האסירים שיוצאים לדרך חדשה, מאחורי הסורגים: המוסיקה, החיוכים, המילים הטובות, הילדים שהתרוצצו במתחם - כל אלה השכיחו לכמה רגעים שאנו נמצאים בכלא השמור בישראל, יושבים עם י', אסיר שנידון לשנתיים על עבירות סמים, אך זו לא תקופת המאסר הראשונה שלו. "במקום ללכת לבית הספר היינו קובעים בשכונה ומחפשים את מי לשדוד", הוא משתף. לאחרונה קיבל י', יחד עם 60 אסירים נוספים, תעודת סיום לימודים באגף החינוך של כלא איילון. לחלקם, זו התעודה הראשונה שקיבלו אי פעם.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק 

י' הוא היום גרוש ואב לשני ילדים. מגיל צעיר הוא יוצא ונכנס אל ומבתי הכלא. בכל פעם שהשתחרר, עולם העבריינות משך אותו חזרה. "לא נרשמתי לתיכון ולא פנו להורים שלי", הוא מספר. "אף אחד לא ידע. אבא שלי גילה בפעם הראשונה שאני לא בבית ספר רק במעצר הראשון. אני באמת לא יודע איך פספסו אותי".

בכלא איילון כלואים האסירים המסוכנים בישראל. חלק מהתלמידים באגף נשפטו לשנים ארוכות בגין מעשי רצח, אונס ועבירות אלימות קשות - בהם גם כאלו ששפוטים למאסרי עולם ולא ייראו את החופש במשך עשרות שנים. הלימודים, מקרוא וכתוב ועד 12 שנות לימוד, מעניקים לאסירים כמו י', תקווה שיגיע יום ויצליחו להשתקם ולהשתלב בחברה לאחר ששילמו לה את חובם.

תקווה להשתלב בחברה (צילום: עזרי עמרם)
תקווה להשתלב בחברה | צילום: עזרי עמרם

בטקס החגיגי לסיום הלימודים שהתקיים במתחם הכלא קראו ל-י' לעלות לשאת דברים בשם מקבלי התעודות. התרגשותו ניכרת. "לאחרונה התחילו אצלי מחשבות שדי, מספיק", אמר. "אני רוצה משפחה, בית, רוצה חיים טובים יותר. מכאן זה או מוות או כלא. מי שיגיד אחרת ישקר. הלימודים מעניקים לך ביטחון. הבנתי שאני מסוגל להצליח בחוץ, קיבלתי כוח ואמונה. היום אני מרגיש שניצחתי".

זו תקופת המאסר הרביעית של י', ונדמה שהוא נחוש שהיא תהיה גם האחרונה. "הפיתויים בחוץ קיימים", הוא מנתח את הקשיים. "איך שאתה דורך בחוץ זה מתחיל: הסביבה, השכונה, הפשיעה, החברים. אני לומד כאן להציב את הגבולות".

להתחיל מא'-ב'

יחד עם י' למד באגף גם ש', אסיר בן 60 שנידון ל-15 שנות מאסר בגין עבירות אלימות קשות, ובפעם הראשונה בחייו למד קרוא וכתוב. "מילדות גדלנו בשכונה בדרום תל אביב, שם הפשע היה במקום הראשון", הוא מנתח את הדרך שעשה. "באזור הפשע הזה לא היה זמן לחינוך ולבית ספר, לא ידענו מה אנחנו מפסידים. לא היה מישהו שייקח אותי למסגרת כלשהי. ככה נולדתי".

טקס קבלת התעודות בכלא (צילום: עזרי עמרם)
טקס קבלת התעודות בכלא | צילום: עזרי עמרם

בכלא הוא התחיל מההתחלה ממש. "למדתי את הא'-ב'", הוא מספר. "למדתי לזכור אותיות ואיך לפרש אותן. הלימודים נתנו לי תחושה חדשה של גאווה. כל עוד אני על הרגליים יש לי תקווה".

ש' הוא אב ל-5 ילדים וסב ל-7 נכדים. בני משפחתו הגיעו גם הם לטקס קבלת התעודה ולא הסתירו את התרגשותם. "כל החיים שלו הוא ידע רק עבודת כפיים - הלימודים עשויים למשוך אותו להצליח בחיים", הוא אומר בדמעות. "הוא הבטיח לשלוח לנו מכתבים. עד עכשיו קיבלנו מכתבים שמישהו אחר כתב בשבילו. אני מחכה לראות את כתב היד שלו". 

הוא יודע שלפניו שנים רבות אבל כשייצא, מבטיח ש', הוא מתכוון לחיות את חייו אחרת. "עכשיו אני בן 60, מתרגש כמו ילד בגיל 10", אמר. "אני רוצה ללמוד באמת. אפרוץ את כל הדברים שעמדו מולי".

לנצח את הסטטיסטיקה

בטקס, על הבמה, הורגשה הגאווה לא רק בקרב האסירים ובני משפחותיהם. "כל אחד בנה נדבך נוסף בחייו", אמר בנאומו גונדר-משנה אריק יעקב, מפקד כלא איילון מעל הבמה. "כמאמר המקור: יגעת ומצאת – תאמין. עוד רגע קט אתם עומדים לצאת אל מסע חייכם - נאחל שתשתמשו בכלים שרכשתם".

תעודה לחיים חדשים (צילום: עזרי עמרם)
תעודה לחיים חדשים | צילום: עזרי עמרם

רב כלאי מירי אפק, ראש תחום חינוך בכלא, שלחה ברכות לאסירים: "תקופת המאסר היא תקופה משמעותית בה ניתן לעשות שינוי, גם בתפיסות האסיר וגם בביטחון שלו להשתלבות בחזרה בחברה. השאיפה היא לתת לו כלים ולהראות לו שהוא יכול להתמודד, בתקווה שכשייצא החוצה הוא לא יחזור לחיים עברייניים ולפשיעה".

הנתונים היבשים מצביעים על כך שחלק ניכר מהאסירים המשוחררים חוזרים לעולם הפשע. מסיימי מחזור הלימודים בכלא איילון השנה מקווים לנצח את הסטטיסטיקה ולהתחיל מחדש באמת.