צפו בכתבה של אוהד חמו (צילום: מועצה אזורית שומרון, חדשות)
אלמגור, דגן ו-א' | צילום: מועצה אזורית שומרון, חדשות

"הוא עובר את הנורא מכל, צריך לתת לפלסטיני ולמשפחתו תושבות בישראל": שותפות יוצאת דופן וחוצת מגזרים בקריאה לסייע ל-א', הפלסטיני מאזור חברון שסייע לילדי משפחת מרק בפיגוע הירי הקטלני שהתרחש לפני 3 שנים בציר 60, סמוך לבית חגי, בו נרצח הרב מיכאל מרק ז"ל לעיני עשרת ילדיו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

כלת פרס ישראל, השחקנית גילה אלמגור, וראש המועצה האזורית שומרון, יוסי דגן, פנו במכתב משותף לשר הפנים, אריה דרעי, בבקשה שיעניק תושבות קבע ל-א', שמאז שסייע לילדי משפחת מרק בפיגוע, נרדף על ידי הרשות הפלסטינית - ואף נאלץ לעזוב את ביתו ונקרע מאשתו ומבנו.

א' התגייס מייד לסייע למשפחת מרק ולמעשה הציל יחד עם אשתו את חייהם של הילדים שהיו ברכב שספג את היריות. אלא שמאז, הוא הפך רדוף. הוא הוגדר כמשתף פעולה על ידי הרשות הפלסטינית, נזרקו בקבוקי תבערה לתוך ביתו והתקשה למצוא פרנסה.

בעקבות המקרה, הוא נאלץ לעזוב את אשתו ובנו וקיבל אישור שהייה בישראל, אך לא קיבל אישור עבודה. מאז הוא מתגורר בחוף הים באוהל,  רעב ללחם ולא מסוגל לפרנס את בנו ואשתו. את סיפורו המטלטל הבאנו במהדורה המרכזית בכתבתו של אוהד חמו.

"עניין מוסרי מהמעלה הראשונה, אנחנו מחויבים לזה"

דגן, שצפה בכתבה, התרגש והחליט לסייע ל-א'. יחד עם חברים מהשומרון ומאזורים נוספים בארץ, הוא הצליח להשיג אישור שהייה לבנו ולאשתו של א', דאג להם לדירה בתל אביב לחודש ולמזון. אלמגור, שהתרגשה אף היא מהכתבה, הגיעה לחזק את המשפחה - והעניקה לילד הפעוט צעצועים. כעת בחרו השניי לפנות במכתב לשר הפנים על מנת להעניק להם תושבות.

א' ובני משפחתו (צילום: החדשות)
א' ובני משפחתו | צילום: החדשות

"אין ספק וכל אדם שלב בקרבו, מבין שמן הראוי לתת לאדם הזה שסובל מהנורא מכל, שאיבד את ביתו שבנו בן ה-3 לא מכיר אותו ורעב רק משום שאביו סייע ליהודים, אישור תושבות במדינת ישראל. לו לאשתו ולבנו הפעוט", כתבו השניים במכתב.

"זהו לטעמנו עניין מוסרי מהמעלה הראשונה - וכבר אמרו חכמינו: 'כל המקיים נפש אחת, מעלים עליו כאילו קיים עולם מלא'. יש לעזור לאדם זה שהציל יהודים והוא בעינינו חסיד אומות העולם, שיוכל להתפרנס בכבוד, לא להיות רדוף, שבנו הפעוט יוכל לחיות בבטחה. אנחנו כחברה צריכים להיות מחויבים לדבר הזה".

"יש כאן עניין בעל חשיבות גם מהפן הביטחוני", הוסיפו, "הענקת אישור התושבות לאדם זה תעביר מסר חשוב שמי שיציל יהודים ומשום כך איבד את פרנסתו ורכושו הוחרם - יקבל יחס מחבק והולם ממדינת ישראל. כך נהפוך את הסיוע ליהודים למשתלם ולא חלילה רצח יהודים, כפי שעושה היום הרשות הפלסטינית שמעבירה משכורות למחבלים שרצחו יהודים ויושבים בכלא הישראלי".

הרב מיכאל מרק ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
הרב מיכאל מרק ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

"השותפות הזו היא הדבר הכי טבעי שיש" אומר יוסי דגן, ראש המועצה האזורית שומרון. "כל אדם מוסרי, ברור לו שזו התשובה הנכונה. עם ישראל לא שוכח להוקיר תודה למציליו. בוודאי אם הם נפגעים בצורה כזו בשל הסיוע שהעניקו".

"כבר בכניסה הראשונה של עם ישראל לארץ נקבע העיקרון המוסרי הזה. רחב הזונה, שהייתה חלק מהעם הכנעני, סייעה למרגלים שבאו לרגל את יריחו, ובזכות זה ניצלו היא ומשפחתה. השבת טובה תחת טובה היא אחד העקרונות המוסריים ביותר", אומר הרב יובל שרלו, ראש תחום אתיקה בארגון רבני צהר. "כשזה מצטרף גם עם תועלת מעשית - עידוד לסייע לנפגעים - החובה המוסרית הזו מוכפלת. צריכות להיות סיבות משמעותיות ביותר כדי לסטות מהחובה הזו, ולא לתת את ההגנה הראויה למי שסייע בהצלת נפשות".