אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
ארכיון | צילום: חדשות 2

בעקבות הפרסום בחדשות 2 על הסרת הכריזה בערבית באוטובוסים בבאר שבע, הוגשה היום (ראשון) הצעת חוק חדשה - שתחייב הוספת כריזה בערבית לאוטובוסים בכל הארץ, לצד הוספת השפה הערבית גם לשילוט האלקטרוני בתחנות.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בהצעת החוק לתיקון פקודת התעבורה, שהגישה ח"כ תמר זנדברג (מרצ), נכתב כי בישראל שתי שפות רשמיות, ומשום כך יש בהיעדר הכריזה בערבית משום הדרה של האוכלוסייה הערבית. "מערכות הכריזה באוטובוסים מאפשרות, הן לבעלי מוגבלויות והן לציבור הרחב, ליהנות מקבלת מידע נגיש וברור במהלך הנסיעה ולעודד את השימוש בתחבורה הציבורית", נכתב בהצעה.

"היעדר השימוש בשפה הערבית במערכות הכריזה באוטובוסים ובשילוט האלקטרוני יוצר אפליה לא מידתית בציבור הערבי, שמהווה 20.8% מאוכלוסיית ישראל, וצורך את שירותי התחבורה הציבורית באופן שוטף".

"מהלך דרמטי לחיזוק השמאל", זנדברג (צילום: פלאש 90 - מרים אלסטר, חדשות)
"גזענות עמוקה". זנדברג | צילום: פלאש 90 - מרים אלסטר, חדשות

ח"כ זנדברג נימקה את החלטתה להגיש את הצעת החוק ואמרה כי מדובר בגזענות עמוקה המנסה להפוך שפה אחת ללא רלוונטית ולדרוך על זהותם ושפתם של 20% מאזרחי המדינה. "כששר התחבורה מתנהג ומגיב כמו טוקבקיסט מצוי ברשת ולא כמו שר אחראי בממשלה, לא פלא שאנחנו רואים שגם אזרחים מאמצים את המודל ודורשים למנוע מאוכלוסיות שמות נגישות בתחבורה", אמרה.

"לא רוצים לשמוע ערבית"

הסיפור נחשף לאחר שתושבים רבים בבאר שבע פנו להנהלת חברת "דן" בדרישה להסיר את הכריזה בשפה הערבית באוטובוסים הפועלים ברחבי העיר. ההנהלה פנתה למשרד התחבורה בעקבות התלונות, שהחליט באופן חריג להסיר באופן מיידי את הכריזה ולהיענות לדרישת התושבים.

תלונות הנוסעים וההחלטה של משרד התחבורה הגיעו לאחר שבבאר שבע חנכו קווים חדשים של חברת האוטובוסים. בקווים החדשים נשמעת כריזה בערבית כשהאוטובוס מגיע לתחנות השונות בעיר. מלבד השפה הערבית, הכריזה נשמעת גם בעברית. תושבים זועמים שעלו על הקווים החדשים, טענו שהם לא רוצים לשמוע ערבית באוטובוסים ולכן דרשו מההנהלה להסירה.