חואן הרננדס, נשיא הונדורס (צילום: רויטרס)
חואן אורלנדו הרננדז | צילום: רויטרס

מחאה נגד הזמנת נשיא הונדורס לטקס הדלקת המשואות בחגיגות ה-70: יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, פנתה היום (שבת) לשרת התרבות מירי רגב בבקשה לבטל את השתתפותו של נשיא הונדורס, חואן אורלנדו הרננדס, בטקס הדלקת המשואות. זנדברג מוחה על הרקע המדאיג של הרננדס בתחום הדמוקרטיה וזכויות האדם: "בנוסף על כך שנראה כי הדבר נועד לתרץ את השתתפותו בטקס של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מדובר בהחלטה שערורייתית הנותנת לגיטימציה לנשיא ש'נבחר' אך לאחרונה בבחירות החשודות שזויפו", כתבה זנדברג.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

יו"ר מרצ הנבחרת הוסיפה כי נשיא הונדורס "שאחראי להפרות חמורות של זכויות אדם במדינתו". לדבריה, "בהונדורס פועלת אחת מהמשטרות המושחתות והמסוכנות בעולם לאזרחים. על-פי הדיווחים השונים, אנשי המשטרה האזרחית, המשטרה הצבאית והצבא בהונדורס היו מעורבים בשנים האחרונות בהפרות חמורות של זכויות אדם, בהטרדה, בעינויים, באיומים ובהוצאה להורג ללא משפט של עיתונאים, פעילי ופעילות אופוזיציה, לאיכות הסביבה, לחלוקה שוויונית של קרקעות, לזכויות איכרים, לזכויות עובדים, לזכויות אנשים עניים, לזכויות להט"ב, לזכויות האוכלוסייה האפריקנית, ולזכויות האוכלוסייה האינדיאנית. בפרט, המשטרה הצבאית והצבא היו מעורבים בחטיפה ובאונס - הכל תחת חסינות מלאה, לה הם זוכים ממערכת המשפט המושחתת במדינה".

"בנסיבות אלה, אני רואה לנכון לפנות אלייך ולבקש כי תבטלו את ההחלטה על השתתפות הנשיא הרננדז בטקס המשואות", סיכמה זנדברג את פנייתה. "המילים 'לתפארת מדינת ישראל' הנאמרות בטקס עם הדלקת כל משואה, ואשר אמורות לפאר ולרומם את הטוב והיפה שבמדינת ישראל, יחווירו אל מול האורח הלא קרוא והנסיבות הקשורות בהזמנתו".

"מהלך דרמטי לחיזוק השמאל", תמר זנדברג (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
ח"כ זנדברג, ארכיון | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

ביום חמישי הודיעה רגב כי הרננדס ידליק משואה יחד עם נציגה מטעם המרכז לסיוע ושיתוף פעולה בינלאומי של משרד החוץ. יממה לאחר מכן הודיע נתניהו כי ישתתף בטקס למרות איומיו של יו"ר הכנסת אדלשטיין.

"אני שמחה וגאה שנשיא הונדורס שהינו בוגר קורס של מש"ב (מרכז לסיוע ושיתוף פעולה בינלאומי במשרד החוץ) יגיע לטקס ויתלווה למדליקת המשואה מטעם משרד החוץ", אמרה רגב השבוע. המרכז לסיוע ושיתוף פעולה בינלאומי במשרד החוץ נוסד כזרוע הסיוע הרשמית של מדינת ישראל ומאז ועד היום הדריך והכשיר קרוב ל-300,000 משתלמים מכ-140 מדינות מתפתחות בתחומים כגון חקלאות, חינוך, רפואה, העצמת נשים והיערכות לחירום.