ארכיון (צילום: יוסי זליגר, חדשות)
ארכיון | צילום: יוסי זליגר, חדשות

פרסום ראשון – מכה למערך הכשרות של צהר: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט פירש היום (חמישי) את החלטת בג"ץ הכשרות באופן שמאפשר לעסק להחזיק תעודה שמעידה על האופן שבו הוא נוהג במזון כ"חנווני המעיד על מרכולתו", כולל הסתייעות בפיקוח חיצוני. עם זאת, לפי הפרשנות של היועמ"ש תיאסר הצגת תעודה או לוגו מטעם גוף חיצוני. כלומר המילה "כשר" נשארת במונופול של הרבנות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

‏משמעות הפרשנות הזאת היא שרבני צהר יוכלו לסייע לעסקים בפיקוח על סטנדרט הלכתי, אבל לא במיתוג של העסק כלפי הלקוחות וחלוקת התעודות. הניסיון להקים מערך עם מוניטין רבני שיהיה אלטרנטיבה לרבנות נפגע, כשמנדלבליט מאמץ משמעות מצומצמת מאד לפסיקה ששברה את מונופול הכשרות של הרבנות.

"בעל בית אוכל יכול לפרט בכתב את הסטנדרטים בהם הוא עצמו נוהג בטיפולו במוצרי מזון בבית האוכל שבבעלותו", כתב מנדלבליט בסיכום הדיון. "כל זאת בתנאי שהמסמך לא יציג מצג הכולל שימוש במונח 'כשר' על כל הטיותיו או שימוש במונחים כשרותיים מובהקים כמו 'על פי כללי ההלכה' ו'משגיח כשרות'".

עם זאת הדגיש מנדלבליט כי "הצגה בפומבי של אישור חתום על ידי גורם חיצוני לבית האוכל חורגת מגדר התיבה 'חנווני המעיד על מרכולתו'. הצגה בפומבי של מסמך הכולל אישור רשמי מטעם גורם מפקח, יהא זה רב או גורם אחר, לעמידה של בית האוכל בסטנדרטים של כשרות, לא עולה בקנה אחד עם הקביעות בפסק הדין של הנשיאה נאור, לפיהן לא ניתן לתלות תעודת כשרות אלטרנטיבית".

בצהר אמרו אחרי פרסום חוות הדעת: "צהר פיקוח מזון טרם קיבל לידיו את הנוסח המלא של עמדת היועמ"ש. לכשתתקבל נלמד אותה בעיון. נציין כבר עתה כי אנו פועלים על פי אמות המידה שהותוו בפסיקת בית המשפט העליון במלואן בגדרן נותנים בעלי בתי האוכל והמסעדות הרבים שהצטרפו אלינו מצגי אמת ביחס לכללים הננקטים על ידיהם וביחס לפיקוח ההדוק הניתן על ידינו. אנו נמשיך לעמוד במטרה המרכזית שלנו והיא להגדיל את ציבור אוכלי הכשרות בישראל ולהרים את רמתה של הכשרות. נציין כי בחודשים האחרונים, מאז פתחנו את המיזם, הצטרפו אלינו מסעדות רבות מכל חלקי הארץ שרובן היו ללא תעודת כשרות כלל. נמשיך במהלכים החשובים שאנו עושים למען עם ישראל, ללא מורא ומתוך כבוד להוראות הדין".

ברבנות הראשית בירכו על דברי מנדלבליט. "חוות הדעת הקטינה באופן משמעותי את הסיכון להטעיית הצרכן שומר הכשרות", אמרו. "חוסר הבהירות של פסק הדין שניתן על ידי בית המשפט העליון הגיע היום לסיומו. בכך נסתם הגולל על ניסיונות לפרשנות מוטעית של פסק הדין מצד גורמים כאלה ואחרים, באופן שהוביל לחשש משמעותי להטעיית הציבור".