בית הדין לעבודה הכריע הבוקר: ההתפטרות ההמונית של המתמחים היא צעד ארגוני בלתי חוקי - ולכן הוא מבוטל. בעקבות ההחלטה, שבים המתמחים הבוקר לעבודתם הסדירה.

"ההתפטרות ההמונית של הרופאים הצעירים אינה בת תוקף במישור המשפטי", כתבה השופטת נילי ארד בפסק הדין. "כל הראיות מצביעות על כך שהתפטרות הרופאים הצעירים מהווה על פי מהותה פעולה קיבוצית מתואמת המכוונת לשינוי תנאיו של הסכם קיבוצי חתום כדין... ארגון העובדים היציג, הוא בלבד מוסמך להכריז על סכסוך עבודה ושביתה... מכתבי ההתפטרות עליהם חתמו הרופאים המומחים אינם עונים על דרישות הדין לעניין ניתוק יחסי עובד מעביד".

"פעולה קיבוצית למימוש זכויות צריכה להיעשות בכלים חוקיים", הדגישה השופטת ארד בפסק הדין. "לא כך במקרה שלפנינו. לכך נוסיף את העובדה שאין מדובר בצעד מידתי לאור הנזק העלול להיגרם מפעולה זו... אי התייצבות לעבודה, כאמור, מהווה נטישה בלתי מאושרת של העובדים את מקום עבודתם, על כל ההשלכות הנובעות מכך".

עוד הוסיפה השופטת ארד: "בהכירנו את ציבור הרופאים כציבור נורמטיבי ושומר חוק, אנו סמוכים ובטוחים כי יתייצבו לעבודה וימשיכו בה וימלאו את חובותיהם מימים ימימה, ככל הנדרש".

כחלק מפסק הדין, הכריז, כאמור, צוות השופטים על מכתבי ההתפטרות כ"צעד ארגוני" בלתי חוקי ובנוסף ניתן לרופאים המתמחים צו האוסר עליהם לנקוט בפעולה דומה בעתיד. צעדים כאלו, אם יינקטו, יחשבו "שביתה לא חוקית", על פי החלטת בית המשפט. צוות השופטים קרא להסתדרות הרפואית "להפעיל את מרותה הארגונית ולהמשיך לעשות ככל שביכולתה לגרום לקיום עבודה סדירה ותקינה בבתי החולים... ולפעול למניעת הפרת התחייבות כלשהן הכלולות בהסכם הקיבוצי".

המתמחים מאשימים: "מניפולציה של החוק"

בתגובה להחלטת בית הדין לעבודה אמרה לרשת ב' ד"ר אתי פיורור, מתמחה במאיר: "עצוב לי שבשורה התחתונה אנו עדים להליך שבו אומרים לאדם שהוא לא חופשי, שאין לו חופש עיסוק. מכריחים אותנו לעבוד בעבודה שאין לנו רצון לעבוד בה יותר".

"ההסתדרות הרפואית נכשלה", קבעה ד"ר פיורור. "אי אפשר להגדיר זאת כבגידה, אלא ככישלון. הרבה לפני שנחתם ההסכם ביקשנו שלא להמשיך לעבוד בתנאים לא הגיוניים, שגובים מחיר אישי כבד מאוד".

את החלטת בית הדין לעבודה כינתה הרופאה המתמחה "מניפולציה של החוק". "היום אני מתפטרת שוב", הודיעה. "האם קיים חוק מדינה שיכול לאסור עלי להגיד כי אני לא מעוניינת לעבוד? אני אמצא עבודה אחרת, אולי בחו"ל. להיות רופא זו דרך חיים. אנו מסורים ונותנים את נשמתנו, אבל הגענו לקצה".

ההחלטה התקבלה בתום דיון לילי

הלילה והבוקר דן בית הדין לעבודה בהתפטרות המתמחים. במקביל, נערכו בתי החולים במהלך חירום למזער את הפגיעה בחולים - בצעדים שכללו גם ביטול חופשות של הרופאים המומחים ותגבור מחלקות.

בימים האחרונים הצהירו הרופאים המתמחים כי אם יקבע בית הדין לעבודה שההתפטרות אינה חוקית - הם ישובו לעבודתם ולא יפרו את החוק. עם זאת, ציינו המתמחים כי יגישו מכתבי התפטרות נוספים - עד שיאפשרו להם להתפטר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק