בחודש אפריל נכנס לתוקף חוק שאמור להטיב עם אימהות עצמאיות, חוק מטעם הביטוח הלאומי אולם דווקא במוסד, לא מודעים על שינוי החוק.

בחודשים האחרונים אנחנו רואים התקדמות, איטית מאוד, אבל התקדמות, בכל הנוגע לרווחה וזכויות של אמהות, בעיקר בגלל חקיקה בכנסת. אבל לפעמים יש פער בין מה שנקבע בספר החוקים, ובין המציאות בפועל כשבאים לדרוש את הזכויות.

אופיר חזן, מעצבת בגדים, ילדה לפני כ-3 חודשים ובימים אלה מנסה לחזור לשגרת העבודה. "דמי לידה זה מן הסתם דבר די הכרחי, זה הכסף היחיד שאני מקבלת בשביל להתקיים". הכסף שקיבלה מהביטוח הלאומי אומנם סייע לה, אבל כנראה שלא לאורך זמן.

הריון (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס

בכנסת שינו לאחרונה את החוק - עד היום העצמאיות היו מקבלות את דמי הלידה לפי שנת ההריון והלידה, נניח מישהי ילדה ביולי 2016, סביר שבחודש האחרון היא עבדה פחות, אם בכלל, ולוקח זמן לחזור לעבוד בקצב שלפני ההריון. על פי החוק החדש, החישוב של דמי הלידה יעשה לפי השנה שלפני הלידה, או בשנת הלידה עצמה, הגבוה מביניהן, כך שזה ישקף את השכר האמיתי של האם העצמאית.

החוק החדש נכנס לתוקף כבר לפי חודשיים. אבל בביטוח הלאומי, הגוף שאמור ליישם את החוק, פשוט לא שמעו עליו. "חוק חדש?" איזה חוק חדש יצא?", תהתה נציגה של מוקד ביטוח לאומי בשיחה טלפונית שקיימה עם הילה זק, מפיקת אירועים שנמצאת בשלבי הריון מתקדמים, שהתקשרה למוקד הביטוח הלאומי בכדי לברר כמה דמי לידה תקבל. אולם לא מדובר רק בנציגה אחת שלא הכירה את החוק. גם כשהלכנו לסניף עצמו של הביטוח הלאומי התשובות לא השתנו.

עלות החוק - 10 מיליון שקלים

"למרבה הצער, ביטוח לאומי שוב מנציח פה את הדימוי שלו כמי שעובד נגד האזרחיות והאזרחים ולא עובד למענן" ,אומרת חברת הכנסת מרב מיכאלי, יו"ר שדולת העצמאיות והעצמאים בכנסת.

עלות החוק מסתכמת ב- 10 מיליון שקלים - לא הרבה כסף במונחים של תקציב מדינה. מדובר פשוט בבירוקרטיה ורשלנות. אבל כשכבר מחוקקים משהו, כדאי לוודא שהגופים האחראים - מבינים את המשמעות.

תגובת הביטוח הלאומי:

"תחולת התיקון לחוק היא מאפריל 2016, אולם יישום התהליך הנובע מהתיקון יתבצע בשנת 2017. לגבי קבלת המידע, ביצענו חידוד וריענון של המידע הנוגע לתיקון החוק, בקרב נציגי השירות בסניפים ובמוקד הטלפוני".