השאלה היומית (צילום: חדשות 2)
השאלה היומית | צילום: חדשות 2
שלשום פורסמה במהדורה המרכזית כתבה מטרידה שהציגה את המירוץ שאותו מנהלים הורים רבים להשגת ריטלין עבור ילדיהם - רגע לפני סיום החופש הגדול ותחילת שנת הלימודים. השימוש בתרופה הפך בשנים האחרונות לנרחב בקרב תלמידים רבים ויצר עימו גם שוק שחור, רווחי ומסוכן. כיצד הפכה התרופה לכה פופולארית ומה הם הסיכונים של השימוש בה? ד"ר דנה לרר-עמישר מהמרכז הרפואי רמב"ם מסבירה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהו הריטלין, למה הוא משמש?

ריטלין הוא חומר אשר משפיע על אזורי הקשב במוח. הוא מטפל בכל התסמינים של הפרעת הקשב והריכוז. ידוע כבר מספר שנים כי הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה מוחית ביולוגית הנגרמת מחוסר איזון של חומרים במוח.

ההפרעה הינה תסמונת הכוללת לא רק קושי בקשב ובריכוז אלא גם תסמינים נוספים היכולים לחבל בצורה קשה מאוד באיכות החיים של ילדים ומבוגרים. תסמינים כגון היפר-אקטיביות ואימפולסיביות העשויים לגרום להפרה בתחומי חיים שונים.

כיצד פועל הריטלין?

החומר (שנקרא מתילפנידאט) למעשה משפיע על מרכזים באונות הקדמיות של המוח המווסתים יכולת מיקוד, קשב, התמדה ואיפוק.

מי מתאים ליטול את התרופה?

האבחון של הפרעת קשב וריכוז חייב להיעשות על ידי מומחה בתחום כגון פסיכיאטר או נוירולוג. הטיפול בתכשירי הריטלין השונים מתאים רוב האנשים אשר סובלים מהפרעת קשב וריכוז, פרט למקרים רפואיים שהם יחסית מצומצמים, כגון אלרגיה לחומר או מחלות מסוימות - אך מדובר במקרים נדירים בלבד.

למה הריטלין פופולארי דווקא בקרב ילדים?

הטיפול בריטלין מותאם בשנים האחרונות גם למבוגרים הסובלים מההפרעה. לילדים הטיפול התרופתי מסייע בהסתגלות לדרישות השונות, כמו גם מסגרות החינוך, כאשר קיימים לא מעט ילדי שהטיפול מהווה עבור את ההבדל בין לשבת בכיתה לבין להיפלט ממערכות החינוך הפורמליות או בין להיות עם חברים ללהיות ילד דחוי.

מהם הסיכונים בנטילת התרופה?

לריטלין, כמו לכל תרופה, קיימות תופעות לוואי. התופעה השכיחה ביותר היא דיכוי התיאבון, אך הדבר חולף לאחר מספר שעות. לצערנו לא קיימות אלטרנטיבות טבעיות לטיפול בתופעה. קיימים בשוק תכשירים שונים אך אף אחד מהם אינו יעיל במצבים אמיתיים הדורשים טיפול כמו הטיפול התרופתי.

לדברי ד"ר לרר-עמישר, לצד הטיפול התרופתי חשוב להתמיד בהדרכות שונות ומשלימות. כגון הדרכת הורים, טיפול התנהגותי למשפחה ועוד. לקראת סוף החופש, מומלץ להורים שמרגישים שהילד אינו מסתדר במסגרת לקחת את הילד לגורם מוסמך לאבחון.

ד"ר דנה לרר-עמישר היא מנהלת השירות לפסיכיאטריה של הגיל הרך במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה.