הגשמים שירדו בשבועות האחרונים עשויים לגרום לנו לחשוב שמצב המים בישראל השתפר, אבל האמת חמורה הרבה יותר: בחודש ינואר עמדה ישראל על סף קטסטרופה של ממש במשק המים, עד שהמוביל הארצי לא הצליח לספק מים מקו חיפה ודרומה, ולראשונה בהיסטוריה עמדנו על סף חלוקת מים לתושבים.

מומחים מזהירים: כבר בקיץ הקרוב נגיע לקו השחור של כל מקורות המים של ישראל, והמדינה – וזאת כבר לא פרסומת – תתייבש.

דרמה של ממש התרחשה פה בחודש ינואר, בעיצומה של המערכה בעזה. היה זה חודש ינואר השחון אי פעם, כל מקורות המים של ישראל היו על סף הקו האדום, וברשות המים התחילו להיערך לחלוקת מים לתושבי ישראל – לראשונה בהיסטוריה.

מיכליות יחלקו מים לתושבים?

חלוקת המים אמורה הייתה להתבצע באמצעות מיכליות מים ומלאי אסטרטגי של בקבוקים שיחולקו לתושבים.  זה כבר לא הקמפיין היצירתי והמבהיל "ישראל מתייבשת". הפעם זאת המציאות.

האפשרות שתושבים בחלקים שונים של הארץ יסתובבו עם שקיות מים כדי לשתות כבר לא נראתה דמיונית. "בסוף ינואר אני הייתי בדאגה אמיתית איך אני מספק מים לתושבי ישראל", אומר פרופ' אורי שני, מנהל רשות המים.

"לא ניתן יהיה להבטיח איכות מים תקינה"

גם איכות המים בישראל נמצאת בסכנה אמיתית. בגוש דן, מרבית קידוחי המים מאקוויפר החוף נפסלו לשימוש. היתר באיכות טובה, אבל מהנדסת מחוז ת"א במשרד הבריאות מזהירה במכתב למנהל רשות המים: "תוך זמן קצר לא יהיה ניתן להבטיח איכות מים תקינה בכל רגע נתון, וניאלץ לשם שמירה על ציבור הצרכנים לפסול את האקוויפר לשתיה".

גשמי הברכה של פברואר ומרץ הרחיקו אותנו במעט מהקווים השחורים, אבל רק במעט. "אם לא תהיה הפתעה מדהימה בסוף מרץ", אומר פרופ' שני, "נאסור השקיית דשאים בקיץ גם במגזר הפרטי וגם בגינון הציבורי".

אז האם בעוד שנתיים ניקח את הילדים למגרשי הכדורגל, לא בשביל לראות כדורגל – אלא כדי לראות דשא? 

משבר המים בישראל - סדרת כתבות מיוחדת:

כך הולכים לאיבוד 20% מהמים שלנו

הפתרון למשבר המים: מתקני התפלה