"לא רוצים לחזור לכלא",  המסתננים יוצאים (צילום: תמיר סטיינמן, חדשות 2)
"לא רוצים לחזור לכלא", המסתננים יוצאים | צילום: תמיר סטיינמן, חדשות 2

כמאה פליטים סודנים שעזבו לפני יומיים את מתקן השהייה "חולות" בדרום והחלו לצעוד לכיוון ירושלים ברגל, ישנו הלילה בקיבוץ נחשון, והבוקר (ג') עלו על אוטובוסים שלקחו אותם להפגנה מול קריית הממשלה בירושלים. כמאה מהם מפגינים כעת בירושלים, במחאה על ההתעלמות מבקשת המקלט שלהם, וכליאתם הלא חוקית לדבריהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

שישה אוטובוסים הסיעו את הפליטים, כשהם לוו בעשרות ניידות משטרה. עד כה לא בוצעו מעצרים על ידי פקחי רשות ההגירה. המפגינים טוענים כי הינם מסתננים ולא מהגרי עבודה. "אנחנו רוצים שיכירו בנו כבמקשי מקלט, כפליטים", אמרו. "אנחנו עצובים מכך שנצטרך לחזור לכלא, אבל לא נתנגד למעצר", הוסיפו המפגינים. 

בעקבות שינוי חוק המסתננים הועברו מבקשי המקלט בסוף השבוע ממתקן "סהרונים", שם ריצו תקופת מאסר, למתקן "חולות" הפתוח - שבו מספקים להם אוכל, שתייה ומיטה. הפליטים יכולים לצאת מהמתקן, אך מחויבים לשוב אליו בלילה ולחתום על נוכחותם שלוש פעמים ביום.

אתמול יצאו מבקשי המקלט מבאר שבע בשעות הבוקר המוקדמות כשהם נושאים שלטים נגד כליאתם. לדבריהם, גם הקור העז והמרחק עד ירושלים לא הרתיע אותם. "אנחנו הולכים לירושלים בלי אוכל ובלי מים", סיפר אחד הפליטים.

הפגנת מסתננים נגד הגירוש (צילום: תמיר סטיינמן, חדשות 2)
המסתננים עם השלטים שיניפו בהפגנה | צילום: תמיר סטיינמן, חדשות 2

"מעבירים אותנו לכלא אחר"

"שמענו שבית המשפט העליון החליט שישחררו אותנו", הוא הסביר את הסיבה להפגנה. "במקום זאת הם מעבירים אותנו לכלא אחר. האנשים מסרבים לשבת בכלא שוב".

ח"כ זהבה גלאון, יו"ר מרצ, הביעה תמיכה במאבק: "אנחנו דורשים את הדרישה הסבירה היחידה - שהממשלה תטרח לבדוק את בקשות המקלט שלהם ותבחן מי מהם זכאי להיות מוכר כפליט, ומיהו מהגר עבודה. לא ניתן לכלוא באטימות ובאכזריות אנשים חפים מפשע". "ראוי שגם הממשלה תתחיל להפנים את העיקרון הבסיסי הזה ולטפל ברצינות בבעיית מבקשי המקלט, במקום לבזבז את הזמן על חוקים פופוליסטים ומסיתים שייפסלו כנראה שוב בבג"ץ", הוסיפה.

לפני יומיים החלה הצעדה הארוכה, שיצאה מרמת נגב עד לבאר שבע. את הלילה הם בילו בתחנה המרכזית בעיר, ובשעות הבוקר אתמול הצטרפו אליהם אנשי ארגוני זכויות האדם.

"מסייעים בהפרת חוק בצורה בוטה"

"צר לנו מאוד שהארגונים ההומניטריים בישראל מסייעים בהפרת חוק בצורה בוטה", הגיב מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה אמנון בן עמי. "הם פשוט מסייעים להפר את החוק בישראל. זה לא תפקיד של ארגונים הומניטריים".

גם במרכז למדיניות הגירה ישראלית מתחו ביקורת על ארגוני הסיוע, ששיתפו פעולה בהגשת העתירה נגד חוק המתסננים לבג"ץ, ואמרו כי "צעדה זו, יחד עם העתירה שהוגשה עוד לפני שיבש הדיו על החוק, מהווים דוגמה לעומק הבוז שרוחשים אותם ארגונים לאזרחי ישראל, הרשות הנבחרת ותושבי דרום תל אביב".

"בשנה האחרונה נוכחנו לדעת כי המשוואה פשוטה מאוד, שלילת המניע הכלכלי ואפשרויות התעסוקה הביאו לחזרה משמעותית ביותר למדינות המוצא, כאשר מעל לשלושת אלפים מסתננים חזרו באופן עצמאי", אמר יונתן יעקובוביץ מהמרכז למדיניות הגירה ישראלית. "מתקני שהייה פתוחים מאפשרים לאסור את העסקת המסתננים, תוך מתן מענה מלא לכל צרכיהם".