בתחילת שבוע שעבר יותר משני מיליון תלמידים שבו לבתי הספר, ביניהם גם תלמידי "קינג סולומון" שבכפר הירוק. בהגדרה מדובר בבית ספר דו-לשוני עם הקפדה על מסורת ויהדות. המוסד נכלל תת המונח "מוכר שאינו רשמי" ומתנהל כמעט ללא מעורבות של משרד החינוך. בית הספר מבטיח שתי כיתות בכל שכבה, 15 תלמידים לערך בכיתה - ושכר הלימוד הוא 4,600 שקלים לחודש.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"יחסית למה שיש בישראל זה הכי טוב", מסביר הורה לתלמיד בקינג סולומון. "הרבה אנשים מהחברה הגבוהה מביאים לפה את הילדים - דוד פתאל, הנכד של ארקדי גאידמק - זה בית הספר הכי טוב שיש".

הרעיון לבית הספר צץ בשנת 2013. כעבור שנה הכול היה מוכן והבנייה ארכה שלושה חודשים בלבד. האדריכל מאחורי המבנה, יהושוע שושני, אף הגדיר את בית הספר כ"סיטואציה שאין לה תקדים". את רישיון ההפעלה למוסד קיבל בית הספר במהירות שיא.

"מי שסייע לפתיחת בית הספר היה אליעזר שמואלי - מנכ"ל משרד החינוך לשעבר", הסביר שושני. "לקחו אותו כבר סמכא לפתור את הבעיות במשרד, כדי להביא את הרעיון לידי הכרה כי משרד החינוך עובד לאט".

משפחת מירילשוילי (צילום: יעקב כהן, חדשות)
משפחת מירילשוילי | צילום: יעקב כהן, חדשות

את בית הספר קינג סולמון מנהלת עמותה, אך מאחוריה עומד האיש עם הכסף - יצחק מירילשוילי, בנו של המיליארדר מיכאל מירילשוילי. את הונו עשה האב עם פירוק ברית המועצות, אך הבן יצחק מיליארדר בכוחות עצמו כשזה מכר את "הפייסבוק של רוסיה" בשווי של מיליארד דולרים.

לפני עשור השניים עלו לישראל היישר להרצליה פיתוח. עברו המפוקפק של האב מיכאל והעובדה שריצה תקופת מאסר בכלא ברוסיה לא מנעו מהפוליטיקאים להתקרב למשפחה. בין החברים של מירילשוילי ניתן למנות את שר הביטחון אביגדור ליברמן, יו"ר הכנסת יואל אדלשטיין והשר להגנת הסביבה זאב אלקין. באירועים של המשפחה אפשר גם לפגוש את גדעון סער, מאיר שטרית והשר אריה דרעי.

העמותה ומסלול הכסף הסבוך

כשילדיו של יצחק מירילשוילי הגיעו לכיתה א' הוא חיפש להם מסגרת מתאימה וכשלא מצא החליט להקים את בית הספר קינג סולומון. ההקמה אמנם הייתה מהירה אבל בדרך מעט עקומה ועם עזרה מחבר מקושר - נתנאל סימנטוב.

סימנטוב כבר עלה לכותרות בעקבות תחקיר עבר שעסק במעבר של צעירים מתנחלים צעירים לגרעין התורני של רמת השרון ובהשתלטות על נכסי ציבור לשם הקמת ישיבה. את קינג סולמון של מירישלוילי סימנטוב הקים בפועל בשנת 2014 תחת ארגון בראשית, שנועדה לתמוך בגרעין התורני.

מסלול הכסף להקמת המוסד היה סבוך. מירילשוילי תרם כמעט שבעה מיליון שקלים ישירות לעמותת קינג סולומון של בית הספר. את שאר הכסף, כ-25 מיליון שקלים, העדיף משום מה להעביר לקהילת בראשית. זו בנתה את בית הספר ושנה לאחר מכן רשמה את המבנה על שם העמותה של מירילשוילי - קינג סולומון.

בית הספק קינג סולומון (צילום: החדשות)
בית הספק קינג סולומון | צילום: החדשות



רשם העמותות של משרד המשפטים החל לחקור את הדרך שבה הוקם ומתנהל בית הספר. ממצאי הביקורת שהסתיימה השבוע לא הותירו מקום לספק. "עולה חשש כי הקמת המבנה ומימונו נעשה באופן מלאכותי באמצעות עמותת בראשית ועל מנת שהתרומה תהנה מזיכוי המס שניתן לקבל למוסד ציבורי", נכתב בביקורת. "עולה חשש להתנהלות לא תקינה בכל הנוגע להקמת בית הספר".

הביקורת על עמותת בית הספר קינג סולמון מצאה גם כי הבנייה החלה ללא היתר מאושר, לא היה מנכ"ל תקופה ארוכה והועסקו בו מספר קרובי משפחה. בסיכום הביקורת נכתב כי קיימות עילות לפירוק העמותה.

למרות הביקורת בית הספר ומשגשג. הוא מוגדר "בית ספר צומח" וקצב הצמיחה בו זהה לקצב שבו גדלה בתו של יצחק מירילשווילי. השבוע היא עלתה לכיתה ז', אז בדיוק נפתחה חטיפת ביניים. שאר ההורים מצדם לא מודאגים לעתיד בית הספר. לכולם ברור שאם יהיו בעיות, מירילשוילי כבר יסתדר.

תגובת בית הספר קינג סולומון: "צר לנו שבמקום להציג את שיטת ההוראה המהפכנית, את איכות תכנית הלימודים ואת ההישגים הלימודיים יוצאי הדופן, בחרו בחברת החדשות להכפיש את תורמי העמותה ואת בית ספרנו".

תגובת עמותת ראשית: "לעמותה הייתה זכות להיות שותפה ולהוביל את הקמת בית הספר קינג סולומון".

מטעמו של יצחק מירילשוילי נבחר שלא להגיב על הכתבה. נתנאל סימנטוב בחר להעביר תגובה שאינה עניינית והשרה גילה גמליאל בחרה גם היא שלא להתייחס.