אלפים משתתפים אמש (שלישי) בטקס הזיכרון הישראלי-פלסטיני בפארק הירקון בתל אביב, שגרר סערה ציבורית וויכוח משפטי עוד לפני קיומו. מולם התייצבו עשרות מפגינים שהגיעו למחות נגד קיום הטקס. חלקם קיללו וירקו לעבר המשפחות השכולות ושאר האנשים שהגיעו לציין את הזיכרון שלהם בדרכם, וצעקו קריאות "מוות לבוגדים", "מוות לשמאלנים" ו"שמאלנים לגטאות". המשטרה עצרה 5 מפגינים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

כוחות רבים של משטרה ויס"מ נפרסו במקום כדי למנוע עימות פיזי. בהודעת המשטרה נמסר כי 5 המפגינים שנעצרו השליכו חפצים לעבר המשתתפים, הפרו את הסדר הציבורי ולא נשמעו להוראות השוטרים. הטקס מתקיים זו השנה ה-14 ביוזמת "לוחמים לשלום" ו"פורום המשפחות השכולות". המארגנים מסרו כי כ-9,000 איש הגיעו לאירוע.

מיד לאחר הישמע הצפירה החלו המפגינים החמושים בדגלי ישראל לקרוא לעבר המשפחות השכולות קריאות נאצה. אחד המפגינים שהגיע למחות נגד קיום הטקס היה צ'ארלי אזריה, אביו של החייל לשעבר אלאור אזריה. "הטקס יכול להיערך 365 יום ברמאללה, ולא בערב יום הזיכרון כאן בתל אביב", אמר אזריה.

אלפים בטקס המשותף (צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום, חדשות)
אלפים בטקס המשותף | צילום: רמי בן-ארי, לוחמים לשלום, חדשות

"הכיבוש לא יפריד בינינו"

את הטקס פתחו המנחות מיקה אלמוג וסאמירה סרייה ואמרו: "כולנו, ישראליות ופלסטיניות, ישראלים ופלסטינים, קורבנות של הסכסוך, של הכאב והאובדן, אבל גם מחולליו. לכן, בכוחנו ומחובתנו לעשות הכול כדי לסיימו, להביא תקווה ועתיד לעצמנו ולילדינו".

אחד הנואמים בטקס, מוחמד דרוויש בן ה-14 ממחנה הפליטים עאידה בבית לחם, סיפר על חברו עבד אלרחמן שאדי עבדאללה, שנהרג בגיל 10 בשנת 2015 מכדור תועה בעת עימותים במחנה הפליטים. "אני מבטיח לך שאני מספר על המוות שלך כדי להחזיר את החיים למסלול האנושי שלהם ובשנים האחרונות אני בוחר להנציח אותך באמצעות פעילות למען השלום", אמר דרוויש.

יובל רחמים, חבר בפורום המשפחות השכולות ויושב ראש פורום ארגוני השלום, ששכל את אביו אברהם רחמים ז"ל במלחמת ששת הימים, אמר: "כשהתבגרתי התחלתי להבין על מה הם מדברים שם מהבמה והתחלתי להרגיש פחות נוח עם הנאומים האלו. קריית שאול נחשב בית עלמין מרכזי לכן כיבדו אותנו ראשי ממשלה ושרי ביטחון. לאט לאט הבנתי שאני ממלא תפקיד של ניצב בהצגה לא לי. הלהג הלוחמני, המתקרבן, המאיים, מלהיט יצרים, מעצים ומקדש מאבק שאין לו סוף. כל שנה הפוליטיקאים עלו על הבמה יותר ציניים ועם פחות בושה, הופכים את הכאב הקורע שלנו לעצרת בחירות וגיוס כללי למלחמה המיותרת הבאה, למחדל האיוולת הנמשך, לנרטיב הצבאי המושל במדינה. פוליטיקאים שניזונים מהאיבה לערבים ומטפחים את החרדה מהם".

מוחמד עונבוס ממחנה הפליטים טול כרם, אחיו של מוסטפא עונבוס שנהרג בשנת 2001 באינתיפאדת אל אקצה, הקדיש את נאומו לאחיו ואמר: "אחי היקר, אני שונא את האלימות שבגללה איבדנו אותך, הכאב האישי שלנו גדול יותר מכל סכסוך, אפילו מזה, בין פלסטינים וישראלים. אני ואחותי סימא הצטרפנו לתנועת לוחמים לשלום והיינו ממייסדי קבוצת טול כרם תל אביב. הצטרפנו כי האמנו שעלינו להיאבק ביחד ובאופן לא אלים בכיבוש. אני ממשיך ומאמין כי מערבולת האלימות לא תסתיים אלא אם כן נפעל ביחד, וניצור שינוי על האדמה המקודשת הזאת. הכיבוש לא יצליח להפריד בינינו. נמשיך ללמד את ילדינו אהבה וכבוד, ולא שנאה וטינה. אני מקווה שהכיבוש האחרון בעולם יסתיים, ושנחיה בחופשיות, בבטחה ובשלום לשני העמים".

פאטימה חמאדין, צעירה מעזה שכניסתה לטקס לא אושרה, אמרה בקטע וידאו שנשלח מבעוד מועד: "אני באה לכאן היום עם מסר. אני יודעת שברגע זה ממש, יש אנשים בעזה שמסתכלים כרגע על הטקס הזה והלבבות שלהם מלאים ברצון לשינוי. הם רוצים לחיות את חייהם כמו כולם. כמו כל אחד מכם. אני רוצה שתדעו שהטקס הזה נותן גם להם תקווה. אני יודעת שהפוליטיקה מורכבת ומסובכת, אבל אני באה לכאן היום, עם הקול האנושי, הקול של הילדים של עזה. אני מקווה שהוא יחזק אותנו אל מול בריונותם של כל מי שלא רוצה לחיות בשלום. נחבר לבבות, מחשבות ונשלב ידיים למען הגשמת שלום פנימי, שייצא החוצה ויביא לשלום לכולנו, ויאפשר לכולנו לחיות בשלום על האדמה הקדושה הזאת".

מוקדם יותר אמרו מארגני הטקס שהם לא פוסלים את האפשרות שבטקס ישתתפו גם משפחות של מחבלים ושל רוצחים בתנאי שיתנערו ממעשי קרוביהם. לדבריהם, במצב כזה גם משפחות של רוצח אורי אנסבכר ז"ל ושל ברוך גולדשטיין מוזמנות.

"אם משפחה תגיד 'מתנגדים בכל תוקף למעשים ומאמינים שחייבים להגיע לשלום באמצעים לא אלימים - אני מאמין שיש לה מקום'", אמר נתן לנדאו בשיחה עם החדשות Online. "לא אשים אותם על הבמה כדוברים", לנדאו הוסיף ואמר כי יש למשפחה מקום גם אם לו עצמו קשה לקבל אותה.

"קרובי רוצחים מ-2 העמים מוזמנים" (צילום: איתן אלחדז/TPS, חדשות)
"קרובי רוצחים מ-2 העמים מוזמנים" | צילום: איתן אלחדז/TPS, חדשות

"אותו דבר לגבי ברוך גולדשטיין - אם היום בערב תגיע אשתו של ברוך גולדשטיין, ותבקש להשתתף בטקס מתוך אמירה שהיא מתנגדת לאלימות ולמעשים האלימים שבוצעו יש לה מקום בטקס הזה".

עוד הוסיף לנדאו כי לדעתו "משפחה שבוחרת להגיע לתל אביב לעמוד ביחד עם עוד 8,000 ישראלים בפארק הירקון ושם על הבמה מנציחים חיילים ישראלים - אני חושב שזו ההצהרה הכי חזקה שאפשר לבקש ממשפחה".

לנדאו התייחס לביקורת החריפה של משפחת החייל נחשון וקסמן ז"ל שנרצח בעת ניסיון חילוצו מהשבי. "אני מבין את הכאב והצער שלהם, ובאותה מידה אומר תנו לאנשים שבוחרים להנציח את היקרים להם באופן הזה לעשות את זה", הוא אמר. "אני לא יודע אם משפחת רוצחי נחשון וקסמן ז"ל מתכננת להגיע, מי שמגיע מדי שנה אנשים שבוחרים שבוחרים מצהירים ופועלים למען סיום הסכסוך בדרכים לא אלימות".

יאיר נתניהו: "משפחות שכולות חולות רוח"

יאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, התבטא בחריפות נגד המשפחות השכולות שמקיימות את הטקס. "הקטע הוא שאתם השמאלנים משתמשים בתור תירוץ במיעוט זעיר של משפחות שכולות חולות רוח שמעוניינות ב'טקס' הזה", כתב.

יאיר נתניהו, ארכיון (צילום: Marc Israel Sellem/POOL/Flash90, חדשות)
יאיר נתניהו, ארכיון | צילום: Marc Israel Sellem/POOL/Flash90, חדשות

"מתעלמים מרוב מוחלט של המשפחות השכולות שרואות בכך ביזוי זיכרון יקיריהם. אז אם התירוץ שלכם הוא שאסור לבקר את הטקס בגלל 'משפחות שכולות' הנה אני בא בתור משפחה שכולה ואומר: תתביישו‎‎". נתניהו הבן כתב את הדברים בתגובה לדיון בהשתתפות העיתונאים זוהר ישראל ונועה לנדאו יחד עם אבישי עברי, שעבד בקמפיין הליכוד בבחירות.