בקע - דפקט בדופן הבטן (צילום: AP)
בקע - דפקט בדופן הבטן | צילום: AP

בעקבות הניתוח לתיקון בקע טבורי שעבר הלילה (א') ראש הממשלה בנימין נתניהו, ניסינו להבין בעזרת ד"ר עאדל אבו סאלח, מנהל השירות לתיקון בקעים ושחזור דופן הבטן בבית החולים רמב"ם, מהו בקע? מה הסיכונים שלו? ומתי ראש הממשלה יוכל לחזור לעבודה סדירה?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהו בעצם בקע?

"מדובר בדפקט בדופן של הבטן, שיכול להיווצר במפשעה, בצלקת שלאחר ניתוח או בטבור, כמו במקרה של ראש הממשלה. הבקעים האלו שכיחים באוכלוסיה ומנותחים בתדירות גבוהה במחלקות הכירורגיה ברחבי הארץ".

מה התסמינים של בקע ומי נוטה לסבול ממנו?

"התלונות של אנשים הסובלים מבקע יכולים להיות כאבים חדים במפשעה או בבטן התחתונה, ונפיחות בשני האזורים הללו. הביטוי של הבקע בא בצורה מסיבית יותר כשהלחץ התוך בטני גדל - זה יכול לקרות אצל אנשים שעובדים בעבודות פיזיות, אצל אנשים מהשורה שמרימים דברים כבדים, ואפילו אצל מי שמתאמץ כשהוא משתעל או מתעטש".

"רק במקרה של בקע טבורי אצל ילדים - אם הם מתחת לגיל 5 ומדובר בבקע בדופן הבטן מחכים שהגוף ירפא את עצמו. גם אצל נשים בהריון יכול להיווצר בקע, אבל במצבים כאלה נמנעים מלנתח. גם אנשים מבוגרים הם גם אוכלוסיית סיכון מכיוון שרקמות הגוף נחלשות".

צפוי לשוב לעבודה סדירה בהקדם, נתניהו (צילום: חדשות 2)
צפוי לשוב לעבודה סדירה בהקדם, נתניהו | צילום: חדשות 2

איך מאבחנים בקע, ומהם הסיכונים?

"הדרך היחידה לאבחן את הבקע היא בבדיקה של רופא, שגם הוא נאלץ לעיתים להיעזר בבדיקות יו.אס, ואחר כך במידת הצורך סי.טי או אמ.אר.איי. ברגע שמאבחנים בקע יש לשקול אופציה ניתוחית, שהיא הטיפול השכיח ביותר. ישנו סיכון במהלך הניתוח שהוא קטן, גם הסיכון בהרדמה הוא קטן מאוד, שמושפע בעיקר ממצבו הבריאותי של חולה. אם הבקע מסובך אז צריך כירורגים יותר מנוסים כדי לבצע את הניתוח, אבל לרוב אין בעיות".

איך מתבצע הניתוח עצמו?

"קיימות מספר שיטות של ניתוחי בקע - בשיטה הפתוחה הקלאסית שמים רשת שמטרתה לחזק את דופן הבטן, ולעשות תיקון ללא לחץ. לעומת זאת בשיטה הלפרסקופית, שמבוצעת תמיד עם רשת, עושים שלושה חורים בדופן הבטן, ומחזקים את אזור הדפקט עצמו".

מה זמן ההתאוששות לאחר ניתוח בקע?

"מקובל שאנשים שעוברים ניתוח מסוג זה נחים במשך כחודש ימים ללא מאמץ גופני. אנשים בעבודה משרדית חוזרים בדרך כלל לפעילות בתוך שבועיים, בעוד אנשים בעובדים בעבודה פיזית כשירים לרוב לחזור לעבודה לאחר שלושה חודשים".