הבוקר (רביעי) הועלה לרשת מאגר מידע שכולל מאות אלפי מסמכים על פרשת היעלמות ילדי תימן בשנות ה-40' וה-50'. משפחות רבות עדיין מתקשות להאמין לגרסה הרשמית ומקוות שהחיפוש במאגר החדש יחשוף בפניהן מידע חדש או תמונה מדויקת יותר מזו שהייתה בידיהם. היום התלווינו לאחת המשפחות, משפחתה של מלכה צורי, בעת שנחשפה למסמכים החדשים - ובהם צו גיוס לבת, שהונפק שנים אחרי שנטען כי היא מתה.

לכניסה למאגר החדש שנחשף לחצו כאן

מלכה צורי, בתם של מיכאל וכוכבה, נולדה בישראל בשנת 1952 להורים שעלו מאירן והתגוררו במעברת אגרובנק בחדרה. ביולי 1953 שתתה מלכה, שהייתה בת כשנה, כמות קטנה של נפט ונמצאה מחוסרת הכרה. היא עברה שטיפת קיבה בקופת חולים ונשלחה לבית החולים רמב"ם בחיפה. לאם נאמר לחזור למחרת על מנת לתרום למלכה דם – ועם הגעתה נאמר לה שמלכה "נפטרה והובאה כבר לקבורה".

מיכאל וכוכבה צורי (צילום: באדיבות המשפחה עמותת עמרם)
מיכאל וכוכבה צורי | צילום: באדיבות המשפחה עמותת עמרם

"לא הייתי כל כך אופטימית לגבי גילויים חדשים בפרוטוקולים", אמרה לנו היום בת שבע זקן צורי, אחותה של מלכה. "שמעתי לאורך השנים מילה במילה מה היה בוועדה המשפילה והמבזה הזאת, איך השופט בא אליהם בהאשמות שווא שהם נטשו את הילדה. אני לא מאחלת לאף הורה לקבל הודעה כזאת".

"העיקר שלא תיעלמי לנו"

"גדלנו בצל האחות שנעלמה ועם פחד איום ונורא של אמא", מספרת בת שבע. "עד היום אני מרגישה את לפיתת היד שלה כשהיינו הולכים למרכז העיר בשבתות. הייתי אומרת לה 'אמא, את מכאיבה לי' והיא הייתה אומרת 'שיכאב, העיקר שלא תיעלמי לנו'".

מסמך הפטירה של הבת (צילום: ארכיון המדינה)
מסמך הפטירה של הבת | צילום: ארכיון המדינה

המשפחה סיפרה כי לא ראתה גופה או חלקת קבר – ואף הטילה ספק במסמך בית החולים מכיוון שהייתה חסרה חתימה של רופא. הוועדה הצליחה להשיג את גיליון המחלה של בי"ח רמב"ם, ממנו עולה כי מלכה בת 14 החודשים עברה שטיפת קיבה אך נפטרה תוך מספר שעות, במהלך הלילה.

החיפוש במאגר המידע אומנם חשף את בת שבע למסמכים שבהם לא נתקלה בעבר, אך היא נותרה מאוכזבת מכך שהתעלומה עצמה לא באה לפתרונה: "הייתי מסתפקת בזה שיראו לי קבר, שיראו לי גופה, אבל הם לא הגיעו לזה בוועדת החקירה אז איך הם מצפים שנאמין להם? אם אין בדוח פרטים כאלה אז יש לי עדיין אחות ואי אפשר להגיד שהיא נפטרה. אין לי הרבה תקוות. המדינה שיקרה ותמשיך לשקר כי יש להם מה לכסות. אני בטוחה שנעשה פה משהו איום ונורא".

"שלפחות יראו לנו קבר", בני משפחת צורי (צילום: חדשות 2)
בת שבע זקן צורי מעיינת במאגר | צילום: חדשות 2

כמו כן אותר מסמך של ד"ר וילדר מבית החולים, שפירט באריכות את נסיבות המקרה. המידע אומת גם עם פנקס הפטירות של משרד הבריאות, ובו נכתב כי סיבת המוות היא "דלקת סימפונות". עוד התגלה כי ביומן הנתיחות של בית החולים נרשם כי גופתה של מלכה נותחה ב-20 ביולי - יום לאחר אשפוזה.

ביומן הקבורה של בית העלמין מחנה דוד בחיפה נמצא רישום של קבורתה ב-23 ביולי ב"חלקת הילדים". הוועדה סיכמה כי "מן המידע לעיל עולה בוודאות כי מלכה בת מיכאל וכוכבה צורי נפטרה מדלקת סימפונות כתוצאה משתיית נפט, בהיותה כבת שנה - והובאה לקבורה ביום 23.7.53 בבית העלמין מחנה דוד – הוועדה משתתפת בצער המשפחה".

ארכיון המדינה (צילום: חדשות 2)
חלק מהמסמכים שנחשפו בארכיון המדינה | צילום: חדשות 2

הערכה: תחודש הקריאה לפתיחת קברים

החומר היה אמור להישאר מסווג עד שנת 2070, אך המחאה הציבורית והסיקור הנרחב לנושא - בהם גם באתרי חדשות 2 Online ובתכנית "פגוש את העיתונות" - הוביל לבסוף להחלטת ממשלה לפרסם את החומרים, רובם חומרי ועדת כהן-קדמי משנות ה-90', הוועדה האחרונה שדנה בפרשה. המידע כולל חומרי חקירה, מסמכים של הגופים השונים המעורבים בפרשה ופרוטוקולים ותכתובות של דיוני הוועדה והעדים שהתייצבו בפניה. ארכיון המדינה ריכז את המידע לפי שם הילד הנעדר וגם לפי האישים והגופים הבולטים.

מדובר ב-3,510 תיקים המכילים עשרות ומאות דפים כל אחד שנסרקו והועלו לרשת, והם עוסקים ביותר מאלף מקרים. מידע שעשוי לפגוע בפרטיות, כגון שם של ילד שאומץ, הושחר מתוך התיקים בשל חוק צנעת הפרט. משרד הרווחה ובית המשפט יוכלו לאשר חשיפת מידע על מאומצים באישור המשפחות, שיוכלו גם לפנות לארכיון המדינה על מנת להיחשף למידע נוסף שלא הועלה לרשת כגון תמונות הגופות (במספר מקרים) או מידע על הנתיחות שבוצעו. בעקבות המידע שנחשף, צפויה להתחדש הקריאה לפתיחת קברים ובדיקות DNA על מנת לקבוע בוודאות מה עלה בגורל הבנים והבנות שלא שבו לחיק הוריהם.

מעמותת עמר"ם נמסר: "אנו מברכים על ההחלטה לחשוף את הארכיונים של ועדות החקירה אך מדובר בחשיפה חלקית בלבד. מדובר בזכות בסיסית של המשפחות שנמנעה עד כה ולכן זהו צעד חשוב אבל יש לזכור כי הוועדות פעלו להסרת אחריותה של המדינה לחטיפות הילדים ונמנעו מלחקור את הפרשה, גם כאשר הושמדו מסמכים חשובים במהלך עבודתה. המידע אשר יימצא או לא בארכיונים הממוסדים אינו תנאי להכרה בפשע הזה".

לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו