מרתון תל אביב, מרץ 2013 (צילום: רויטרס)
מרתון תל אביב, מרץ 2013 | צילום: רויטרס

מרתון תל אביב האחרון, שנערך בעומס חום כבד וגבה את חייו של מיכאל מיכאלוביץ' ז"ל, הוביל את משרד הבריאות לנסח הנחיות חדשות לקיום אירועי ספורט המוניים: בטמפרטורה של מעל 28 מעלות, ובלחות של מעל 50% יבוטלו או יופסקו התחרויות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוועדה המקצועית שמינה מנכ"ל משרד הבריאות, ובה השתתפו נציגים מומחים לרפואת ספורט, קרדיולוגיה, פיזיותרפיה, מאמנים, ומומחי תזונה, פרסמה היום (ה') את המלצותיה לגביי אמות המידה לקביעת ואישור אירועי ספורט.

הוועדה קבעה כי מארגניו של כל אירוע ספורט צריכים לברר החל מ-24 שעות לפני מועד ההזנקה מה צפוי להיות עומס החום, ועליהם להמשיך ולנטר אותו עד לסיום המרוץ. את הממצאים ייבחן המנהל הרפואי של כל אירוע שיקבע האם יש לעצור את ההזנקות או לבטל את האירוע בכללותו.

מיכה מיכאלוביץ' ז"ל (צילום: חבר המשפחה)
מיכה מיכאלוביץ' ז"ל | צילום: חבר המשפחה

"מקרה של ריבוי נפגעים - תישקל עצירת האירוע"

בנוסף, אם הוחלט להמשיך בקיום האירוע כסדרו, אך מספר הנפגעים המפונים לקבלת טיפול רפואי גבוה מיוחד (יותר מ-3 נפגעים ל-1,000 משתתפים), יש לשקול בכובד ראש את ביטול האירוע. הוועדה הוסיפה גם תקנות לגבי חלוקת המים במהלך התחרות, הקובעות את כמות המים שיש להכין מבעוד מועד ואת המרחקים בין עמדת חלוקת מים אחת לאחרת.

המצלות אנשי הוועדה התבססו על מדדים בינלאומיים, שמשתמשים בהם דרך קבע ברחבי העולם. "בריצה ארוכה גוף האדם מתמודד עם עקה קשה הנובעת מהמאמץ הפיזי ועלייה בייצור חום מטבולי שיש להפיגו. אמות המידה שנכתבו בעמדה זו מסדירות לראשונה את הכללים לקיום, ביטול והפסקת אירוע ספורט של ריצות ארוכות", נכתב במסמך ההנחיות של משרד הבריאות.

במשרד הבהירו כי מטרת ההנחיות היא לעודד את ענף הריצה שהפך לפופולרי בשנים האחרונות ולא להקשות עליו. "קביעת אמות המידה, ההנחיות וההמלצות של הועדה אינן מכוונות למנוע קיום אירועי ספורט או השתתפות בהם אלא אמורות להיות לעזר למארגני ולמשתתפי אירועי הספורט ולקיימם בסביבה בטוחה למשתתף בהיבט הרפואי והפיזיולוגי", הסבירו.