סמואל פלאטו שרון (צילום: משה שי ,פלאש 90, חדשות)
צילום: משה שי ,פלאש 90, חדשות

"מה אתה עושה בשביל מדינה?" - המשפט שאמר שמואל (סמואל) פלאטו-שרון במליאת הכנסת נכנס לפנתיאון והיה מזוהה עם דמותו הצבעונית והשנויה במחלוקת: איש עסקים, פוליטיקאי וגם מורשע בשוחד. לאחר כשלושה חודשים בהם היה מאושפז בעקבות ברונכיט, הלילה (בין חמישי לשישי) הוא הלך לעולמו בגיל 88 בבית החולים תל השומר.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

פלאטו שרון נולד בשם שמואל שייביץ בינואר 1930 בלודז' שבפולין, ועבר עם משפחתו לצרפת ב-1937 מחשש שהעיר תיפול בידי הנאצים. מגיל צעיר הוא היה מעורב פוליטית והיה פעיל ב"ליגת הקומוניסטים הצעירים" בפריז ב-1945. בהמשך נכנס לעולם העסקים.

רק בשנות ה-70 עלה לארץ והחל בפעילות עסקית: הוא רכש את חברת לוינסקי על מנת להקים את התחנה המרכזית החדשה בתל אביב, וזמן קצר לאחר מכן נכנס כשותף בקניון דיזנגוף סנטר.

מעברו לישראל לא היה חלק - ועברו בצרפת רדף אותו: ממשלת צרפת הוציאה נגדו צו מעצר בינלאומי וגם בקשת הסגרה, לאחר שפלאטו-שרון הואשם (שלא בנוכחותו) בעבירות מרמה ומס.

פלאטו שרון (צילום: חדשות)
צילום: חדשות

לא הצליח להשתלב ברשימת הליכוד

ב-1977 פנה פלאטו-שרון לפוליטיקה: המהלך של איש העסקים הצבעוני נתפס כניסיון לחמוק מההסגרה, מכיוון שלא ניתן להסגיר למדינה אחרת חבר כנסת. הוא הקים את המפלגה "פיתוח ושלום" - אליה לא צירף איש. תחת הקמפיין "האיש הבודד לכנסת" מפלגת היחיד קיבלה שני מנדטים, שאחד מהם "החזיר" פלאטו-שרון. במהלך כהונתו שימש כחבר בוועדת הכלכלה.

כהונתו הקצרה בכנסת - קדנציה אחת בלבד - זכורה במיוחד בזכות רגע אחד: במהלך נאום קרא פלאטו-שרון לעבר חבר הכנסת לובה אליאב (לימים זוכה פרס ישראל על תרומה לחברה) שהפריע לנאומו "שלוש שנים אתה רק לדבר. מה אתה עושה במדינה? מה אתה עושה בשביל מדינה? כל הזמן רק לדבר, אידיוט. מה אתה עושה?".

במאי 1981 הוא הורשע בגין קבלת שוחד בחירות, וכהונתו הסתיימה כחודשיים לאחר מכן לאחר שלא נבחר מחדש. בית המשפט קבע כי פלאטו-שרון נתן הבטחות שווא לבוחרים וגזר עליו עבודות שירות. למרות שהוסר מרשימת המבוקשים, בשנת 2000 הסתבך שוב כאשר הורשע בעבירת מרמה ונשלח ל-11 חודשי מאסר. בשנותיו המאוחרות הביע תמיכה במפלגת הליכוד ואף התמודד בבחירות המוקדמות, אך לא קיבל מקום ריאלי.