אז יש או אין תחלואת סרטן בערד? (צילום: חדשות 2)
אז יש או אין תחלואת סרטן בערד? | צילום: חדשות 2

הבלאגן חוגג במשרד הבריאות: המרכז הלאומי לבקרת מחלות של משרד הבריאות בדק לאחרונה את נתוני תחלואת הסרטן בערד, ומצא כי בניגוד לממצאים של היחידה לרישום סרטן באותו המשרד, לא קיימת תחלואה עודפת בסרטן בעיר.

פרופ' תמי שוחט, מנהלת המרכז הלאומי לבקרת מחלות, כתבה ליועצת המשפטית של משרד הבריאות כי לאחרונה נעשתה בדיקה "מתקדמת יותר" לזו שביצע רשם הסרטן הד"ר מיכה ברחנא, ולפיה "ברור כי לא קיים עודף תחלואה בסרטן מסוג לימפומה שאינה הודג'קין (NHL) ואף מסתמן כי לא קיים עודף תחלואה בכלל מקרי הסרטן בעיר ערד". המכתב צורף לתגובת המדינה לעתירה שהוגשה לבג"ץ בדרישה לפנות את בסיס הטירונים של חטיבת הנח"ל בתל ערד.

הבדיקה שבוצעה במרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות סותרת לחלוטין את הבדיקות שביצעה היחידה לרישום סרטן במשרד הבריאות מיד לאחר חשיפת תחלואת היתר בסרטן בקרב חיילי הנח"ל בחדשות ערוץ 2 ותחלואת היתר בסרטן בקרב תושבי ערד.

עורכים בדיקה נוספת

על פי בדיקת רשם הסרטן, בערד ישנם 50% יותר מקרי תחלואה מהצפוי של כל סוגי הסרטן, ופי שניים יותר מקרי תחלואה בלימפומה שאינה הודג'קין (סרטן שנגרם, בין היתר, כתוצאה מחשיפה לזיהומים סביבתיים).

רשם הסרטן, הד"ר מיכה ברחנא, מסר לפני כחודש וחצי בהופעתו בפני ועדת המומחים שהקים הצבא לבחון את התחלואה בחטיבת הנח"ל כי הנתונים הללו נבדקו כמה פעמים, בכמה שיטות, וכי לא נמצא הבדל בין הבדיקות. "משרד הבריאות אומר שמסתמן עודף אמיתי, אבל ייקח כמה חודשים להשלים את הבדיקה", נכתב בפרוטוקול הישיבה.

לפני כחודשיים מסרה דוברת משרד הבריאות לחדשות 2 את התגובה הבאה: "בעיבודים ראשונים שנעשו במשרד הבריאות נמצא כי שיעור האירעיות של כלל הסרטן בערד גבוה מהממוצע הארצי. ממצא זה דורש בדיקה נוספת אם כי נראה שהוא אמיתי. בעוד מספר חודשים נוכל לתת מספרים מדויקים יותר לגבי ההבדלים הנצפים בכל הארץ".

נתוני הבדיקה פורסמו לפני סיומה

גורמים במשרד הבריאות מסבירים את הפער בין שתי הבדיקות בשינויים התכופים בכתובת המגורים של הנבדקים, "ובהגירה תכופה לעיר וממנה".

דוברת משרד הבריאות עינב שימרון-גרינבוים מסרה בתגובה: "במענה לפניית חדשות 2, ולא כהודעה לעיתונות, מסר משרד הבריאות כי בבדיקה ראשונה הסתמן עודף תחלואה בסרטן בעיר ערד, ללא ציון גודל העודף היות והבדיקה לא הסתיימה. בתשובתנו זאת צוין במפורש כי הנתונים דורשים בדיקה מעמיקה.

"במשרד הבריאות המשיכו לבדוק כמובטח את הנתונים. הבדיקה כללה, בין השאר, גם פנייה לעיריית ערד לוודא מי מהחולים שהתגלו בבדיקה הראשונה היה אכן תושב ערד בעת האבחנה. כתוצאה מבדיקה זאת עודכנו הנתונים והוכח בוודאות כי אין תוספת תחלואה בסרטן בעיר ערד. לא מדובר אם כך בשתי תוצאות בלתי תלויות, אלא בשני שלבים של עיבוד הנתונים. בשלב אחד סינון גס וכללי, ובשלב שני ירידה לעומק ובדיקה פרטנית של כל אחד מהחולים".