במקום בו יושב היום הכפר עוג'א א-תחתא, הייתה בעבר עיר בשם ארכילאיס. מי שהקים אותה היה בנו של הורדוס, אורכילאוס, וגרו בה אלפי אנשים. "זו עיר גדולה וחשובה בעמק הירדן", מסביר אסף אברהם, דוקטורנט לארכאולוגיה מאוניברסיטת בר אילן. "זה אתר של כ-355 דונם - והגיעו אליו טרקטורים ובולדוזרים שפשוט חפרו ונברו בו בצורה בלתי נתפסת".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מדובר בדחפורי הגנבים הפלסטינים, שעובדים באזור ללא רחמים, משטחים את המתחם ומחרבים אותו. המטרה: למצוא אוצרות למכור בשוק העתיקות. מהאוויר אפשר ממש לראות את הצלקות שהשאירו הדחפורים. "זה היה שטוח, ובפרק זמן מאוד קצר הרימו את כל השטח עם טרקטורים", מסביר חגי כהן קלונימוס, דוקטורנט לארכאולוגיה באוניברסיטה העברית.

"כמו שדאע"ש הרסו באירן ובסוריה אתרים של אלפי שנים, אותה סיטואציה מתרחשת גם כאן", טוען אברהם. "זה הרס מכוון ושיטתי של אתר ארכאולוגי, בלי שאף גורם נותן מענה לדבר הזה. זו פשוט טרגדיה".

אתר ארכיאולוגי יהודי שנהרס ע"י פלסטינים (צילום: חדשות 2)
"אותו דבר כמו דאע"ש" | צילום: חדשות 2

גם בפצאיליס, העיר העתיקה השוכנת בין פצאל היהודית לפסאל הערבית, המצב בכי רע. באתר הזה כבר הספיקו לבצע עבודות ארכיאולוגיות ואף חשפו בית מרחץ מעוטר פסיפס - אך הוא ננטש, וכעת הוא מלא בבורות שוד ובאשפה. "אנחנו בסיטואציה בלתי אפשרית, בה האתרים האלה נחפרים ואז ננטשים, והופכים להיות שטח הפקר לכל אדם שרוצה לבוא ולנסות להרוויח משהו מהאתר הזה", מסביר אברהם. "העברנו פנייה, אבל יש פקח אחד בכל יהודה ושומרון שאמור להיות אמון על שוד והרס עתיקות".

"יש מאבק על הנראטיב"

"אנחנו מודעים למה שקרה גם בשבועות האחרונים וגם יודעים מי עשה את זה", אומר מצדו בני הר אבן, סגן מנהל קמ"ט ארכאולוגיה באיו"ש. "בפעילות משותפת עם המשטרה נגיע לאנשים האלה ונבוא איתם חשבון". אולם לדבריו, מדובר במשימה קשה: "אגף העתיקות של הרשות הפלסטינית משתדל מאוד לא לשתף איתנו פעולה. במקום שהארכאולוגיה תהיה גורם מאחד, היא גורם נגטיבי. כל מיני גורמים לוקחים את הארכאולוגיה והופכים אותך לנרטיבים, במקום להגיד שאלה הנכסים שלנו וצריך לשמור עליהם".

"יש מאבק על הנראטיב" (צילום: החדשות)
"יש מאבק על הנראטיב" | צילום: החדשות

"אני מסכים שיש כאן מאבק על הנרטיב", אומר אברהם. "הפלסטינים מנסים לקדם הכרזה על אתרי מורשת פלסטינים. בקרוב הם אמורים להכריז שהמגילות הגנוזות זו מורשת פלסטינית. מדינת ישראל חייבת לקחת את האחריות ולהגן על האתרים הארכאולוגיים, שהם חלק מהמורשת ההיסטורית והתרבותית שלנו".

יש כ-3,000 אתרים עתיקים מעבר לקו הירוק. בהסכמי אוסלו נכתב בפירוש כי הצד הפלסטיני ישמור ויגן על כל האתרים הארכאולוגיים, ינקוט בכל האמצעים הדרושים כדי להגן על האתרים האמורים ולמנוע מהם נזק". אולם ללא אכיפה, הסעיף נטול משמעות - והאתרים ימשיכו להיפגע באין מפריע.