת בכל מקום באוטובוס. יש כאן מאבק שלם על הפנים של המדינה. כולנו צריכים להיות חלק מהמאבק הזה, המאבק על מקומן של נשים במדינה בכלל ועל פרצופה של המדינה".

"המאבק על האוטובוסים הוא מאבק של קבוצה שרוצה לכפות עלינו את אורח חיינו, והוא משתלב במאבק של קבוצה אחרת שרוצה למנוע מאיתנו הסדר, וחלק ממנה נלחם בכנסת באמצעות חוקים בעיתיים, וחלק בסוף מרימים בלוק על מח"ט", הוסיפה יו"ר האופוזיציה.

"המאבק הזה הוא מאבק של כולנו"

"את האישור של קווי מהדרין הם קיבלו מהממשלה הזאת. נכון, במשך שנים הפוליטיקה נתנה להם את כל מה שהם רצו", הוסיפה לבני. "אבל האם מה שהיה הוא שיהיה? אני לא חושבת כך. השאלה היא האם הרוב הציוני יוצא למאבק. הגיעו מים עד נפש. יש כאן רוב ציוני שרוצה לחיות במדינה יהודית ודמוקרטית מודרנית, שמכבדת את המסורת, והמאבק הזה הוא מאבק של כולנו".

ראש האופוזיציה הדגישה כי "אני וראש הממשלה לא רואים עין בעין. הוא בחר להקים ממשלה שהוא מגדיר אותה כ"שותפיו הטבעיים". הצעתי לו יותר מפעם אחת להקים ממשלה שמייצגת את הרוב הציוני, אבל זאת הבחירה שלו. זה עולה לו מפעם בפעם בלומר כמה מילים בפתח ישיבת הממשלה, לדבר על אכיפת חוק ולגנות, אבל בסוף המצב הזה שבו גדלים כל הגידולים האלה – הממשלה הזו מרווה אותם במים ומאפשרת להם לגדול. השותפות בממשלה נתנה רוח גבית לכל התופעות האלה. זה לא עניין טכני. זהו מאבק על ערכים ועל דמותה של ישראל".

נתניהו: "צריכים לחפש את המאחד והמגשר"

מוקדם יותר היום התייחס לאירוע החמור גם ראש הממשלה נתניהו. "החברה הישראלית היא פסיפס מורכב של יהודים וערבים, של חילונים ודתיים וחרדים, ועד היום הסכמנו לדו קיום בשלום תוך כיבוד הדדי של כל חלקי החברה הישראלית", אמר נתניהו בפתח ישיבת הממשלה. "אסור לתת לקבוצות שוליים לפרק את המכנה המשותף שלנו. אנחנו חייבים לשמור על המרחב הציבורי כמרחב פתוח ובטוח לכל אזרחי ישראל. אנחנו צריכים לחפש את המאחד והמגשר, ולא את המפצל והמפריד, וכך ננהג".

במקביל, הורה שר התחבורה ישראל כץ לפתוח בחקירה בעקבות האירוע. במסגרת החקירה ייבדק האם נהג האוטובוס של אגד פעל בניגוד לתקנות משרד התחבורה, האוסרות עליו למנוע מנשים לשבת בקדמת האוטובוס או בכל חלק אחר של האוטובוס. השר כץ ציין כי אם יתברר שאגד או נהג האוטובוס פעלו בניגוד להוראות - ינקוט משרדו בכל חומרת הדין וימצה את הדין עד תום עם כל המעורבים באירוע שהפרו את התקנות.

הרב מצגר: "זו לא מדינה של החרדים"

האירוע זכה גם לתגובה מצד הרב הראשי האשכנזי לישראל, הרב יונה מצגר, שהתייחס לנושא הדרת הנשים ולהפרדה בקווי האוטובוסים בראיון לרדיו "קול ברמה". "אין לנו שום סמכות לבוא ולכפות את דעתנו על אחרים. זו לא מדינה של הציבור החרדי", אמר הרב. "אם אנחנו רוצים שתהיה הפרדה לגיטימי מאוד שנקים חברת תחבורה ציבורית".

"עשיתי מה שהרגשתי לנכון והייתי חוזרת על זה גם היום", אמרה הבוקר טניה רוזנבליט בת ה-28, יומיים אחרי האירוע הדרמטי, בריאיון לחדשות 2 באינטרנט. "יש הרבה טירוף בימים האחרונים וזה קצת מפתיע, אבל חשוב לי לומר שלא ביקשתי לעשות פרובוקציה ועליתי על הקו הזה כי היייתי צריכה להגיע לפגישה בירושלים".

שני נוסעים שחסמו את דלת הכניסה באוטובוס (צילום: טניה רוזנבליט)
שני נוסעים שחסמו את דלת הכניסה באוטובוס | צילום: טניה רוזנבליט

לדבריה, מצאה את הקו באתר של אגד, ועלתה על האוטובוס בתחנה הראשונה שלו באשדוד. "הנהג היה בשוק כשהוא ראה אותי כי זה אוטובוס שבדרך כלל נוסעים בו רק חרדים, למרות שזה קו רגיל לגמרי. התיישבתי מאחורי הנהג כדי שיאמר לי היכן לרדת בירושלים", סיפרה טניה. אחריה התחילו לעלות נוסעים נוספים שלא מצאה חן בעינהם העובדה שהיא יושבת במושב הקדמי. "אחד החליט שהוא עומד ליד הנהג, אחריו הגיע אדם נוסף שחסם את הדלת ומנע מהנהג להמשיך בנסיעה".

הנוסעת: "לא ניסיתי לעשות פרובוקציה"

אחד הגברים החרדים אף צעק לעברה "שיקסע" ודרש ממנה לעבור לספסל האחורי של האוטובוס, "כי גברים יהודים לא יכולים לשבת מאחורי נשים".

גם מחוץ לאוטובוס פרצה מהומה (צילום: טניה רוזנבליט)
גם מחוץ לאוטובוס פרצה מהומה | צילום: טניה רוזנבליט

רוזנבליט מתארת שלכל אורך הוויכוח, איש לא פנה אליה באופן אישי, והיא רק ספגה קריאות והתלהמות מצד הנוסעים, שצעקו על הנהג כדי שיורה לה לעבור מקום. בהמשך החלו להתאסף נוסעין מחוץ לאוטובוס, והנהג, שהבין שאינו יכול להמשיך בנסיעה הזעיק שוטר למקום, אבל גם זה לא עזר. "זה היה מפחיד, הסיטואציה הייתה מאוד לא נעימה", היא מתארת.

מאגד נמסר בתגובה כי "נהג האוטובוס פעל על פי הנחיות משרד התחבורה ולמרות התפרעות הנוסעים שמר על זכותה של הנוסעת לשבת בחלקו הקדמי של האוטובוס. אגד פועל על פי הנחיות הבג"צ בנושא, שאוסרות על כפייה אך מאפשרות ישיבה נפרדת באופן וולונטרי, והנהג פעל כמצופה מנהג ברכב ציבורי כשהחליט לקרוא למשטרה להשיב את הסדר הציבורי בעקבות המהומה שפרצה באוטובוס. אנו מצפים מרשויות המדינה להיכנס לעובי הקורה ולהתערב באירועים דומים כפי שארע באשדוד". 

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק