חשיפת מנהרה, עין השלושה (צילום: חדשות 2)
איום המנהרות הולך וגובר | צילום: חדשות 2

יישובי עוטף עזה נמצאים כבר שנים רבות בחזית המערכה מול חמאס, אך ניסיונות פיגועי החדירה האחרונים חשפו איום חדש עמו נאלצים להתמודד התושבים בסמוך לגבול - האיום התת קרקעי. חדירת 13 מחבלים ליד קיבוץ סופה בסוף השבוע שעבר והפיגוע אתמול (שבת), שגבה את חייהם של סמל אדר ברסנו ורב-סרן (במיל') אמוץ גרינברג, המחישו עד כמה גדולה וממשית הסכנה עמה מתמודדים התושבים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אנחנו מרגישים כמו ברווזים במטווח", אמרה היום לחדשות 2 Online רעיה פסי, תושבת קיבוץ יד מרדכי המרוחק כ-3 ק"מ מגבול הרצועה. "זו תחושה של פחד גדול משולב בחוסר אונים. אין לך מושג היכן המנהרה מסתיימת ומאיפה יכולים לצוץ מחבלים".

מחבלים שניסו לחדור לישראל (צילום: דובר צה"ל)
מחבלים שניסו לחדור לישראל | צילום: דובר צה"ל

רעיה מספרת כי עד שורת התקריות האחרונות, תושבי האזור לא היו מודעים לכמה גדול הוא איום המנהרות. "אנשים פה לא הבינו את המימדים של התופעה הזאת", היא מספרת. "הקיבוץ שלנו ממוגן יחסית וזה מקנה הרבה ביטחון מול הרקטות, אבל איום חדירת המחבלים הוא משהו אחר לגמרי והוא כל הזמן מנקר בתודעה. שתי החדירות האחרונות סוכלו אבל מדובר בשטח כל כך גדול - מי יודע מה יכול לקרות בניסיון החדירה הבא?".

החשש העיקרי - מנהרות הטרור (צילום: דובר צה"ל)
סכנה ממשית | צילום: דובר צה"ל

"הוצאתי את האקדח מהכספת"

ראובן, תושב קיבוץ רעים, סיפר שבשעות החרדה, בהן התבקשו תושבי האזור להסתגר בבתים, הוא מיהר לפתוח את הכספת בביתו אחרי שנים רבות ולהוציא את האקדח. "אי אפשר להתמגן מפני האיום הזה", אומר ראובן. "זה חשש מלא בחוסר ודאות. אתה נעול בבית, דבוק למסך הטלוויזיה ופשוט אין לך מה לעשות".

תקריות ירי בדרום. אילוסטרציה
האמל"ח שהשאירו המחבלים אחרי החדירה | צילום:

לדברי ראובן, חטיפת גלעד שליט הייתה הפעם הראשונה שבה נחשפו תושבי האזור לקיום המנהרות. "עברו יותר משמונה שנים מאז החטיפה ומפחיד לחשוב כמה הסכנה הזאת הולכת ומתרחבת", אומר ראובן. "רק עכשיו אנחנו נחשפים לגודל של האיום הזה שהולך ונחפר מתחת לרגלינו. לא האמנו כשסיפרו לנו כמה מנהרות מעריכים שקיימות".

"זה מתסכל לחשוב כמה שנים אנחנו חיים תחת האיום הזה מבלי להיות בכלל מודעים אליו", הוא מוסיף. "מטריד שהממשלה הייתה מוכנה לוותר על הניסיון להסיר את הסכנה הזו ולחתום על הפסקת אש. אני חי פה כבר 25 שנה, נולדו לי שני ילדים פה ואתמול נולד לי עוד נכד. אנחנו חיים במציאות בלתי נסבלת ואי אפשר לישון בלילות. הנכד שלי מתחיל את החיים שלו בממ"ד".

הרוג נוסף בימי המבצע, ארכיון (צילום: חדשות 2)
לא רק רקטות. עוטף עזה | צילום: חדשות 2

המבול חשף את המנהרה

אשי, תושב קיבוץ ניר עוז המרוחק 2 ק"מ בלבד מהרצועה, מספר כי הפעם הראשונה שבה נחשפו בקיבוץ לאיום המנהרות היה בחורף הקודם. "ירדה אצלנו כמות משקעים אדירה והמבול הגדול חשף מנהרה בשדה תפוחי האדמה שלנו - מנהרה מסודרת ישר לתוך השדה שלנו", הוא מספר.

"זו סכנה ממשית והמקרה של החדירה ליד קיבוץ סופה הוא רק דוגמית", הוא אומר. לדבריו, איום חדירת מחבלים דרך מנהרה נושא אופי אחר לחלוטין מזה שידעו התושבים עד כה. "זה היום שנמצא באחורי הראש", הוא אומר.

"המנהרות משמשות מחסה" (צילום: דובר צה"ל)
פתח מנהרה שחשף צה"ל | צילום: דובר צה"ל

"בקיבוצים סמוכים היו אנשים שסיפרו על קולות של נקישות מתחת לחדר האוכל", הוסיף אשי. "צה"ל משרה תחושת ביטחון, אבל סכנת החדירה היא סכנה שהפוטנציאל שלה תמיד קיים. אנשים מודעים לסכנה אבל אין להם שום דרך להתגונן מפניה".