לפני כמה חודשים סיימה אלונה, צעירה בת 20, את שרותה הצבאי ויצאה לטיול הגדול שאחרי השחרור. במהלך הטיול, היא התחילה להרגיש כאבים מחרידים בראש. "זה היה פשוט כאב בלתי נסבל, הקאתי את נשמתי ולא ממש יכולתי לעמוד על הרגליים", היא נזכרת.

באמצע הלילה, רחוק מהבית, בבית החולים, ניגשה אליה רופאה ואמרה לה שיש חשש שתמות, ושמה שגרם לסיבוך הוא שימוש בגלולות למניעת הריון. ואלונה ממש לא לבד.

עשרות נשים בישראל סובלות מידי שנה מקרישי דם, כתוצאה משימוש בגלולות הפופולאריות, חלקן עלולות גם למות. בגלולות פועל הורמון בשם אסטרוגן, שמונע את הביוץ הנשי. מה שרובן לא יודעות הוא שהאסטרוגן גם מעלה את הקרישיות של הדם, וכך גלולות מגבירות את הסיכון לקרישי דם אצל נשים צעירות.

מאה מיליון נשים ברחבי העולם לוקחות אותו, ורובן המוחלט ללא שום תופעות לוואי. רופאי הנשים והמומחים בתחום ממהרים להרגיע :מדובר בתופעה נדירה מאוד. הסיכוי של נשים שלא לוקחות גלולות לסבול מקרישי דם הוא חמש נשים למאה אלף. כאשר הן כן משתמשות בגלולות, הסיכון הזה עולה פי ארבעה.

"מעילה בביטחון"

אך האם הרופאים בישראל עושים הכל כדי למנוע את ההסתבכויות הנדירות? מבדיקה אקראית עד כמה מקפידים רופאי הנשים לבדוק את הקריטריונים למתן הגלולות, נדמה כי התשובה שלילית.

כששני בנקין הגיעה לרופאת הנשים שלה, היא שקלה בערך 100 קילוגרם. גם היא לא נשאלה כמעט אף שאלה. מיוזמתה היא דיווחה על כולסטרול גבוה ומיגרנות קשות ורבות. אך הרופא לא היסס ונתן לה חפיסת גלולות.

גם במקרה שלה עברו ימים ארוכים ואשפוזים חוזרים ונשנים, עד שהתגלה קריש הדם שסיכן את חייה. רק רופאה אחת, נוירולוגית, ידעה לעשות את הקישור. "אני שמתי את מבטחי ברופאה הזאת וברופאים שבאו אחריה", היא זועמת. "וכל אחד מהם מעל בביטחון הזה".