מכשול בדרך להורות (צילום: חדשות 2)
צילום: חדשות 2

זוג צעיר מאזור המרכז כמעט איבד תקווה כשנודע לבני הזוג שלא יוכלו להביא ילד נוסף לעולם, לאחר שלאישה הופיעה בעיה רפואית בעקבות לידת בנם הראשון.

כשנגלתה להם אפשרות הפונדקאות הם ידעו כי יהיה זה מסע קשה אך לא תיארו לעצמם את המשוכות שיציבו להם מוסדות המדינה. כעת הם ממתינים ללידת תאומים בעוד זמן קצר, שנישאים בידי פונדקאית בהריון מתקדם שנמצאת הרחק במדינה מזרח אירופאית וחששם הגדול הוא לא שלא יתנו להם להיכנס לארץ עם ילדיהם החדשים.

לאחר בחינה של האפשרויות הקיימות הם החליטו לבצע את ההליך בחו"ל, מכיוון שבישראל העלויות גבוהות, "שם עולה פחות מחצי הסכום, לעבור את ההליך. בנוסף, בישראל זמן ההמתנה לפונדקאות ארוכה מאוד. הבן הבכור שלנו כבר בן שבע, במשך זמן רב חיפשנו פונדקאית בארץ ולא מצאנו ואנחנו לא רוצים שפער הגילאים יהיה גדול בינו לבין אחיו".

מבירור שערכו בני הזוג, החוק במדינה בה הם עוברים את הליך הפונדקאות, קובע כי הם הורים החוקיים של היילודים, לאחר לידתם נרשמים שמותיהם בתעודת הלידה, מלבדם אין לתאומים הורים אחרים והפונדקאית יוצאת מהתמונה. לשם הכנסת התאומים ארצה נאמר להם שהנוהל דורש בדיקת רקמות של האב, הליך שלוקח כשלושה שבועות ובאישור בית משפט לענייני משפחה, לאחר הוכחת ההורות האב נרשם כהורה יחיד. לאם אין אפשרות לעבור את הבדיקה והיא נאלצת לעבור תהליך אימוץ, דבר שיכול לקחת חודשים ארוכים. "אין לנו בעיה לשתף פעולה עם כל בדיקה על מנת להוכיח שאנחנו ההורים" מדגיש האב.

"חוששת להיתקע עם הילדים זמן רב בחו"ל"

"זה מגוחך שאני צריכה לאמץ ילדים שמבחינה גנטית הם שלי וששמי כתוב בתעודת הלידה הרשמית שלהם, ומה יקרה אם ארצה לקחת אותם לבית חולים ובעלי יהיה בחו"ל, בבית החולים ידרשו לוודא שאני אמם ולא אוכל לעשות זאת, כמובן שאין מה לדבר על הטבות וחופשת היריון. עברתי דברים קשים מאוד כדי שהם יהיו שלי בצורה ביולוגית ולא אצטרך לאמץ. למה לשים תווית על הילדים כשהם בכלל לא מאומצים? הילדים האלו הם שלנו בדיוק כמו שהילד שילדתי הוא שלנו. למה להם לעשות זאת?"

בעוד חודשים ספורים התאומים יוולדו ובני הזוג חוששים שבעקבות הבירוקרטיה, ההליכים יתארכו, "החשש הגדול שלי הוא שניתקע עם הילדים למשך זמן רב בחו"ל. אין להם שם ביטוח רפואי, וייתכן שבשל העובדה שיוולדו תאומים, הם יזדקקו לפגייה ולטיפול רפואי, ולא אוכל להעניק להם את הדברים הללו בגלל שטויות, בגלל שלא מכירים בי כאמא".

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר:

לגבי פונדקאות בישראל- חוק ההסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד הילוד) ,תשנ"ו-1996, קובע הוראות ברורות כיצד יערכו, יאושרו ויבוצעו הסכמים לנשיאת עוברים בארץ. באשר לחו"ל - אמנם אין אמנה בינלאומית העוסקת בנושא זה, והנושא טרם הוסדר בחקיקה בישראל, אולם מכיוון שמדובר בסוגיה אשר יש לה תחומי השקה עם מספר משרדי ממשלה (כמו משרד המשפטים, משרד הבריאות, משרד הרווחה, משרד החוץ ורשות האוכלוסין וההגירה) בחינת הנושא של פונדקאות בחו"ל בכללותו, נעשית תוך תיאום שוטף בין כל משרדי הממשלה הרלבנטיים. כיוון שאין הסדרה בחקיקה, הדרך לקבלת אזרחות ישראלית עבור קטין שנולד כתוצאה מהסכם כזה היא באמצעות הוכחת ההורות בבית המשפט לענייני משפחה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק