הפתח של "מערת האומה" (צילום: פרופ' עמוס פרונקין, האוניברסיטה העברית)
פתח המערה שנחשפה | צילום: פרופ' עמוס פרונקין, האוניברסיטה העברית

"סיבה למסיבה" נוספת לרגל יום ירושלים: במהלך העבודות על קו הרכבת בין ירושלים לתל אביב, התגלתה לאחרונה מערת מים זורמים מתחת לבנייני האומה בירושלים, בעומק של כ-75 מטרים מתחת לפני השטח.

מבדיקה שערך המרכז לחקר מערות עולה כי המערה התפתחה ככל הנראה בסלע גיר בחלק העליון של תצורת כפר שאול, והיא בנויה בצורת ערוץ זרימה תת קרקעי שמנקז מים מעל מפלס מי התהום. בתקרת הערוץ שרדה גם מחילה שהתפתחה מתחת למפלס מי התהום. בזמן בדיקת המערה זרמו בה מים באופן סדיר בירידה - מצפון מערב לדרום מזרח. בשל מיקומה - זכתה התגלית לכינוי "מערת האומה".

לאן מתנקזים המים?

אורך המערה כמה מאות מטרים לפחות ובדיקתה טרם הסתיימה. במרחק כ-200 מ' מן הפיר החצוב במורד הזרימה, יורד הקניון בסדרת מפלים קטנים וגובהו הכללי מגיע ל-20 מ'. המים הזורמים במערה כיום מתנקזים אל מקום בלתי ידוע. "מערת האומה היא הערוץ התת קרקעי הזורם הגדול והמרשים ביותר בארץ. היא מצרפת את ישראל השחונה לרשימת אזורים קרסטיים באקלים טרופי וממוזג בהם שכיחים נחלים תת קרקעיים", אומר פרופ' פרומקין, שחוקר את המערה מטעם האוניברסיטה העברית.

לדבריו, בהתאם לחוק ערכי טבע מוגנים, יש לשמור על המערה למען הדורות הבאים וניתן לשמור על רובה בלי לפגוע בעבודות להקמת תחנת הרכבת.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק