רפורמת הנשק שיצאה היום (שלישי) לדרך הציתה ויכוח ער על שאלת התועלת אל מול הסיכונים. בישראל יש כיום כ-140,000 בעלי רישיון פרטי לנשיאת נשק, שביחד מחזיקים ברשותם כ-150,000 כלי נשק. הרפורמה החדשה תגדיל את מספר בעלי הרישיון הפוטנציאליים בכחצי מיליון בני אדם נוספים. הנימוק הרשמי: הגברת הביטחון, ומתן מענה אזרחי מהיר לאירועי טרור, עד להגעת כוחות הביטחון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

"הבנו בהתייעצות עם המשטרה שפעמים רבות אזרחים מיומנים שיודעים להפעיל כלי נשק הם אלו שמנעו מסע של הרג של מחבל ובעצם חסכו נפגעים בשונה ממה שקורה בעולם כמו שראינו בניס או במנצ'סטר", הסביר השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, שיזם את הרפורמה.

במסגרת הרפורמה הורחבו הקריטריונים לנשיאת נשק והם כוללים מעתה את כל בוגרי מסלול הכשרה צבאי מסוג רובאי 07 ומעלה, כלומר - קרביים, גם אם כבר סיימו שירות מילואים. כמעט כל מתנדבי משטרת ישראל, בכל תפקידי ההתנדבות וגם פעילים מבצעיים של הארגונים איחוד הצלה וזק"א שמצטרפים למתנדבי מד"א יהיו זכאים לרישיון.

אולי בגלל המספר הרב של הזכאים החדשים, המהלך זוכה לביקורת חריפה ביותר. "במהלך השנים 200-2016 9% מהנשים שנרצחו נרצחו מנשק שהוחזק באופן חוקי, ועוד 13% מנשק בלתי חוקי". טענה מרים זלקינד, משדולת הנשים. "בסופו של דבר כל נשק שמגיע היום למרחב הציבורי עלול לפגוע בנשים".

ולא רק ארגוני הנשים מתחו היום ביקורת, על ההשפעות המסוכנות של הצפת המדינה בכלי נשק. "כשיש נשק בבית ומישהו חושב על התאבדות זו דרך יותר קלה וזמינה מאשר היום", אמר בני לייזר, מנכ"ל שותף בעמותת אלה.

יש חשש שגם הרצון לסייע בסיכול מחבלים בזירות פיגוע עלולות להגביר סיכון לירי דו צדדי ופגיעה באזרחים. והיו מי שטענו שבצעד הזה מקרבת ישראל את עצמה אפילו לאירועי ירי המוניים כמו אלה שאירוע בארצות.

כאן המקום להדגיש הבדל מהותי בין התיקון השני לחוקה האמריקנית שמאפשר כמעט לכל אדם לרכוש כלי נשק, גם אוטומטיים, כמעט ללא הגבלה ובקרה, לבין הרפורמה הנוכחית שאמנם מגדילה את מספר כלי הנשק בארץ, אולם תוך פיקוח על עברם והכשרתם של הרוכשים ועל כלי הנשק שיחזיקו.

הכוונה היא שאזרח חמוש במתחם הציבורי יש לו משמעות מבחינת ביטחון הציבור", אמר רונן רבני מנהל 'מטווח קרב' בירושלים‎. "אזרחים תמיד היו הראשונים בזירה בכל אירועי הטרור בירושלים, לפי נתוני המשטרה ב-60% מהאירועים, אזרח היה זה שהגיע ראשון".

עם זאת, בדומה לארצות הברית, גם כאן יש בעלי אינטרסים, כמו יצרני וסוחרי נשק, גופי אבטחה ומטווחים פרטיים, שהפעילו לחץ רב על המשרד לביטחון הפנים בניסיון לקדם את הרפורמה ממניעים כלכליים מובהקים.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אומנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה – וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/