ערב יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה תשע"ה. 67 שנים אחרי הקמת המדינה, ישראל, עדיין, גם השנה - נלחמת וזוכרת. ברחבת הכותל המערבי בירושלים נערך הערב (שלישי) טקס הדלקת נר הזיכרון במעמד המשפחות השכולות, נשיא המדינה והרמטכ"ל. ברחבי המדינה נשמעה ב-20:00 צפירה בת דקה וישראל הרכינה את ראשה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז ראשית ההתיישבות החדשה בארץ ישראל, נפלו במערכות ישראל 23,320 חללים. 116 חללים נפלו בשנה שחלפה מאז יום הזיכרון הקודם, מהם 67 חיילים במהלך 50 ימי הלחימה במבצע צוק איתן. 2,538 אזרחים נפלו בפעולות איבה מתום מלחמת העצמאות ועד היום ו-31 אזרחים נהרגו בשנה החולפת מאז יום העצמאות האחרון.

את טקס הזיכרון ברחבת הכותל פתח נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, שפנה בנאומו למשפחות השכולות. "אנו עומדים כאן הערב, יחד, מבקשים נחמה בחיקן של האבנים הדוממות שמאחורינו".

ריבלין התייחס בדבריו למחיר שגובה השכול ברחבי המדינה, ללא קשר לשסעים ולמחלוקות בעם. "ביקרתי בבתיהם של בחורים טובים ואהובים שנפלו במערכה על הגנת הארץ במבצע 'צוק איתן'", סיפר בנאומו. "הגיאוגרפיה של הכאב, כך למדתי, חוצה את ישראל לאורכה ולרוחבה- אך לא מחלקת אותה. המוות פוקד את המאמינים כמו גם את אלה שאינם. אין מחנה שאין בו מת. ראיתי בני קיבוצים והתנחלויות, בני מושבים וכפרים, יהודים ולא יהודים, עירוניים, חיילים בודדים ועולים חדשים. הגעתי אליהם מאוחר מדי. למדתי להכיר אותם, כשהם כבר לא היו".

הנשיא אף אמר כי "החיים בארץ הזאת מחייבים אותנו כאומה וכחברה לשתי תביעות. התביעה הראשונה, יסודה במאבק הכרחי על קיומנו, על קיומה של מדינת ישראל. התביעה השניה, יסודה במאבק הכרחי על מהות, על הרעיון והיעוד שבשמו ולשמו קמה מדינת ישראל. לא אנשי מלחמה אנחנו. לא צמאי דם יצאו בנינו אל הקרב. לא בקיץ הזה, לא באילו שלפניו, ולא לדאבוננו, באלה שעוד, חלילה, נכונו לנו. נכפה עלינו להילחם".

"העם היהודי, מעולם לא הסתפק ואסור לו להסתפק, בהישרדות. הד.נ.א. של העם הזה, הוא של אמונה ויצירה", הוסיף ריבלין. "אנחנו מתעקשים לשרוד כי אנחנו מאמינים בחיים. כי אנו מאמינים בחזון ביסוסה של אומה חופשית, של חברה המשלבת בתוכה מסורת לצד חדשנות, חברה שיוצרת מתוך הניגודים וההפכים שבה, שמחנכת את ילדיה לאהבת האדם ולערבות לצד מצוינות, חברה שאינה מתפשרת על הגשמה של ערכים גם בתוך מציאות מורכבת וקשה".

"נמנע מאויבינו הישגים באמצעות מלחמה"

בהמשך הטקס נשא דברים גם הרמטכ"ל גדי אייזנקוט שהתייחס לאתגרים הצבאיים שניצבו בפני הנופלים במערכות ישראל ולמחויבותה של מערכת הביטחון להמשיך ללוות את המשפחות השכולות. "חיילינו ניצבים זה לצד זה מאוחדים בנחישות מול אויבנו מהצפון ומהדרום", אמר. "הם פועלים יחד ביבשה, באוויר ובים בכל עת לחיזוק ביטחון המדינה והבטחת קיומה".

רא"ל אייזנקוט אמר כי "חיילי ומפקדי צה"ל באים מהחברה הישראלית תורמים לאחר שחרורם לקידום המדינה פיתוחה ושגשוגה. זהו הביטוי החי והמוחשי להיותו של צה"ל - צבא העם. עבורי המושג 'עם ישראל' מבטא את הזדהות העם עם לוחמיו ועם המטרה שלשמה הם נלחמים. סוד כוחו של צה"ל הוא היותו חלק בלתי נפרד מהחברה הישראלית והוא זוכה להכרה ציבורית רחבה. צבא העם, במלוא מובן המילה, נבנה על בסיס החברה הישראלית על גווניה ורבדיה".

"טובי בנינו ובנותינו נלחמים עבור חירות ישראל תוך יישום מצפן ערכים מוסרי המניע את העם היהודי במשך שנים. זהו המצפן שמוביל את צה"ל. כבוד האדם קדושת החיים וערכי הדמוקרטיה עומדים בבסיסו ובאים לידי ביטוי בצה"ל מדי יום", ציין. "גם השנה ידענו אובדן, ומשפחת השכול התרחבה עוד יותר. שמות נוספים נחקקו על לוחות האבל. שמותיהם של מיטב בנינו ובנותינו, מפקדים וחיילים. שמותיהם של רבים ובהם גם אלו שלחמו באומץ בצוק איתן. אנו זוכרים את שמותיהם לאחר נפילתם. משפחות שכולות - האובדן והחלל לעולם לא יתמלא, אבל גם במסע היגון במסע החיים אינכם לבדכם, ולעולם לא תהיו. אנו, מפקדי צה"ל, שצעדנו עם יקיריכם נוסיף לצעוד אתכם, להציע כתף, לתמוך, לזכור ולא לשכוח".

"67 שנים אחרי סערת מלחמת העצמאות, אנו נדרשים לעמוד על המשמר ולהיאבק על ביטחונה של מדינת ישראל. עוז הרוח, התחכום, הדבקות במשימה ובעיקר נכונותם של מפקדי צה"ל וחייליו הם שמנעו וימשיכו למנוע מאויבינו הישגים באלימות ובמלחמה", חתם הרמטכ"ל.  

הצטרפו לשידור הישיר (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
טקס הזיכרון ברחבת הכות | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

"הצוררים מתחלפים, נחישותנו מתגברת"

אירועי יום הזיכרון נפתחו אחר הצהריים בטקס בבית יד לבנים בירושלים בהשתתפות משפחות שכולות, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יושב-ראש הכנסת והרבנים הראשיים לישראל. בעצרת נשא דברים ראש הממשלה נתניהו, בעצמו אח שכול, שפנה אל המשפחות השכולות ואמר כי העם כולו איתם בכאבם.

"אחיי ואחיותיי למשפחת השכול - אני יודע את כאבכם; אני מכיר את געגועיכם", אמר נתניהו בטקס. "היגון אינו מרפה וביום הזה העם משתתף ביגוננו ומרכין את ראשו ואת דגלו בהכרת תודה שאין גדולה ממנה לזכרם של יקירינו שנפלו - יהודים, נוצרים, מוסלמים, בדואים, דרוזים, צ'רקסים.

"בנינו ובנותינו נתנו הכל, גם את חייהם, כדי להבטיח את תקומת עמנו וביטחונו. בשנות המאבק של עם ישראל לשוב לארצו ולבנות בה את ריבונותו, שדות הקרב כמעט ואינם מתחלפים. הצוררים מתחלפים, אבל ככל שמתגברים איומי אויבינו להשמיד את הבית, כך מתגברת נחישותנו להגן עליו".

"דם יקירינו ספוג באדמת ישראל"

"הרוח שמפעמת בנו לא נחלשה בחלוף השנים. היא הולכת ומתחזקת. ראינו את הרוח הגדולה הזאת בקיץ האחרון במבצע צוק איתן. איזה אומץ לב, איזו רעות, איזו התלכדות, איזו הקרבה. ראינו גם חיילים בודדים שבאו מן התפוצות כדי לשרת את מדינת ישראל וצה"ל ונפלו במערכה. הם הותירו בחו"ל משפחה וחיים נוחים ובחרו להתגייס ליחידות של לוחמים. המוני עם ישראל חלקו להם כבוד בדרכם האחרונה".

"אחי ואחיותיי בני המשפחות השכולות, עבותות הקשר שלנו לארץ ולמדינה איתנים ונצחיים. ישראל היא מקור חיינו. דם יקירינו ספוג באדמתה. כשהכאב גואה וייסורי האובדן מתגברים, נתנחם בכך שהבנים והבנות נפלו בשליחות שאין נאצלת ממנה - להבטיח את קיום האומה. אין עתיד לעם היהודי בלי מדינת ישראל. ויש לו עתיד אם נשכיל לשמור על מדינתנו".