מחאת אלפי המסתננים הגיעה ללב תל אביב: הבוקר (א') פתחו אלפי אריתראים וסודנים בשביתה כללית שבמסגרתה אין בכוונתם להתייצב לעבודה. זאת, כחלק ממחאתם על יחס המדינה כלפיהם. כ-15 אלף מהם התאספו בכיכר רבין בלב תל אביב, שם הם קיימו עצרת מחאה גדולה כחלק מהמאבק על זכויותיהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפיייסבוק

המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב בין היתר: "אנחנו פליטים, לא אויבים", "רק באנו לבקש הגנה" ו-"תפתחו את הלב, לא באנו לפגוע בכם".

ג'ון, שהגיע לארץ מאריתריאה לפני שלוש שנים ועובד במסעדה, אמר כי הוא רק מבקש שייתנו לו זכויות: "שיתנהגו אלינו כמו בני אדם, הם מתנהגים אלינו כמו חיות., לא נותנים לנו אישור לעבוד אז מה עלינו לעשות?". גם בכרי הצטרף לדעה, ולא הבין איך אחרי שלוש שנים בארץ היחס אליו נותר כזה: "אני כועס כי הם מתנהגים אלינו לא יפה. 4-5 אריתראים מבצעים עבירה, והם מתייחסים אלינו כאילו אנחנו אדם אחד".

אורית מרום, פעילה בארגון הסיוע לפליטים, אמרה הבוקר לחדשות 2 Online כי אלפים השתתפו בהפגנה ובין הנואמים בעצרת היו גם השף אייל שני והשחקן אורי גוטליב. "ההפגנה הזו שונה מקודמותיה, לאחר שהיום הכריזו על שביתה", אמרה מרום. "מבקשי המקלט רוצים לחשוף את הצביעות של הממשלה. המשק כולו תלוי בהם, כולם בהיסטריה. לא יודעת איך ייראו בתי המלון באילת כשלא יהיה מי שיחליף סדינים".

הפגנת מבקשי המקלט (צילום: אלה ידעיה)
רבבות הפגינו | צילום: אלה ידעיה

"שביתת מבקשי המקלט חייבת להפנות את תשומת לבנו לאנשים האלה שהממשלה ממשיכה להתעלם מהם ושבמקום פתרונות אמיתיים היא מציעה רק התלהמות והסתה", אמר ח"כ דב חנין, שנמצא בהפגנה. "שליחת אנשים למאסר בלתי מוגבל בזמן במחנה כליאה 'פתוח' במדבר איננה פתרון. כל עוד האנשים האלה נמצאים בישראל ואין אפשרות להחזירם לארצות מוצאם, כפי שמשרד החוץ עצמו מודה, חייבים להתייחס אליהם בהגינות".

הברירה: נמל התעופה או כלא (צילום: ריק רונן, המייל האדום)
"רק באנו לבקש הגנה" | צילום: ריק רונן, המייל האדום

"יש דברים שאסור לשתוק מולם"

יו"ר ועדת העובדים הזרים ח"כ מיכל רוזין, אמרה שהיא גאה בכל הישראלים שהגיעו לשמור על הפנים האנושיות שלנו: "יש דברים שאסור לשתוק מולם, זהו זמן לתשובות אמיתיות שהממשלה יכולה לספק אותן".

מפקד מחוז תל אביב של המשטרה ניצב בנצי סאו קיים הערכת מצב עם מארגני ההפגנה בכיכר רבין. במהלך הישיבה, מפקד המחוז דרש מהם להמשיך לשמור על הסדר הציבורי ולכבד את החוק גם בעת שעת פיזור האירוע. מאות שוטרים פרוסים ברחובות ובצמתים הראשיים של תל אביב כדי לשמור על הסדר הציבוריו למנוע את החיכוך בין אוכלוסייה ישראלית לזרים. הערכת מצב נוספת תתקיים בשעות הערב כדי להיערך לאירועים הצפויים ביומיים הקרובים.

במקביל, למעלה מ-40 מסעדות, בתי קפה וברים בתל אביב הודיעו שיקדישו את ערב ה-19 בינואר למבקשי המקלט מאפריקה. הציבור הרחב שיפקוד את מקומות הבילוי יזכה לקחת חלק באירוע שיכלול מנות מסורתיות שיכינו עובדי המקום ובני משפחותיהם, הופעות של הרכבים מוסיקליים, גיוס תרומות ועוד.

גם בעיר אילת נערכה היום הפגנה של מבקשי מקלט. כ-1,500 בני אדם התאספו מול משרד הפנים בעיר וקראו "אנחנו לא מסתננים, אנחנו לא אויבים, אנחנו פליטים". לרחבת הממשלה בעיר הגיעו כוחות משטרה גדולים עם אמצעים לפיזור הפגנות, אך לפי שעה נשמר השקט במקום.

קבוצת הפליטים שתוכל להישאר בארץ (צילום: אלה ידעיה)
אלפים בכיכר רבין, הבוקר | צילום: אלה ידעיה

שר הפנים לשעבר אלי ישי (ש"ס) מתח ביקורת על ההפגנה. "הפגנת המסתננים בעיר העברית הראשונה, שמזמן הפכה לעיר אפריקאית, הינה קול זעקה חד וברור כי על מדינת ישראל למצות ולמצוא את כל הדרכים העומדות לרשותם להחזיר את המסתננים לארצם", אמר. "מדינת ישראל עומדת בנקודת זמן של לחדול או להיות מדינה יהודית. חוצפתם ויהירותם של המסתננים מדאיגה ומעוררת כעס בו זמנית".

ראש תחום הסברה במרכז למדיניות הגירה ישראלית, יונתן יעקובוביץ', אמר על ההפגנה כי שביתת העבודה של מבקשי המקלט "חושפת באופן חד משמעי את הבלוף הטוען כי המסתננים אינם עובדים למחייתם ורק מתן אשרות עבודה יפתרו את הצרות של תושבי דרום תל אביב". לדברי יעקובוביץ', "המשוואה פשוטה מאוד - ללא אפשרויות תעסוקה, מרבית המסתננים ישובו למדינות מוצאם".

סייע בהכנת הכתבה: תמיר סטיינמן