11 פעמים ניצתה במאיה ורונן תקווה שחלומם להפוך להורים מתגשם. פעם אחר פעם התפוררה התקווה הזאת ומאיה הפילה את העובר. לאחר שבע שנים של ניסיונות להרות, החליטו לנסות אפיק אחר - אימוץ ילד מחו"ל.

על תחום אימוץ ילדים מחוץ לארץ אחראי משרד הרווחה. אנשי המשרד אמורים לפקח על שורה של עמותות ישראליות שאמורות לסייע להורים להשיג ילד בחול. חלק מהעמותות פועלות
מטעמים הומניטריים ואחרות פועלות מטעמי עשיית רווח.

מאיה ורונן שילמו לעמותה למעלה ממאה אלף שקלים, סכום דמיוני שאמור לכסות רק את עלויות הטיסה והנסיעה וגם תשלומים שצריכים לשלם מתחת לשולחן לפקידים במדינה שבה נולדה מי שאמורה להפוך בתוך ימים לבתם. בבית היתומים, נאמר להם, ממתינה לכם
ילדה מקסימה ובריאה.

רק מי שעבר את מסלול הייסורים שחוו מאיה ורונן ייטיב להבין עד כמה בני הזוג התרגשו כאשר אספו את התינוקת נוי היפהפייה בת תשעת החודשים אל החדר במלון שבו התגוררו. לאחר שנרגעו מאיה ורונן מיהרו לקחת את הילדה לרופא מקומי ששידכה להם העמותה, וזה בדק אותה והבהיר שהילדה בריאה לחלוטין.

הילדה הבריאה התגלתה כמשותקת

מיד לאחר הנחיתה, החליטו להביא את בתם גם לבדיקה של רופאה בישראל - אך כאן המתינו להם תוצאות אחרות לחלוטין: התברר שהילדה "הבריאה לחלוטין" חולה ב-PC (שיתוק מוחין).

אסון דומה קרה למאירה. ממש כמו מאיה ורונן, גם היא חוותה אינספור ניסיונות הפריה מתסכלים. היא הגיעה לאחת העמותות על פי המלצת משרד הרווחה בניסיון לאמץ ילד בחוץ לארץ. הרופא שפעל מטעם עמותת האימוץ הגיע מישראל אל בית הילדים בחו"ל, ובתום הבדיקה, עדכן את מאירה שמדובר בפעוטה יפהפייה בת ארבעה חודשים. מצבה הבריאותי, הוא אומר לה,
מצוין.

מאירה אומרת שכבר שם, בבית היתומים, הרגישה שמשהו בהליך לא מתנהל כשורה, אבל העמותה דחקה בה לסיים את האימוץ. כשהגיעה לישראל, הבחינה שהילדה לא ככל הילדים
ומיהרה לקחת אותה לבדיקה רפואית שגילתה שהילדה חולה באיידס.

אחרי כמה חודשים, שבהם כבר נקשרה אל בתה, החליטה מאירה בלב כבד לעשות מעשה. היא השאירה את הילדה במשרדי העמותה שסייעה לה באימוץ בחו"ל.

ההורים המאמצים נותרו לבד

אל מאיה, רונן ומאירה, מצטרפת שורה ארוכה של הורים שאימצו ילדים בחול וגילו שהתינוקות חולים. אך מעבר למה שיכול להיחשב מקריות, ההורים טוענים שגם לאחר שחזרו לישראל הם נותרו לבדם ולא קיבלו סיוע.

"אף אחד מהמדינה לא התקשר לשאול אם אנחנו מסתדרים מבחינה נפשית, מבחינה כלכלית.
שום דבר. התעלמות מוחלטת עד עצם היום הזה", הם אומרים. "ההורים חשים מופקרים וגם אומרים להם: אימצתם באופן פרטי, תשברו את הראש באופן פרטי".

מתוך 21 עמותות אימוץ שפעלו בישראל נותרו כיום 8 בלבד. מאחת מהן, שקרסה בחודש האחרון, ביקשו הורים לקחת את כספם בחזרה. הם פנו למפקחת הארצית על האימוץ הבין-ארצי בישראל, נחמה טל. מבקר המדינה לשעבר, אליעזר גולדברג, נדרש גם הוא לעניין. בדוח שכתב בשנת 2000, ומאז שנחתם, צריך לומר, לא השתנה רבות.