"הזרקת תאי גזע". אילוסטרציה (צילום: רויטרס)
487 נשאים חדשים בשנת 2012. | צילום: רויטרס

דוח חדש שמפרסם היום (ה) משרד הבריאות מצביע על עלייה מדאיגה בהיקף ההידבקות בנגיף ה-HIV בישראל בשלושים השנים האחרונות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הדוח, המתבסס על הדיווחים שמאגר הנתונים של לשכות הבריאות, קופות החולים ומרכזי האיידס, התגלו בישראל מאז שנת 1981 ועד אשתקד 7,517 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף. 62.84% מתוכם הם גברים, בעוד ששיעור הנדבקות בנגיף היה נמוך יחסית ועמד על 35.41%.

החוק שינה המצב הקיים? אילוסטרציה (צילום: AP, חדשות)
עלייה במספר הנשאים ההומוסקסואלים. ארכיון | צילום: AP, חדשות

בשנת 2012 דווח על 487 מקרים חדשים של המחלה. מדובר בעלייה של 7.5% בהשוואה לשנה הקודמת, ובזינוק של 58% בהשוואה לשנת 2003, שבה נרשם מספר הדיווחים הנמוך ביותר.

עם זאת שיעור התמותה ממחלת האיידס רשם ירידה הדרגתית במשך השנים. בשנת 2012 עמד מספר הנפטרים כתוצאה מסיבוכי המחלה על 36 בני אדם, שיפור לעומת השנה הקודמת שבה הלכו לעולמם 55 חולים. שיא שיעור התמותה מהמחלה נרשם בשנת 1994, אז דווח על 71 בני אדם שמתו מסיבוכיה.

מהתפלגות נסיבות ההידבקות ב-HIV לאורך אותן שנים עולה, כי 829 בני אדם נושאים את הנגיף כתוצאה משימוש בסמים, כאשר 208 מתוכם פיתחו את המחלה. הידבקות בנגיף כתוצאה מקיום לא מוגן של יחסי מין נרשמה בקרב 102 בני אדם לאורך אותן שנים, כשרק 26 מתוכם אובחנו לאחר מכן כחולים במחלה.

בנוסף, מובאת הדוח התייחסות לאזרחים הזרים שהגיעו לישראל ממדינות שבהן מוכר הנגיף כמגיפה. לפחות 2,371 מהם אובחנו בישראל כמי שנושאים את הנגיף, כשרק 612 מהם חוו התפרצות של מחלת האיידס.51 בני אדם אחרים הנושאים את הנגיף, נדבקו בו כתוצאה ממנת דם נגועה שקיבלו במסגרת טיפול רפואי לבעיית דם כרונית שממנה הם סובלים, ו-184 מקרים של הידבקות בנגיף יוחסו למצב שבו אם הדביקה את תינוקה.

הנתונים המדאיגים
הנתונים המדאיגים | צילום:

עליה ניכרת במספר הנשאים ההומוסקסואלים

חרף מאמציהן של רשויות הבריאות בישראל לעידוד השימוש באמצעי מניעה, נרשמה אשתקד עליה במספר הגברים הנושאים את הנגיף, כשלפחות שליש מהם הומוסקסואלים. על פי הנתונים, כ-38% מתוך כלל הנשאים החיים בישראל עד סוף שנת 2012 הם גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. אלה היוו נכון לאותה שנה 42.8% ממספר הגברים הנשאים החדשים שהתגלו באותה שנה לבדה.

"לצד הדאגה מהנתונים, אנו פועלים לצמצום התפשטות הנגיף בקרב אוכלוסיות הסיכון", אמר מנהל המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות, ד"ר דניאל שם טוב, שערך את הדוח. "במקרים המיוחדים שבהם נדרשת פעולה אקטיבית מעבר להסברה, אנו גם מעניקים תמיכה לוגיסטית ופסיכו-סוציאלית מגוונת לפרטים הרלוונטיים. במהלך השנה פעלנו בשיתוף שלוש העמותות המרכזיות הפועלות בקהילה הגאה בישראל, לגיבוש אסטרטגיות חדישות לצמצום מספר הנדבקים החדשים בנגיף. בקרב אוכלוסיית הנרקומנים אנו מפעילים זה מספר שנים תכנית לחלוקת מחטים ומזרקים סטריליים, ולשמחתנו הנתונים מראים כי המאמצים נושאים פרי".