מצטננים בחוף הים (צילום: חדשות 2)
ממשיך להתחמם | צילום: חדשות 2

מכירים את המשפט השחוק: "פעם לא היה כל כך חם"? מתברר שזה נכון לגמרי. בעשור האחרון הקיץ הישראלי התחמם במעלה לערך - כך עולה מהשוואת ממוצעי הטמפרטורות ביולי בין השנים 1981-2000 לבין השנים 2001-2010, שנמסרו מהשירות המטאורולוגי.

המשמעות: בעשור האחרון הקיץ היה חם יותר, וברוב המקרים ארוך יותר, כאשר בעשרים השנים שסגרו את המאה הקודמת הקיץ היה שפוי וצונן יותר.

כך לדוגמא, בירושלים הממוצע בחודש יולי עמד על 29.0 מעלות בין השנים 1981-2000, בעוד שבעשור האחרון הממוצע עומד על 30.1. גם בבית דגן, הסמוך לתל אביב התמונה דומה. הממוצע בעשורים הקודמים עמד על 30.8 מעלות ובעשור האחרון לא פחות מ- 31.7.

הסיבה לשינויים: ריבוי של גלי חום קיציים

הנתונים הללו עקביים בתחנות רבות בארץ, גם בטמפרטורות בשעות היום וגם בשעות הלילה. מגמה דומה נצפית גם בחודש אוגוסט, כאשר אוגוסט 2010, היה החם ביותר שנמדד, בפער גדול מהממוצע. הסיבה לשינוי בממוצעים היא ריבוי גלי חום. מהנתונים עולה, כי גלי חום קיציים נעשים קיצוניים יותר וארוכים, מה שמושך את הממוצע כלפי מעלה.

אין ספק שמדובר בשינוי אקלימי, אך יש צורך להסתייג ולומר, כי המדידות המצויות בידינו מעטות ומאגר הידע הסטטיסטי שלנו לא עולה על 60 שנה לערך (כאשר באירופה וארה"ב קיימות מדידות רציפות של כמה מאות שנים, וגם זה יחסית קצר-טווח).

ייתכן שהעשור האחרון הוא תנודה חמה בתוך תקופה "קרירה", העשוי להשתנות לטובת עשור פחות חם. מאידך, ייתכן שמדובר במגמה חדשה בה הקיץ במזרח התיכון כולו פשוט יצא מאיזון ואפשר רק להתגעגע לטמפרטורות בימי קום המדינה, אך זאת יהיה ניתן לקבוע רק בעוד עשרות שנים של מדידות.

רוצים לקבל עדכוני מזג אוויר נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק