במכינה הקדם-צבאית "בני ציון" בתל אביב ממנה יצאו החניכים לטיול הקטלני בדרום מתקשים לעכל את הבשורות הקשות על מותם של תשעה תלמידים שנסחפו בשיטפון. בבית החולים ובמכינה מלווים גורמים סוציאליים את הצעירים ואת הוריהם כדי לסייע להם בהתמודדות עם הבשורה הקשה. במקביל, במחוז דרום של המשטרה הוחלט הערב (חמישי) על פתיחת חקירה נגד ראש המכינה בחשד לגרימת מוות ברשלנות: מנהל המכינה ושני המדריכים שליוו את הטיול מעידים הערב במשטרה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בראש החקירה יעמוד ניצב-משנה יוסי תורג'מן, קצין המבצעים במחוז הדרום, כדי לחקור את הנסיבות שהובילו להחלטה להוציא את הטיול בתנאי מזג אוויר כה קשים. דני זמיר, מנכ"ל מועצת המכינות הקדם-צבאיות, אישר כי ראש המכינה הוא שאישר את הטיול. "מכינת בני ציון, כמו כל שאר המכינות הקדם-צבאיות בארץ, לא נזקקות לפי הכללים והנהלים לאישור כלשהו", אמר. "הן מחליטות בעצמן מתי ואיך לצאת ומתייעצות עם הגורמים המקצועיים לפי שיקול דעתן. ראש המכינה אחראי על התהליך החינוכי, לרבות ההחלטה לצאת לטיול".

מדובר במכינה מעורבת של דתיים וחילונים שמשלבת נערים ונערות יחד. קבוצת הצעירים יצאה הבוקר במסגרת טיול גיבוש כדי להראות לתלמידי תיכון המעוניינים להצטרף למכינה מה היא כוללת. התוכנית המקורית הייתה ליצור חוויה מגבשת, אך זו נגמרה בטרגדיה. בשעות שחלפו מאז התקרית יושבים כ-40 חברי המכינה עם עובדים סוציאליים ופסיכולוגים מטעם העירייה, ויחד מנסים לעכל את גודל האסון. תנועה ערה נרשמה סביב המכינה עם הורים ושכנים שפקדו את המבנה כדי לראות מה קרה ולבקר את החניכים.

האסון בערבה (צילום: חדשות 2)
9 הרוגים באסון השיטפון | צילום: חדשות 2

המכינה מנוהלת על ידי עמותה שהגיבה בתדהמה על האסון שפקד את המועמדים למכינה. "זה אסון גדול, אני לא יכול לספר כלום יותר מזה", אמר אורי כהן זיו, חבר העמותה המנהלת את המכינה. "אני המום. אני לא יודע מה להגיד. אלה חבר'ה מלח הארץ. הם נבחרים בקפידה".

כהן זיו הוסיף: "אני לא יודע פרטים, אני לא יודע כלום. אני דיברתי עם מי שדיברתי. אנחנו כרגע כולנו בהלם. זה פשוט נורא, אני לא יודע איך זה נפל עלינו. לא עלינו, על הילדים. אני רק חושב איך נעמוד בפני ההורים של הילדים".

גם בשנה שעברה התקיים טיול שסיכן את התלמידים

מדובר במכינה אקסקלוסיבית שמאוד קשה להתקבל אליה. צעירים חילונים ודתיים מגיעים אליה מכל רחבי הארץ וההורים משלמים לא מעט כסף כדי שהילדים יתקבלו אליה. במסגרת החינוכית הם לומדים ערכים, ציונות, יהדות ומתנדבים בשכונות מוחלשות ועם קשישים.

ניסיון החילוץ בנחל צפית בזמן האסון (צילום: מאור קינסבורסקי / פלאש 90, חדשות)
החילוץ בנחל, היום | צילום: מאור קינסבורסקי / פלאש 90, חדשות

הורים למתנדבים במכינה סיפרו על תקרית דומה שאירעה בקיץ הקודם, כשהמכינה התכוונה להוציא טיול למדבר יהודה במהלך יום שהיה חם במיוחד. ההורים התריעו מפני התייבשות אפשרית אך מנהל המכינה החליט בכל זאת להוציא את הטיול לפועל. במהלכו נרשמו מספר מקרי התייבשות קשים.

מתברר כי מכינת "בני ציון" אינה המוסד החינוכי היחיד שתכנן לטייל במהלך היומיים האחרונים בנחלי מדבר יהודה. אולם בניגוד למכינה, בתי הספר החליטו ברגע האחרון לא לצאת בעקבות התרעות ומידע שהועבר אליהם גם באמצעי התקשורת וגם באמצעות הגורמים המפקחים ובכך נמנעו אסונות כבדים נוספים. כך קרה במקרה של בית ספר באזור השרון שהיה אמור לצאת לנחל צפית, בו אירע האסון, אבל ברגע האחרון הוחלט לבטל את הטיול הזה.

מכינות קדם צבאיות ממומנות ומפוקחות על ידי משרדי החינוך והביטחון אולם נושא הטיולים פרוץ לחלוטין וללא כל פיקוח. במשרד החינוך מנסים לחשוב כיצד מונעים את האסון הבא. כבר הערב מתקיימות ישיבות עם יועצים ומשפטנים בניסיון לקבוע נהלים מוגדרים.

במשרד פועלים לברר מאילו בתי ספר מגיעים אותם תלמידים שנפגעו בתקרית היום. נציגי המשרד פונים לבתי הספר ושולחים אליהם יועצים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים שיעזרו לתלמידים להבין את גודל האסון ואיך להתמודד איתו. במשרד גם שוקלים להוציא תדריך מקיף לכל בתי הספר בישראל בעקבות התקרית הקשה.

בהכנת הידיעה השתתפו משה נוסבאום, ברהנו טגניה, גלעד שלמור, יעל אודם ונעמה בשארי