בישראל פועלים לפחות 13 אלף אתרי בנייה שעליהם מפקחים רק 22 אנשים. כשאלה המספרים, האחראים בשטח לא ממש מפחדים ואלפי פועלים נפצעים בתאונות עבודה באתרי הבנייה. "אני רואה פקח פעם בשלושה-ארבעה חודשים", אמר מנהל עבודה באתר בניה. "רק אם יש תאונות הם מתחילים לבוא".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

התאונות גובות גם חיי אדם - 13 פועלים מענף הבנייה ועוברת אורח נהרגו רק מתחילת השנה. וכשהשינוי במספר הפקחים בשטח הוא שולי במשרד העבודה והרווחה יוצאים בפיילוט עם נשק חדש שהם מקווים שיעזור להפחית את מספר התאונות.

לפקחים האנושיים יצטרפו בקרוב מאוד רחפנים. תחילה הם יפעלו רק לתקופת ניסיון במהלכה יצלמו את אתרי הבנייה בשטח - ויעבירו מידע בזמן אמת משורה של אתרים בארץ לפקחי המשרד בחדר הבקרה. בזמן אמת האחראים בחדר מדווחים למפעיל ברחפן במה להתמקד, מה לצלם ולתעד וכל החומר מועבר הלאה.

הרחפנים ימנעו את התאונות? (אילוסטרציה) (צילום: חדשות 2)
הרחפנים ימנעו את התאונות? (אילוסטרציה) | צילום: חדשות 2

עד כמה הרחפנים באמת מאיימים על חברות הבניה? ההגעה שלהם למקום היא שקטה יותר - ואפשר להגדיל את מספר הביקורים - אבל הפועלים לא מאמינים שזה מה שיעשה את השינוי האמתי. "עדיף שיביאו 20-30 מפקחים שיהיו באתר פיזית וילכו באמת לחלק מהאתרים", סיפר אחד הפועלים.

הדס תגרי, מנהלת הקבוצה למאבק לתאונות בענף הבנייה מסכימה עם הפועלים. "נראה שמשרד העבודה עסוק יותר בהודעות לעיתונות, להפריח רחפנים והטלת צווים על הנייר", טענה. "לצערי רואים את המגמה וזה בא לידי ביטוי במספרי ההרוגים".

"זה לא תהליך של יום אחד", אמר בתגובה שר העבודה והרווחה חיים כץ. "אנחנו משנים תרבות. אנחנו נמנע תאונות עבודה ונפילות וכל אחד שנמנע זה עולם ומלואו. היעדים שלנו זה אפס תאונות עבודה ואפס הרוגים, ועד שלא נגיע ליעדים לא עשינו מספיק".