אין תמונה
הדמיית הרכבת הקלה

תושבי אזור המרכז - היכונו לבלגן: העימות בין השר לביטחון פנים גלעד ארדן לבין שר התחבורה והמודיעין ישראל כץ בסוגיית הרכבת הקלה העלה לכותרות את חוסר המוכנות של גורמים רבים לתחילת העבודות באוגוסט, והמחיר הכבד שצפויים לשלם תושבי תל אביב והבאים אליה. הדרישה לדחות את תאריך פתיחת העבודות בכמה חודשים ככל הנראה לא תתקבל, אך מספר המוקדים בהם החברה המבצעת נת"ע תכננה להתחיל לעבוד - ככול הנראה יצטמצם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אחת הסוגיות המרכזיות היא הקצאת שוטרים לשם הכוונת התנועה ואכיפה בנתיבי התחבורה הציבורית, דבר שיאפשר תנועה מהירה יותר והפחתת הפקקים. ראש אגף התנועה, ניצב ירון בארי, מנסה לעשות סדר בנושא, בריאיון מיוחד לחדשות 2 Online. "אנחנו עובדים על הפרויקט כבר הרבה מאוד שנים, ובצורה פרקטית כבר כמה חודשים", אומר בארי. "זה פרויקט לאומי וחשוב ואנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם נת"ע".

לדברי בארי, הסיכום עם משרד האוצר על תקני כוח האדם נחתם לאחרונה והאישורים לגיוסים נוספים למשטרה התקבלו רק בימים האחרונים. "חשוב להבין, גם אם אנחנו מגייסים שוטרים מחר, להכשיר שוטר לוקח בין 7-8 חודשים", מדגיש הקצין הבכיר. "במידת הצורך, המשטרה יודעת להשיג כוח אדם לצורך המשימה, אך זה יבוא על חשבון משימות שיטור אחרות".

התפטר. ניצב ירון בארי (צילום: חדשות 2)
ניצב ירון בארי, ארכיון | צילום: חדשות 2

את השוטרים שיגויסו לצורך העניין ירכזו בגוף ייעודי שצפוי לפעול תחת הפיקוד של מחוז ת"א, האזור שבו מתקיימות מרבית העבודות. בארי מרגיע ומדגיש שהשוטרים יוצבו היכן שיידרשו על מנת לתפקד כראוי, אך מלין על כך שהנושא לא הוסדר מבעוד מועד. "פקידי האוצר סחבו אותנו עד לדקה האחרונה", הוא אומר. על פי החישובים במשטרה, כ-168 שוטרים ייפרסו, דבר הדורש מאות אלפי שקלים. "אני לא מזלזל בסכום, אבל מדובר בפרויקט של 17 מיליארד שקלים ואיתנו התקשקשו עד לרגע האחרון על כל תקן ותקן".

תאריך היעד הוא 2 באוגוסט, ורבים מתושבי גוש דן כוססים ציפורניים בעקבות הדיווחים הסותרים באשר לעבודות. "כלל הגורמים המעורבים, כולל נת"ע חושבים שאנחנו לא נמצאים בנקודה האופטימלית להתחיל את העבודות במלוא ההיקף שרצינו", מאשר ניצב בארי. "הם רוצים להתחיל את העבודה ב-8 נקודות. הפרויקט חשוב והולך לשנות את העיר תל אביב בשש השנים הבאות ואת הרגלי התחבורה בעתיד, אבל אם לא ניתן לציבור את הפלטפורמות הנכונות - חניונים ונתיבי תחבורה ציבורית -  זה יהיה סיוט".

באגף התנועה מכירים היטב את העומסים בגוש דן: מדובר על כ-110 אלף מכוניות שמגיעות לעיר תל אביב ועוברות דרכה מדי יום. כדי להקל על העומס, ולו במעט, מתכננים במשטרה להעניק פתרונות לנהגים עוד מחוץ לעיר, באמצעות חניוניום ונתיבי תחבורה ציבוריים. "הבעיה היא שגם נת"ע וגם אנחנו מבינים כי החניונים שקיימים היום באזור הכפר הירוק ובגני התערוכה, הם בתוך העיר תל אביב. אנחנו דורשים חניונים מחוץ לעיר. אלו הקיימים לא יפתרו כלום, אנחנו צריכים יותר רחוקים, ביבנה ובנתניה".

"אני חושב שהפיתרון הוא לאפשר לנת"ע להכשיר חניונים בתהליך מזורז הדורש התערבות ממשלתית", אומר בארי ומבהיר כי הדבר ניתן לביצוע תוך זמן קצר. "אפשר לעשות את זה בשבוע, זו בעיה פרוצדורלית, אם ישלחו אותם בדרך הרגילה, כמו מה שצריך לעבור כדי להקים פרגולה במרפסת זה ייקח הרבה זמן, צריכים לקצר את התהליכים".

"בשורה התחתונה, ההיערכות בנתיבי התחבורה הציבורית ובחניונים אינה מספיקה לתחילת עבודות נרחבת", מסכם ראש אגף התנועה. "יש שתי אפשרויות: לדחות את העבודות או להתחיל באופן מצומצם יותר, רק כך אנחנו נצליח להתכונן יותר טוב למשימה". לכן אומר בארי, ההמלצה של המשטרה להתחיל בשלושה מוקדים: רחוב יהודה הלוי/אלנבי, אזור גשר מערבי ורחוב אבא הלל סילבר ברמת גן. "צריך להרגיל את הציבור כדי להתחיל ברגל ימין".

"אי אפשר יהיה לברוח מהעבודות, יהיה קשה מאוד בתקופה הקרובה בתל אביב. העיר תהיה חסומה ויהיו הרבה פקקים, אבל אם אנשים יבינו בסוף שיש חניונים ושאטלים שנוסעים כמו שצריך אז העסק יראה אחרת. הייתי מציע לכל הנהגים, להיות לרגע אירופאים, תהיו לרגע 'לא ישראלים', לא להתחכם, להבין שמאחורי הפרויקט יש כאן שנים של תכנון, פשוט להקשיב להוראות המציל".

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן קיים אתמול דיון ושם עלה כי רק אתמול חתם משרד התחבורה על הסיכום שיקצה למשטרת ישראל בעתיד תקנים לשוטרים הנדרשים להסטת התנועה והסדרתה במהלך העבודות. למועד המאוחר של הסיכום יש משמעויות רבות, בהן העברה מיידית לתקופה של חצי שנה של 124 שוטרים ממשימות המשטרה השוטפות, וזאת עד לגיוס והכשרה של 168 השוטרים שאושרו, לאחר הפחתה מהמספר המקורי אותו ביקשה המשטרה - 230 שוטרים.

בנוסף דרשה המשטרה מספר מינימלי של 6,000 מקומות חנייה מחוץ לאזורי העבודות ב-36 חניונים פוטנציאליים. בפועל אותרו רק ארבעה חניונים שבהם בסך הכול כ-3,000 מקומות חנייה. בעבר סוכם כי משרד התחבורה יוסיף נתיבים מיוחדים שיאפשרו תוספת משמעותית של תחבורה ציבורית, אך עד כה לא נוסף אף נתיב תחבורה ציבורית אחד.

שר התחבורה כץ, ארכיון (צילום: AP)
שר התחבורה כץ, ארכיון | צילום: AP

במשרד התחבורה מסרו בתגובה לטענות כי הדיונים המקצועיים מתקיימים מזה שלוש שנים, בהשתתפות נציגים ממשטרת ישראל, הרשויות המקומיות וחברת נת"ע. "ההחלטות שהתקבלו בישיבות אלה, אושרו על דעת כולם. כל בקשות המשטרה שהועלו בדיונים אלה, התקבלו במלואן". במשרד מציינים כי העבודות מתבצעות בהדרגה ולקראתן הוכשרו אלפי מקומות חנייה בארבעה חניונים.

עוד נמסר כי "משרד התחבורה וחברת נת"ע החליטו להתחיל את עבודות התשתית בחודש אוגוסט. מדובר בחודש שבו יש ירידה משמעותית בנפחי התנועה בגוש דן. המועד שנבחר יאפשר לנהגים ולתושבים להסתגל להסדרי התנועה החדשים לקראת חזרה לשגרה ולחיים לאחר החגים בחודש אוקטובר".

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.tv