האם מישהו מפקח על התרנגולות לפני שהן מגיעות אלינו לצלחת? את התשובה אתם כבר יכולים לנחש: אף אחד. המזון יכול להיות מקולקל, באיכות ירודה, אבל אף אחד לא יידע מזה.

עוד בדוח: עברייני התנועה נשארים על הכביש

עוד בדוח: מעניקים כשרות למסעדות בלי לבדוק

כך כותב בכיר בשרות ההדרכה של משרד החקלאות בנייר פנימי שחושף היום מבקר המדינה: יצרני המזון "משתמשים בחומרים רבים שערכם ירוד, ואשר לא נבדק אם אין הם מסכנים את בריאות בעלי החיים או האדם". וזה, תאמינו או לא, הממצא הכי צמחוני בדוח מבקר המדינה על משרד החקלאות וההפקרות שהוא מאפשר בתעשיית הבשר והעופות בישראל.

הארסן הוא יסוד רעיל ביותר, שחשיפה ארוכה אליו, גם במינונים נמוכים, עלולה לגרום לסוגים שונים של סרטן ומחלות נוספות דוגמת סוכרת. ולמרות הכול, משרד החקלאות התיר למגדלי העופות להשתמש בתכשיר המכיל ארסן כזרז גדילה. כך יוכל המגדל לזכות בתרנגול שמן יותר, בזמן קצר ובלי הרבה השקעה. חיסכון של ממש.

טובת החקלאים קדמה לבריאות הציבור

זה קרה בשנת 2003. מנהל השירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות אלדד לנדס חתם על היתר להשתמש בתכשיר כזרז גדילה. הוא עשה זאת למרות התנגדות הרופאים בשרות הווטרינרי של משרד החקלאות, וחמור מכך: הוא התעלם מצו פיקוח ישראלי שאוסר להאכיל עופות בארסן.

מאות טונות של החומר המסוכן יובאו לישראל והוכנסו למזון ללא הכרה - וזו כבר התוצאה: משרד מבקר המדינה מגלה כי בבדיקות שנעשו בשנים האחרונות בעופות ששווקו למאכל נתגלו שאריות ארסן בכמויות חריגות. אבל לא רק בעופות.

בגלל שרשת המזון הקיימת בטבע, גם בדגים נמצאו כמויות אסורות: לשלשת העופות, ההפרשות, משמשות כתחליף תזונתי זול לדגי בריכות ולעגלים לבשר. מהם, אגב, מגיע הארסן הישר אל מי התהום ואל המים שאנחנו שותים.

הארסן הוצא סוף סוף משימוש, אבל המבקר מתריע על שורה ארוכה של תרופות, חומרי אנטיביוטיקה, וכימיקלים שמוכנסים למזונם של העופות והבקר, בלי פיקוח, בלי רישיון מתאים, בניגוד לעמדת הרופאים הווטרינרים של משרד החקלאות עצמו, ובלי שלנו, הצרכנים יש מושג מה אנחנו אוכלים.

הכתובת הייתה על הקיר: מחקר חשף את הסכנות בריסוס