אין תמונה
פוסטר היצירה של ויסמן

הפסטיבל הנורבגי "פמינין טריפר" העוסק במגדר ונשיות דחה את קבלתן של חמש אמניות ישראליות בנימוק שהכיבוש הישראלי מקשה על אמניות פלסטיניות לצאת לחו"ל ולהשתתף בפסטיבל. בחילופי מכתבים בין הכוריאוגרפיות הישראליות, שביקשו להבהיר את עמדתן בנושא, לבין מארגנות הפסטיבל באוסלו הובהר כי המארגנות תומכות בארגון ה-BDS, ועל כן לא יאפשרו למי שמתגורר בישראל להשתתף באירוע.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חמש האמניות הישראליות הן עדן ויסמן, ניצן לדרמן, מעיין כהן-מרציאנו, עדי שילדן ורוני רותם. במכתב הדחייה שנשלח אליהן נכתב כך: "אנו מצטערות להודיע שאחרי בחינה מעמיקה החלטנו שאנחנו לא יכולות כרגע להזמין משתתפות ישראליות לפסטיבל שלנו. הסיבה להחלטה היא שאנו לא יכולות להזמין ישראליות במצפון נקי כאשר אנו יודעות שיש אמנויות מהשטחים הכבושים שנאבקות במגבלות תנועה קשות לאירועי תרבות בינלאומיים. יש לנו סיבה להאמין שממשלת ישראל משתמשת בתרבות כסוג של תעמולה להלבין את משטר הכיבוש".

אין תמונה
מכתב הדחייה של מארגנות הפסטיבל

בשיחה עם "החדשות" Online סיפרה ויסמן על התחושות שמלוות אותה מאז קבלת התשובה, שלא עסקה בטיב האמנות שבה היא עוסקת אלא בלאום שלה. "זו פעם ראשונה שקיבלתי כזה מכתב. השתתפתי בעבר בפסטיבלים בחו"ל ופגשתי אנשים שהיו להם דעות על המקום ממנו באתי, אבל בהרבה מקומות הרגשתי שיש רצון לחבר דרך האמנות".

לדבריה, "אני מרגישה שאנחנו צריכים לדבר עם הפלסטינים, ואמנות היא דרך מעולה לייצר תקשורת. אני חושבת שאם שתי האומניות שמנהלות את הפסטיבל היו רוצות לייצר שינוי הן היו עושות מאמץ להביא את כולן. חרם הוא לא הפתרון".

אין תמונה
"רצון לחבר דרך האמנות". ויסמן

מארגנות הפסטיבל השתדלו להבהיר כי דחיית הישראליות אינה אנטישמיות, שכן ישראלים אחרים שאינם מתגוררים בארץ התקבלו לפסטיבל ולא נדחו על בסיס מוצאם. באחד המכתבים שנשלחו תהו הישראליות על פשר הדחייה: "הייתן דוחות אמניות סוריות בשל המלחמה המדממת המנוהלת על ידי משטר אסד? הייתן דוחות אמניות אירניות בשל מעשי המשטר? הייתן דוחות אמניות הונגריות בשל יחס הממשלה במדינה לפליטים"? המארגנות השיבו לכך שאינן יכולות לבדוק את הקשר של כל ישראלי לממשלה.

יצוין כי בפוסט שפרסמה ויסמן בפייסבוק ובו פירטה על מה שאירע הגיבו גם תושבי נורבגיה שהביעו אכזבה מהחלטת המארגנות והבהירו כי ההחלטה לא מייצגת אותם.